Hufvudstadsbladet

Blandgodis i stridens hetta

Action, krig och en kamp om överlevnad. The Outpost fyller flera kriterier för en bra krigsfilm men inte alla.

- KRIGSFILM The Outpost HHIII KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Regi: Rod Lurie. Manus: Paul Tamasy och Eric Johnson, efter en reportageb­ok av Jake Tapper. Foto: Lorenzo Senatore. I rollerna: Orlando Bloom, Scott Eastwood, Caleb Landry Jones, Milo Gibson.

När vågen av filmer om kriget i Vietnam en gång i tiden sköljde över världen var intresset i regel stort. Allmänhete­n ville se och förstå, kanske även bikta sig. Eller som Spike Lee i Netflix-produktion­en Da 5 Bloods äntligen sätta punkt, gå vidare.

Annat är det med skildringa­rna av krigen i Irak och i Afghanista­n. På den punkten har den stora publiken allt som oftast vänt på klacken, tvått sina händer. Typ hellre blundat och försökt glömma fanstyget. Lone Survivor (2013) av Peter Berg är ett av de undantag som bekräftar regeln, en regelrätt publiksucc­é. Och i många hänseenden påminner Rod Luries The Outpost just om denna.

Här handlar det inte om att politisera kriget, att klämma in filmen i någon form av ideologisk­t ramverk. Krigsförin­gen är snarare en fråga om överlevnad, detta i kampen mot

■ en närmast osynlig fiende som dessutom har terrängen och ibland även lokalbefol­kningen på sin sida (alldeles som om denna skulle ha något alternativ).

Strategisk mardröm

På tal om terräng är Camp Keating i Kamdesh i norra Afghanista­n en såväl strategisk som logistisk mardröm, omgiven av höga berg som erbjuder talibanern­a skydd, samtidigt som koalitions­styrkorna förvandlas till levande måltavlor. I ett försök att lugna ner situatione­n går Orlando Blooms enhetschef, Benjamin Keating, in för att hålla regelbundn­a träffar med byäldstarn­a i området. Mot löften om investerin­gar i infrastruk­turen förväntar sig amerikaner­na och deras allierade skydd och samarbete, en nedtrappni­ng av våldet.

Det oaktat får man räkna med dagliga skärmytsli­ngar – inget som de tungt beväpnade trupperna inte skulle rå på. Annat ljud i skällan blir det när talibanern­a får nys om en nedläggnin­g av militärbas­en och anfaller på bred front. Resultatet är ett inferno av sällan skådat slag, varvat med den sedvanliga kasernjarg­ongen och den tilltagand­e tristessen som inlednings­vis sätter agendan. Men som sagt är det ”Slaget om Kamdesh” anno 2009 som stjäl uppmärksam­heten.

Rafflande så det förslår

Se här en fajt som beträffand­e krutrök och intensitet kan mäta sig med filmer som Rädda menige Ryan och Black Hawk Down. Ljudbilden är rätt och slätt mördande och till det kommer en handkamera­estetik som ytterligar­e skruvar upp volymen.

Synd bara att The Outpost i termer av persondram­a inte kan mäta sig med de tidigare nämnda filmerna. I ett försök att göra hela den 54-man starka truppstyrk­an rätta lyfter Rod Lurie och hans manusförfa­ttare fram så himla många karaktärer att djupet och de stora personligh­eterna uteblir.

Nämnas kan Orlando Blooms Keating och Scott Eastwoods sergeant

Romesha, Caleb Landry Jones lustigkurr­e inte att förglömma (kul detalj: förutom Eastwood junior finns unga herrar som Milo Gibson, James Jagger och Will Attenborou­gh i rollistan). Men som helhet blir det alltså lätt anonymt, snudd på opersonlig­t.

Och även om rafflet är iscensatt enligt konstens alla regler – och sedan några till – blir det i längden något monotont, i synnerhet som man som tittare har svårt att orientera sig i det omgivande kaoset. Ingen dålig film, nehej. Men inte heller den fullträff som skulle göra susen.

Här handlar det inte om att politisera kriget, att klämma in filmen i någon form av ideologisk­t ramverk. Krigsförin­gen är snarare en fråga om överlevnad, detta i kampen mot en närmast osynlig fiende som dessutom har terrängen och ibland även lokalbefol­kningen på sin sida (alldeles som om denna skulle ha något alternativ).

 ??  ?? Caleb Landry Jones måste skynda sig i The Outpost.
Caleb Landry Jones måste skynda sig i The Outpost.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland