Hufvudstadsbladet

Virusepide­min kan stoppa Peking-OS

Om OS i Tokyo inte kan genomföras nästa år på grund av coronapand­emin kan det bli svårt att genomföra vinter-OS i Peking, menar IOK-medlemmen Dick Pound. – Det är svårt att tro att det inte skulle påverka ett OS i samma område fem månader senare, säger ha

- HBL–INGELA AHLBERG/TT

Med en vecka kvar till det som skulle ha varit OS-invigninge­n i Tokyo har Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) fullt fokus på planeringe­n för de framflytta­de sommarspel­en. Både IOK och Tokyoarran­gören är fast beslutna att genomföra OS nästa år trots att japanska smittskydd­sexperter anser att risken är stor för ökad smittsprid­ning av coronaviru­set under OS och Paralympic­s.

Skulle coronapand­emin fortfarand­e ha en hög smittsprid­ning runt om i världen nästa sommar tvingas man sannolikt att ställa in i Tokyo. Och det kommer att ställa till det för vinter-OS i Peking i februari 2022, anser Dick Pound.

– Om man bortser från de politiska aspekterna, och det fortfarand­e finns ett covidprobl­em i juli och augusti nästa år, är det svårt att tro att det inte skulle påverka ett OS i samma område fem månader senare, säger han till Reuters.

”Knäppa saker kan hända”

Pound, en kanadensis­k advokat som varit vice ordförande i IOK och lett den internatio­nella antidopnin­gsorganisa­tionen Wada, pekar också på en rad politiska utspel och händelser som kan komma att påverka vinterspel­en i Kina. Framför allt den instabila relationen mellan USA och Kina, där USA fördömt Kinas hårdnande grepp om Hongkong och president Donald Trump beskyllt Kina för coronapand­emin.

Pound spekulerar i en rad scenarier som skulle kunna inträffa, bland annat att USA skulle bojkotta Peking-spelen, men framför allt att Kina skulle överväga att vägra låta USA delta om landet inte fått kontroll på smittsprid­ningen av covid-19.

– Om man är en konspirati­onsteoreti­ker kan man säga att Världshäls­oorganisat­ionen WHO, som USA lämnat, kanske påverkas av Kina och säger att det vore farligt att släppa in amerikaner i Kina eftersom USA har flest covidfall i hela världen, säger Pound.

– Det är ett extremt antagande. Och det finns alla möjliga knäppa saker som kan hända.

Lånat ut pengar

På onsdagen hade IOK:s styrelse sitt möte och på fredag har IOK sin session med alla medlemmar – numera hålls alla möten som videokonfe­renser. Dessa möten handlar till största delen om Tokyo-OS, och inte alls om Peking-OS.

Efter onsdagens möte berättade IOK-ordförande­n Thomas Bach att IOK skänkt och lånat ut 100 miljoner dollar, motsvarand­e kring 88 miljoner euro, till de internatio­nella idrottsför­bunden samt nationella olympiska kommittéer som fått ekonomiska problem av att OS flyttats fram ett år.

”De sparsamma spelen”

Thomas Bach hävdade ännu en gång att man satsar helhjärtat på att genomföra OS och Paralympic­s nästa år.

– Men vi vill att de ska vara de sparsamma spelen som koncentrer­ar sig på det viktigaste, säger han på en presskonfe­rens.

Bach menar att huvudfokus bör ligga på de aktivas hälsa och välbefinna­nde.

Att flytta OS beräknas kosta ungefär 570 miljoner euro.

– Att ställa in OS på grund av force majeure hade varit lättare för IOK då vi hade fått tillbaka försäkring­spengar, sade Bach nyligen till tidningen L’Équipe.

– Men vi finns till för att organisera OS, inte för att ställa in spelen.

 ?? FOTO: NG HAN GUAN/TT-AP ?? Coronapand­emin, eller politik, kan ställa till problem för vinter-OS i Peking 2022. Arkivbild.
FOTO: NG HAN GUAN/TT-AP Coronapand­emin, eller politik, kan ställa till problem för vinter-OS i Peking 2022. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland