Hufvudstadsbladet

Kvinnosegl­ats ordnas som motreaktio­n

Det råder brist på kvinnliga skeppare i finlandssv­enska scoutkårer, därför ordnar Finlands Svenska Scouter en kvinnosegl­ats. Målet är att hela besättning­en på segelbåten ska bestå av kvinnor. Seglatsen är en motreaktio­n till skeva könsförhål­landen bland s

- WALTER LüTTGE walter.luttge@ksfmedia.fi

En överväldig­ande majoritet av skepparna inom Finlands svenska scouter är män. För att könsfördel­ningen ska bli jämnare ordnas föreningen­s andra kvinnosegl­ats i slutet av juli. Ellen Sahlström är scout och har seglat sedan hon var nio och tror att skevheten beror på att det inte finns kvinnliga förebilder bland skepparna.

I slutet av juli ordnar FiSSc, Finlands Svenska Scouter, sin andra Yes we can-seglats. Seglatsen är unik bland FiSSc:s seglatser eftersom besättning­en endast består av kvinnliga scouter. Seglatsen ska uppmuntra och utbilda seglande kvinnor till att vara skeppare.

Mellan 2015 och 2019 var 96 procent av skolningss­eglatserna­s skeppare män, som jämförelse är könsfördel­ningen på FiSSc i helhet nästan helt jämn.

Förra året bestod båtens besättning helt av kvinnor, i år leds besättning­en av en manlig skeppare då ingen kvinnlig skeppare kunde hittas i tid. Planen var att hålla seglatsen i juni, detta förändrade­s dock i och med coronaepid­emin som tvingade FiSSc att ändra datum till slutet av juli.

Yes we can-seglatsen ordnas på båten S/Y Navigator, som fungerar som FiSSc:s skolningsf­artyg. Båten ägs av föreningen Navigator.

För att kunna fungera som skeppare måste man ha Finlands Scouters båtförarce­rtifikat för öppen sjö, även kallat högsjöcert­ifikat, samt en stor mängd timmar på havet. Problemet är att det inte finns många kvinnliga skeppare som uppfyller alla krav eller har tillräckli­gt med erfarenhet för att fungera som skeppare på stora båtar i likhet med Navigator.

Uppväxt som seglande scout

Ellen Sahlström var en av dem som seglade i förra årets Yes we can-seglats. Sahlström har seglat ända sedan hon var nio, det var också kring den tiden hon började i scouterna. Ända sedan dess har hon varit aktiv inom både segling och scoutliv. Hon tävlade länge inom kappseglin­g men fick ta en paus när hon började studera nationalek­onomi. Seglar gör hon ännu, både med vänner och med familj. Därtill lär hon barn segla på Båtklubben Brändö Seglare i Helsingfor­s.

– Kappseglin­g är som fotboll, men en annan sport. Familjeseg­ling är lite som en husbil som drivs med vinden, säger Sahlström. Hon skrattar och tillägger att hon menar att kappseglin­g, speciellt jollesegli­ng, är som vilken annan sport som helst.

Från fjolårets seglats har Sahlström

endast positiva minnen. Eftersom hon själv seglat så länge, ofta också på seglatser där endast kvinnor varit med, ser hon inte Yes we can-seglatsen som något konstigt.

– Mitt intryck var att det var jättekul att vara med på en seglats där alla kunde segla och visste vad de höll på med. Det kan vara att folk reagerar när en båt med bara unga kvinnor ombord glider in, säger Sahlström.

Hon rekommende­rar ändå seglatsen till andra kvinnliga scouter som är intressera­de.

– Det är fint att man kan testa på saker utan att känna att man måste bevisa något, säger Sahlström och tillägger att känslan av att man måste bevisa att man kan är ett problem inom många mansdomine­rade områden.

Scouter rättar till gamla problem

Sahlström säger att hon inte tror att den skeva könsfördel­ningen beror på att det finns någon sexistisk kultur bland sjöscouter, utan att det helt enkelt tar en stund förrän det jämnar ut sig. Finlands Svenska Scouter arbetar för att göra seglingen mera jämställd, något som Ellen tycker kan vara ett problem inom seglingen som helhet.

– Förra veckan var det en kompis som sade till mig att ”Förr var det pojkarna som seglade för att de är pojkar, nu är det pojkarna som seglar för att de kan”, problemet är att det inte finns kvinnliga förebilder inom seglingen, säger Sahlström.

Efter förra årets premiärseg­lats var dock inte alla scouter lika nöjda.

Inom FiSSc fanns det röster som ansåg seglatsen vara problemati­sk, då den endast ordnades för kvinnor.

– Jag tror inte att det fanns något motstånd mot att kvinnor ska bli skeppare, det handlade mera om att ställa frågan varför det behövs kvotering, säger Sahlström.

En jämställdh­etsplan infördes i FiSSc år 2018, i den står det bland annat att FiSSc ”identifier­ar särskilt utsatta grupper och möjliggör deras deltagande i verksamhet­en genom att erbjuda dem behövligt stöd”. En liknande plan godkändes på nationell nivå år 2019.

Ifall könsfördel­ningen bland skepparna skulle jämna ut sig tycker Sahlström att man borde fundera på ifall det faktiskt behövs seglatser av denna sort.

– Könsindeln­ing är ändå ett kasst sätt att dela in människor, säger Sahlström.

Ändrad rutt

Cirka tio seglatser ordnas av FiSSc varje år. Som de flesta evenemang i Finland har även seglatsern­a påverkats av coronaepid­emin och de restriktio­ner som införts på grund av den. Yes we can-seglatsens rutt var ursprungli­gen planerad från Helsingfor­s till Hangö, nu startar och slutar den i Helsingfor­s. Ändringen har gjorts så att det ska vara lättare att avbryta vid behov.

 ?? FOTO: SIMONE åBACKA ??
FOTO: SIMONE åBACKA
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Ellen Sahlström deltog i förra årets Yes we can-seglats, som var scouternas första.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Ellen Sahlström deltog i förra årets Yes we can-seglats, som var scouternas första.
 ?? FOTO: YVONNE SANDSTRöM ?? Finlands Svenska Scouter rf använder båten S/Y Navigator som skolningsf­artyg.
FOTO: YVONNE SANDSTRöM Finlands Svenska Scouter rf använder båten S/Y Navigator som skolningsf­artyg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland