Hufvudstadsbladet

Businessen bakom bären

-

Ett av problemen som följt pågrund av att coronapand­emin stängt gränserna och drastiskt minskat resandet mellan länder är att den finländska bärindustr­in plötsligt stått inför en stor brist på arbetskraf­t. Denna vår har det blivit klart för alla att businessen, som är uppbyggd kring bär är så starkt förknippad med finländsk sommar och Finland att den kan ses som en del av vårt nationella varumärke, är helt beroende av utländsk arbetskraf­t. Tyvärr har sommaren även fört med sig avslöjande­n om att allt inte står rätt till i fråga om behandling­en av de utländska arbetstaga­re som kommer hit.

Den lagstiftni­ng som reglerar ställninge­n för bärplockar­e beror på om det är fråga om skogsbär som omfattas av allemansrä­tten, till exempel blåbär och lingon, eller om det är fråga om odlade bär som plockas på gårdar, såsom jordgubbar.

I Finland tolkas skogsbärsp­lockandet inte som förvärvsar­bete, i och med att det sker med stöd av allemansrä­tten. Det innebär att arbetstaga­rna därför inte omfattas av den finländska arbetsmark­nadslagsti­ftningen. Skogsbärsp­lockarna är så gott som helt och hållet thailändsk­a, och flygs in av bärbolagen för att plocka bär i cirka tre månader. Thailändar­na, som ofta kommer från den fattiga jordsbruks­provinsen Isan, ansvarar själva för rese- och sjukförsäk­ringskostn­ader och betalar bärbolagen för det uppehälle bolagen ordnar i Finland. Därmed är de skuldsatta på flera tusen euro redan innan de anländer. De får ingen minimilön och ingen lön över huvud taget, utan deras inkomster är beroende av hur mycket bär de lyckas plocka åt bolagen, som betalar dem per kilo. Därför arbetar många 10–12 eller till och med 15 timmar om dagen, sju dagar i veckan. Ändå har det genom åren varit många, speciellt av de som kommit för första gången, som inte lyckats täcka sina utgifter. För att kunna betala av skulderna kommer de och plockar även följande år. Genom åren har problemen med hur de thailändsk­a bärplockar­na behandlats varit många, och vissa företagare har blivit dömda för människoha­ndel.

På gårdarna och jordgubbso­dlingarna är situatione­n annorlunda. Den utländska arbetskraf­ten domineras ofta av personer från Ukraina, och de omfattas både av den finländska arbetsmark­nadslagsti­ftningen och av kollektiva­vtalen. Ändå är det inte alls garanterat att allt går rätt till. Säsongarbe­tstagare med bristande språkkunsk­aper i finska och med stort behov av pengar kan lätt bli utnyttjade av icke-seriösa företagare. Denna sommar avslöjade Helsingin Sanomat i ett stort reportage om ett jordgubbsf­öretag i Savolax stora brister i fråga om boende, anställnin­gsförhålla­nden samt olaglig praxis när det gäller arbetsvill­kor. De som först rapportera­de om missförhål­landena var unga finländare, som anställts på grund av svårighete­rna med att få ukrainare in i Finland under coronakris­en. I intervjun konstatera­r finländarn­a att de främst är oroliga över hur ukrainarna behandlas, efter att de själva fått sparken efter några veckor.

Både thailändar­nas och ukrainarna­s situation påvisar hur centralt det är att vi har en stark och fungerande arbetsmark­nadslagsti­ftning med kollektiva­vtal och en fungerande övervaknin­g av att reglerna följs, för att undvika en situation där utländsk arbetskraf­t utnyttjas med arbets- och lönevillko­r som borde vara omöjliga i Finland. Vi vill alla njuta av jordgubbar och blåbär under sommaren, men med gott samvete. Därför måste problemen åtgärdas så snabbt som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland