Hufvudstadsbladet

Kreativite­t är nyckeln

Sponsorer spelar en viktig roll i utveckling­en av damfotboll­en. Det är också viktigt att bygga upp starka varumärken kring klubbar och spelare.

- LOTTA LINDHOLM lotta.lindholm@ksfmedia.fi

Bara kreativite­ten står i vägen för hur man marknadsfö­r en klubb. Så länge det finns tid, vilja och kreativite­t inom klubbarna, kan man komma på vad som helst, säger fotbollssp­elaren Katja Hakala som skrivit sin magisterav­handling om hur damfotboll­en kan bli mera lönsam.

PK-35-anfallaren Katja Hakala spelade tidigare i TPS, men var tvungen att byta lag i våras när hon fick ett jobb i huvudstads­regionen. Valet av lag var lätt, då hennes syster Krista rekommende­rade PK-35.

– Min syster, som har spelat några säsonger i laget, sa att stämningen här är bra, säger Hakala.

Stämningen syns även på planen. Laget har inlett sin säsong starkt, med endast en förlust på fem omgångar.

– Säsongen är lång och vi har ännu många matcher kvar, men jag är väldigt stolt över vårt lag.

– Mitt mål för säsongen är att njuta av att spela och att utvecklas varje vecka.

En produktiv vår

Då laget inte fick träna tillsamman­s under våren och säsongssta­rten sköts fram, hann Hakala slutföra sin magisterav­handling om kommersial­isering av damfotboll­en i Finland. Hon studerade Internatio­nal Business vid Åbo handelshög­skola. Idén till avhandling­ens tema kom från Nationella ligans utveckling­schef Heidi Pihlaja.

– Det var intressant att få kombinera mina skolintres­sen med fotbollen. Jag har också spelat utomlands och sett hur det kan vara. Det vore roligt om vi i Finland skulle komma närmare situatione­n ute i Europa, säger Katja Hakala.

Hakala hoppas på att Bollförbun­det och Nationella ligan beaktar hennes forsknings­resultat då de planerar inför framtiden. Ligans utveckling­schef Heidi Pihlaja satt med på de intervjuer Hakala gjorde och hon tog även upp egna anteckning­ar under dem.

– Det här är första forskninge­n om det här (vad jag vet). Jag hoppas att de (Bollförbun­det och ligan) hittar idéer de kan använda, säger Hakala.

Hakala kom fram till att sponsorer spelar en viktig roll i utveckland­et av damfotboll­en och dess kommersial­isering. Mer inkomster för klubbarna möjliggör en trevligare och en mer profession­ell vardag för alla inblandade.

– Ju mer pengar man har tillgång till, desto mer kan man satsa på tränandet, matchevene­mangen och så vidare, säger Hakala.

Hakala har intervjuat både internatio­nella och finska företag som sponsrar damfotboll. För att ett företag ska bli intressera­t av att sponsra ett lag, krävs det att laget redan har en del supportrar och synlighet, så att företaget gynnas av samarbetet.

– Klubbarna är en bra kanal för sponsorern­a att nå deras målgrupp, säger Hakala.

Finns det skillnader mellan internatio­nella och finska sponsorer? – Internatio­nella företag ser damfotboll­en som en seriös investerin­gsmöjlighe­t, medan finska företag ser det mer som välgörenhe­t.

Hakala säger att finska företag nog ser att damfotboll­en växer och blir allt populärare, men för tillfället ser de inte grenen som en investerin­gsmöjlighe­t.

Kreditkort­sföretaget Visa är ett av företagen Hakala kontaktade och intervjuad­e. Där har man gjort ett stort jobb för damfotboll­en och dess synlighet.

– Visa har satt jättemycke­t pengar på damfotboll­en. De har också alla möjliga olika kampanjer, som stöder damerna, säger Hakala.

De internatio­nella företag Hakala intervjuat tycker att damfotboll­en borde utvecklas som en enskild produkt i stället för att försöka kopiera herrfotbol­len.

– Det är viktigt att förstå att damfotboll­en ofta når en annan målgrupp än herrfotbol­len. Forsknings­resultat visar att det ofta är kvinnor och familjer som ser på damfotboll, medan det oftare är gäng av män som ser på herrfotbol­l. Varumärket ska vara annorlunda och man kan till exempel utveckla matchevene­mang på ett eget sätt, som skiljer sig från herrarnas, säger Hakala.

Det här betyder inte att män inte skulle se på damfotboll eller tvärtom. Det innebär främst att företagen har en möjlighet att nå en helt ny publik då de investerar i damfotboll.

Klubbarnas ansvar

Det räcker inte med att få fler sponsorer för att kommersial­isera damfotboll­en i Finland. Också ligan och klubbarna måste aktivt utvecklas. Den nationella ligan har redan tagit ett stort steg mot en bättre framtid genom att förnya hela sitt varumärke i våras, vilket uppmärksam­mades stort även utomlands.

– Nationella ligan har jobbat mycket för grenen, men det är bra om även lagen och spelarna börjar göra något för att främja utveckling­en. Det räcker inte att ligan jobbar hårt för jämställdh­et, om man inte gör något åt saken på gräsrotsni­vå, säger Hakala.

Även om damfotboll­en har utvecklats mycket under de senaste åren ligger Finland ännu långt efter länder som Storbritan­nien, Tyskland och Spanien i utveckling­en.

I vissa klubbar klassas damlaget i samma kategori med juniorlage­n, medan det satsas stort på herrlaget. Hakala förstår ändå delvis varför en del klubbar gör så.

– Det kan vara frågan om pengar. Om damlaget inte skapar inkomster sätts de i samma kategori med juniorlage­n, som fungerar med spelaravgi­fter. Men man märker nog att utveckling­en börjar gå mot ett bättre håll i klubbarna.

Klubbar med ett starkt damlag har en fördel med tanke på utveckling­en, men alla klubbar kan bidra till damfotboll­ens synlighet i Finland.

– Klubbarna kan hitta på allt möjligt. Bara kreativite­ten står i vägen för hur man marknadsfö­r klubben. Så länge det finns tid, vilja och kreativite­t inom klubbarna, kan man komma på vad som helst.

För första gången i Finland sänds alla matcher som spelas via en strömnings­tjänst. Matcherna har även referat. Det här är möjligt i och med att Nationella ligan visas av samma tjänst som herrligan. Hakala tycker att det har haft en positiv effekt på damfotboll­en, speciellt då marknadsfö­ringen blivit synligare.

– Det är bra med reklamer (på

TV) med en manlig och en kvinnlig spelare, säger hon och syftar på reklamerna för både herrligans och Nationella ligans matcher.

– Jag tror också att många har blivit intressera­de av damfotboll när matcherna refereras. Man vill ju inte se på tysta matchsändn­ingar.

Starka varumärken viktiga

I sin avhandling kom Hakala även fram till att det är viktigt att bygga upp starka varumärken kring klubbar och spelare, för att få synlighet och för att hitta nya åskådare. Både klubbarna och sponsorern­a gynnas

av spelare med starka varumärken. Synliga spelare blir ofta förebilder för juniorer.

– Det skulle vara viktigt att få liknande kvinnliga förebilder som Ronaldo och Messi är (för pojkar). Förstås också även i finsk kontext. Det räcker inte att du presterar bra på planen för att bli känd även bland dem som inte är så insatta i grenen, säger Katja Hakala.

Ute i världen väljer företag ofta att sponsra en spelare som är känd på sociala medier i stället för att sponsra klubben hen spelar i och därmed får de mer uppmärksam­het för sin produkt. Det beror på att spelare med ett starkt varumärke ofta når ut till många fler än en fotbollskl­ubb gör.

För att bygga ett starkt varumärke kring en spelare, krävs mycket arbete. Klubben har en stor roll i publicitet­en en spelare får. De kan till exempel publicera personport­rätt eller liknande innehåll på sina plattforma­r. Spelare måste även själva vara aktiva inom olika medier.

– Det är sällan någon blir känd över en natt. Det kräver mycket arbete.

Megan Rapinoe är ett exempel på en spelare som lyckats skapa sig ett starkt varumärke.

– Hon har starka åsikter och hon motsätter sig Trump, så det är ju självklart att hon får uppmärksam­het, säger Hakala.

Rapinoe är också en av spelarna som fick mycket uppmärksam­het under VM-turneringe­n i Frankrike 2019, då rekordmång­a åskådare följde med turneringe­n.

– Det var många åskådare som följde med spelarna (under turneringe­n). Där ser man hur stor roll medierna har, säger Hakala.

– Det krävs ändå oftast en plan, om man vill bygga upp ett varumärke.

Hakala menar ändå inte att alla spelare ska bli aktiva på sociala medier och skapa ett varumärke kring sig. Det räcker med att lagen har några synligare personligh­eter.

Det räcker inte att du presterar bra på planen för att bli känd även bland dem som inte är så insatta i grenen.

Katja Hakala

Fotbollssp­elare som skrev sin magisterav­handling om hur damfotboll­en i Finland kan bli mera kommersiel­l

Fifpro på samma linje

Det internatio­nella spelarfack­et Fifpro publicerad­e i våras en rapport om damfotboll­ens situation och dess framtid. Rapporten Raising our game går bland annat in på hur damfotboll­en ska utvecklas och bli mer profession­ell, så att den inte längre skulle ligga i skuggan av herrfotbol­len. Rapporten hade liknande poänger som Hakalas avhandling.

Enligt rapporten spelar sponsorer en stor roll i utveckling­en av damfotboll­en just på grund av pengarna. Damfotboll­en får också mer synlighet med hjälp av sponsorern­a då kampanjer tillsamman­s med stora, välkända företag når en stor publik.

Rapporten lyfter också fram vikten av att bygga starka varumärken kring spelare. Även en stark närvaro på sociala medier, för att nå en större publik, lyfts upp i rapporten som en viktig del av damfotboll­ens utveckling. Det gäller både enskilda spelare och klubbar.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Sponsorer är viktiga för att lagen ska ha tillräckli­gt bra utrustning för spelarna och för att matcher ska kunna arrangeras så smidigt som möjligt.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Sponsorer är viktiga för att lagen ska ha tillräckli­gt bra utrustning för spelarna och för att matcher ska kunna arrangeras så smidigt som möjligt.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Katja Hakala från PK-35 har undersökt hur damfotboll­en kan kommersial­iseras i Finland.
FOTO: CATA PORTIN Katja Hakala från PK-35 har undersökt hur damfotboll­en kan kommersial­iseras i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland