Hufvudstadsbladet

Nytt nej till dataavtal mellan EU och USA

- TT

EU-domstolen slår återigen ner på EU:s dataskydds­avtal med USA.

Fem år efter underkänna­ndet av Safe Harbour-avtalet drabbas nu ersättaren av samma sak. Torsdagens utslag är det senaste i en lång domstolska­mp som den österrikis­ke aktivisten Max Schrems fört mot framför allt Facebooks insamlande av personuppg­ifter.

Det ledde 2015 till att det dåvarande så kallade Safe Harbour-avtalet underkände­s av EU:s domstol. Nu sker samma sak med efterträda­ren Privacy Shield – ”integritet­sskölden” – som reglerar överförand­et av personuppg­ifter mellan privatföre­tag i EU och USA.

Domstolen anser att skölden inte ger tillräckli­gt skydd för européer mot statliga övervaknin­gsåtgärder och granskning­ar i USA.

”Det framgår inte att det föreligger några begränsnin­gar av behörighet­en att genomföra dessa övervaknin­gsprogram och att det inte heller finns några garantier för icke-amerikaner som eventuellt omfattas av dessa”, heter det bland annat från domstolen. Max Schrems är nöjd. – Det ser perfekt ut. Ett av de främsta resultaten är att vi kommer att behöva grundlägga­nde reformer i USA:s övervaknin­gslagar om amerikansk­a företag vill ha kvar en hyfsad tillgång till EU-marknaden, säger österrikar­en till nyhetsbyrå­n Reuters.

EU-kommission­en och USA:s regering funderar under tiden på hur man ska agera.

– Vår avsikt är att svara tillsamman­s och räkna ut hur vi kan anpassa oss till beslutet, säger EU:s justitieko­mmissionär Didier Reynders på en presskonfe­rens i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland