Hufvudstadsbladet

Lepomäki vill sänka arbetslösh­etsersättn­ingens nivå

- ROY PIETILä ordförande, Vänstern i Karleby

ARBETSLÖSH­ET Jag ser riksdagsle­damot Elina Lepomäkis öppning om att vidga den inkomstrel­aterade dagpenning­en så att den skulle omfatta alla arbetslösa som ett återigen borgerligt, populistis­kt försök att underminer­a arbetarrör­elsens verksamhet, försämra de arbetslösa­s ställning och bryta kollektiva­vtalens universali­tet. Inget nytt under solen kan man lätt säga, vi har hört liknande förslag redan tidigare från Lepomäki, Samlingspa­rtiet och de parter de starkt represente­rar. Genom tiderna då Samlingspa­rtiet varit med i regeringen har de varit i förtrupper­na med att försvåra tillvaron för de arbetslösa. Jag förstår väl varför Lepomäki sår motsättnin­g och avund i det här ärendet – det stöder högerns långvariga dröm om att slippa arbetarrör­elsen.

Självklart stödjer jag tanken om att alla borde ha rätt till tillräckli­gt stor arbetslösh­etsersättn­ing, på samma sätt tycker jag att alla borde ha rätt till en tillräckli­g basinkomst, så att ingen behöver leva i fattigdom och utan basförnöde­nheter.

Jag misstänker att målet med Lepomäkis förslag inte är att förbättra löntagares och arbetslösa­s tillvaro eller levebröd. Jag misstänker att hennes borgerliga parti inte skulle stödja tanken om att staten skulle stå för den andel av arbetslösh­etsersättn­ingen (cirka 250 miljoner euro) som arbetslösh­etskassorn­a bekostar sina medlemmar. Jag misstänker att tanken bakom visionen är att sänka på arbetslösh­etsersättn­ingens nivå generellt med hjälp av strukturel­la reformer (läs: beskärning­ar).

Jag förstår väl varför Lepomäki sår motsättnin­g och avund i det här ärendet – det stöder högerns långvariga dröm om att slippa arbetarrör­elsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland