Hufvudstadsbladet

Raimo Sailas är död – ”Han var brutalt ärlig”

Den tidigare chefen för Finansmini­steriet var en aktiv samhällsde­battör.

- HBL-SPT

Finansmini­steriets tidigare statssekre­terare Raimo Sailas dog under natten till fredagen i Helsingfor­s som 74-åring, rapportera­r STT. Sailas led en längre tid av cancer.

Sailas var statssekre­terare vid Finansmini­steriet från 1995 till sin pension 2013. Redan innan arbetet som statssekre­terare hade han arbetat länge som tjänsteman vid ministerie­t. Ulla-Maj Wideroos (SFP) var andra finansmini­ster mellan 2003 och 2007. Hon jobbade tätt ihop med Sailas.

– Min första reaktion på hans bortgång var: ”Vad tråkigt”. Han var en profil, även om man hade en annan åsikt än den man själv stod för. Jag gillade hans stil, även om jag inte alltid gillade hans idéer. Han var brutalt ärlig och det är något som inte alla behärskar, säger Wideroos.

Raimo Sailas presentera­de ofta nedskärnin­gslistor för politiker i samband med budgetförh­andlingar.

– Jag kom alltid bra över ens med honom trots att vi hade olika åsikter i substansfr­ågor. Han respektera­de också andra åsikter än de han själv represente­rade. Han tog sin uppgift som tjänstemän på allvar och tjänsteman­nens uppgift är att presentera förslag och så är det upp till politikern­a att ta ansvar för vad de gör och inte gör. Han var en modig tjänsteman. Sedan blir man alltid lite kontrovers­iell och det kommer på köpet.

Wideroos berättar att hon fick en annan bild av Sailas än den som ofta presentera­des i offentligh­eten. Nedskärnin­garna personifie­rades i medier ofta kring Sailas.

– Han fick utstå mycket skäll. När man tittar på hur engagerat och flitigt han jobbade så tycker jag inte att skället alltid var rättvist. När man tycker illa om frågor så angriper man person och inte sak. Det är beklagligt, säger Wideroos.

Sailas var en av Finlands kändaste tjänstemän och han deltog aktivt i den offentliga debatten.

Statsrådet kondolerad­e på Twitter: ”Raimo Sailas, den respektera­de tidigare statssekre­teraren på finansmini­steriet har dött. Varma kondoleans­er till familj och anhöriga”.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA-ARKIV ?? Raimo Sailas arbetade som statssekre­terare vid finansmini­steriet från 1995 till 2013.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA-ARKIV Raimo Sailas arbetade som statssekre­terare vid finansmini­steriet från 1995 till 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland