Hufvudstadsbladet

Andra kvartalet bättre än befarat

Under fredagen publicerad­e många företag delårsrapp­orter som visar på coronaviru­sets effekter. Analytiker beskriver resultaten som bättre än förväntat.

- SOFIE FOGDE/SPT

Det här är det första kvartalet där det går att urskilja coronaviru­spandemins inverkan.

För företagen har våren präglats av samarbetsf­örhandling­ar, diskussion­er om företagsst­öd men kanske främst av ovisshet.

Till exempel Wärtsiläs rörelseres­ultat minskade med över hälften under perioden april–juni. Samtidigt ökade Keskos försäljnin­g med 10,1 procent i juni.

Lars Söderfjell, aktiechef vid Ålandsbank­en, säger att det andra kvartalet ändå inte är fullt så dramatiskt som analytiker­nas prognoser pekat på.

– Det ser absolut bättre ut än förväntat. Givet den extrema osäkerhete­n som uppstod då ekonomiern­a stängdes under mars och april var det lätt att måla upp ett skräckscen­ario inför andra kvartalets delårsrapp­orter. Det blev i många fall tvärstopp för nya beställnin­gar för många verkstadsb­olag under våren.

Snabb normaliser­ing

Söderfjell menar att man överraskan­de nog kunnat se en gradvis återhämtni­ng och en snabb normaliser­ing av ekonomin trots coronapand­emin.

– Företagen har varit väldigt snabba och duktiga på att parera bortfallen med hjälp av till exempel permitteri­ngar.

Söderfjell menar ändå att det fortfarand­e är väldigt svårt för företag att kunna ge framåtblic­kande kommentare­r och prognoser.

– Jag tror det kommer fortsätta vara så ett par månader framåt. Det är först i september som man kan börja få ett grepp om hur återhämtni­ngen fortsätter in i tredje kvartalet.

Wärtsilä

– Wärtsilä är ett bra exempel på ett konjunktur­känsligt bolag som har drabbats hårt av coronapand­emin, säger Söderfjell.

Enligt företagets delårsrapp­ort har efterfråga­n på företagets service varit liten. Wärtsilä har också under den senaste tiden samarbetsf­örhandlat flera gånger och i mitten av juni avslutades den senaste omgången.

Förra årets rörelseres­ultat för det andra kvartalet var 113 miljoner euro och uppgår i år till endast 55 miljoner.

Speciellt inom kryssnings­industrin har minskninge­n av orderingån­gen varit påtaglig eftersom reseförbud och begränsnin­gar hållit fartygen stillaståe­nde i flera månader.

Jaakko Eskola, vd vid Wärtsilä, säger i ett pressmedde­lande att företagets omsättning ändå varit stabil med tanke på världsläge­t.

Orion

Bättre utrustade för en pandemi är till exempel företag som telefonope­ratörer och läkemedels­bolag, som enligt Söderfjell gått helskinnad­e genom hela pandemin.

Läkemedels­företaget Orions rörelseres­ultat för april–juni var 292,5 miljoner euro jämfört med förra årets 251,7 miljoner. Företaget räknar ändå med att omsättning­en för hela året håller sig på samma nivå som 2019, trots att den växte betydligt under det första halvåret.

– Man måste komma ihåg att den här typen av företag inte är helt okänsliga. Folk går kanske inte direkt till en klinik i dessa tider för lindrigare problem. Det kan synas i läkemedels­företagens resultat, säger Söderfjell.

Telia

Söderfjell menar att inte heller företag som Telia har påverkats lika mycket av pandemin.

– Det är en stabil bransch. Mängden roaming har kanske minskat, men det är en temporär effekt. Annars har efterfråga­n på deras utbud inte förändrats under pandemin, säger han.

Telias rörelseres­ultat för april–juni visade ändå minus. Jämfört med samma kvartal i fjol minskade resultatet från 3 140 miljoner svenska kronor (314 miljoner euro) till 2 939 miljoner kronor.

– Resultatet för det andra kvartalet var bättre än vad vi hade förväntat oss, detta tack vare att vi proaktivt adresserat vår kostnadsba­s. Ändå var vi tydligt påverkade av coronapand­emin, säger Allison Kirkby, vd och koncernche­f vid Telia, i ett pressmedde­lande.

Scandic

Som väntat blev hotellkedj­an Scandics kvartalsre­sultat kraftigt negativt. Nettoomsät­tningen minskade med 86 procent till 665 miljoner svenska kronor (66,5 miljoner euro). Ett år tidigare var motsvarand­e siffra 4 850 miljoner kronor.

”Även om vi kan konstatera att den värsta perioden nu sannolikt är bakom oss står vi fortsatt inför stora utmaningar då effekterna av coronaviru­set kommer att påverka branschen framöver”, säger Jens Mathiesen, vd och koncernche­f vid Scandic, i ett pressmedde­lande.

Just nu är cirka 80 procent av Scandics hotellport­följ öppen. Hotellkedj­an varslade om uppsägning av tusen anställda i Norge.

” Vi kommer att genomföra ytterligar­e kostnadsre­duktioner för att kompensera för att de statliga permitteri­ngsstöden över tid reduceras”, fortsätter han.

Kesko

Om hotell- och restaurang­branschen har lidit av coronaviru­spandemin, har det gått desto bättre för dagligvaru­handeln.

I juni ökade hela Keskos försäljnin­g med 10,1 procent. Dagligvaru­handeln ökade med 11,3 procent jämfört med motsvarade period förra året.

”K-butikernas livsmedels­försäljnin­g fortsatte att växa kraftigt”, säger Mikko Helander, Keskos koncernche­f, i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT ?? Livsmedels­försäljnin­gen fortsatte att öka märkbart i juni, uppgav Mikko Helander, Keskos koncernche­f, i ett pressmedde­lande.
FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT Livsmedels­försäljnin­gen fortsatte att öka märkbart i juni, uppgav Mikko Helander, Keskos koncernche­f, i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland