Hufvudstadsbladet

Färre barn får vaccin i coronakris­ens spår

Antalet barn som vaccineras mot kikhosta, difteri och stelkramp i världen minskade under årets första fyra månader till följd av pandemin.

- TT

Det är första gången som antalet barn som vaccineras minskar på nära 30 år, enligt en undersökni­ng från FN-organen WHO och Unicef.

Av de 80 länder som svarat på frågor om barnvaccin­programmen uppger tre fjärdedela­r att de drabbats till följd av pandemin.

Brist på skyddsutru­stning hos vårdarbeta­re, reserestri­ktioner och en motvilja hos vårdarbeta­re att lämna hemmet nämns som orsaker till minskninge­n.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesu­s säger i ett uttalande att lidandet och döden som orsakas av barn som missar sina rutinvacci­neringar kan vara betydligt värre än covid-19.

”Men det behöver inte vara på det sättet. Vaccin kan levereras säkert även under en pandemi, och vi uppmanar länder att säkerställ­a att de här nödvändiga livräddand­e programmen fortsätter”.

Enligt FN-organen är sannolikhe­ten att ett nyfött barn fått alla rekommende­rade vaccindose­r när det fyllt fem mindre än 20 procent.

”Vi måste förebygga en försämring av vaccinatio­nsgraden innan barns liv hotas av andra sjukdomar”, säger Unicefchef­en Henriette Fore i ett uttalande och tillägger:

”Vi kan inte byta en hälsokris mot en annan”.

 ?? FOTO: HANI MOHAMMED/TT-AP ?? En pojke får difterivac­cin i Jemen i en bild från september förra året.
FOTO: HANI MOHAMMED/TT-AP En pojke får difterivac­cin i Jemen i en bild från september förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland