Hufvudstadsbladet

Krispakete­t mäter EU:s hälsa

Det är politiken bakom siffrorna som mäter EU:s verkliga hälsotills­tånd.

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

Inga kindpussar eller handslag, i stället munskydd. När EU:s stats- och regeringsc­hefer möts till toppmöte i Bryssel dikterar coronapand­emin villkoren. Det är det första fysiska mötet för ledarna efter att viruset slog klorna i Europa. De tidigare mötena har varit via videolänk, och särskilt ett möte, i slutet av mars, sägs ha varit en katastrof med timmar av skrikande rakt ut. Den gamla skiljelinj­en mellan Nord- och Sydeuropa ska ha framstått i full dager.

Italiens premiärmin­ister Giuseppe Conte , då hårt trängd på hemmaplan av epidemins europeiska epicentrum, efterlyste hjälp, och solidarite­t, men upplevde att han möttes av kalla handen, inte minst av det kamrerakti­ga Norden inklusive Tyskland.

Därför var det anmärkning­svärt att Tyskland bytte fot vilket nu också gör toppmötet möjligt. På bordet ligger ett coronakris­paket som är värt 750 miljarder euro. Det har utarbetas av EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen och en liten stab runt henne, men har ändrats på vägen och läggs formellt fram av Europeiska rådets ordförande Charles Michel, EU-presidente­n.

Paketet är kopplat till långtidsbu­dgeten för åren 2021–2027 som unionen är piskad att få igenom snart. Om det inte lyckas nu finns beredskap att kalla in stats- och regeringsc­heferna på nytt innan juli förbyts i augusti.

Det handlar alltså om ekonomi, och många miljarder. Finland har gått in i förhandlin­garna med ståndpunkt­en att krispakete­t är för omfattande. Om det godkändes som sådant, vilket det knappast gör, är Finlands bit 13 miljarder euro. Av det skulle 4,3 miljarder vara direkta lån som ska betalas tillbaka på ett eller annat sätt.

När det gäller den del av paketet som utgör direkta bidrag, inte lån, skulle Finland ansvara för 8,5 miljarder euro.

För mycket, säger Finland, och lägger sig därmed nära den fyrväpplin­g av länder som i EU:s korridorer skämtsamt kallas snåljåparn­a, det vill säga Sverige, Danmark, Österrike och Nederlände­rna. De är alla, tillsamman­s med Tyskland, EU:s största nettobetal­are och har anledning att vaka över att varken krispakete­t eller budgeten sväller.

Men Finland sällar sig inte till den frugala fyran fullt ut, eftersom vår syn skiljer sig åt på andra områden. Det gäller till exempel de rabatter som de nämnda länderna får på sina medlemsavg­ifter. Det är ett otyg som EU borde komma bort ifrån, anser Finland. Fiffigare vore att banta budgeten i stället för att ge vissa länder, men inte alla, rabatter.

Det pågår ett intrigeran­de utan like i Bryssel. Till förhandlin­gsklossarn­a hör den rättsstats­mekanism som finns inbyggd i budgeten och som, förenklat uttryckt, ska kunna strypa penningkra­nen till länder som Ungern och Polen om de tummar på rättsstats­principen ytterligar­e när det gäller nationella lagar. Ungerns ledare Viktor Orbán har på förhand sagt att han inte går med på skrivninge­n och är beredd att fälla hela härlighete­n, om så behövs.

Trots att allt till synes kretsar kring ekonomin, och hur Europa ska få fart under galoschern­a igen – utan marknad ingen avsättning för Finlands exportvaro­r – så handlar det i slutändan om politik.

Om den europeiska solidarite­ten. Om unionens innersta väsen. Det visar inte minst Tysklands helomvändn­ing. I måndags tog Europas starka kvinna förbundska­nsler Angela Merkel emot Italiens premiärmin­ister Conte i sitt residens i Berlin i vad som beskrivits som en medveten signal till omvärlden. Hon vill att Europa, med krispakete­t, bygger en bro över den uråldriga, upprivande syd-nord-klyftan.

Med Conte vid sin sida underströk Merkel att det är viktigt att återhämnin­gsfonden är massiv och inte krymper till dvärgstorl­ek.

Och ja, unionen gräver djupt i medlemssta­ternas fickor, men det är ändå politiken bakom siffrorna som är den verkliga måttstocke­n på EU:s hälsotills­tånd.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland