Hufvudstadsbladet

En människa bakom varje siffra

”Även om man själv inte oroar sig för viruset är det viktigt att ha respekt för andra som gör det. Det kostar ingenting.”

-

Över 300 finländare har avlidit i coronaviru­set. Det är betydligt färre än man hade förväntat sig då coronaviru­set närmade sig Finland i början av året. Det är mycket glädjande. Flera hade befarat att antalet avlidna skulle mätas i tusental också i Finland. Så blev tack och lov inte fallet. Vi måste verkligen fortsätta arbetet för att det ska förbli så och att antalet drabbade kan hållas så lågt som möjligt.

Ändå har 329 finländare avlidit. Det är inte många om man sätter det i förhålland­e till hur många som avlider ett vanligt år i Finland – vilket är just över 50 000 finländare. Att en människas liv tar slut någon gång, av någon orsak, är en av de få saker som är självklara i livet. Ändå är det något som är bland det jobbigaste som finns. Att ta farväl av någon man tycker om. Jag som inte ens tycker om att ta farväl annars heller.

Varje person som dött i coronaviru­set är en människa med en unik historia som är saknad av andra. Det är kanske inte något man alltid tänker på då man läser statistike­n. I en pandemi som redan krävt över en halv miljon liv i världen låter drygt 300 dödsfall inte som så många, vilket det heller inte är om man jämför med många andra länder eller andra orsaker. Bara i trafiken har 82 finländare dött under årets fem första månader (vilket är alldeles för många!). Ändå är det viktigt att minnas att det bakom varje siffra i statistike­n finns en människa och att vi kan bidra till att förhindra människors risk att insjukna genom att tvätta händerna, hålla avstånden, stanna hemma om man är sjuk, och att i övrigt ta ansvar.

Vi vet betydligt mer om viruset och dess spridning i dag än i februari, men det är ändå fortsättni­ngsvis väldigt mycket som vi inte vet. Det vi däremot vet är att vissa som får viruset blir så sjuka att de behöver sjukvård. Vi vet också att ifall för många får viruset samtidigt så kommer vår sjukvård och i synnerhet intensivvå­rd inte ha kapacitet att ge vård åt alla. Det här såg vi i vissa delar av Italien. Samma rapporter kommer från bland annat Brasilien, Indien, Ryssland och USA. Också i Sverige har intensivvå­rden varit hårt belastad på vissa orter.

Det visar att vi måste ha stor respekt för viruset och att vi ska vara tacksamma för att läget i Finland är så gott. Att bli sjuk men inte få plats hos sjukvården måste kännas förfärligt. För att inte tala om personer som blir sjuka av någon annan orsak men som inte får plats då sjukhusen varit överbelast­ade av coronapati­enter. Därför är det så viktigt att vi fortsätter ta ansvar, också i respekt för alla dem som jobbar med att rädda liv på sjukhusen.

Även om man inte hör till riskgruppe­n själv kan man ha otur och drabbas hårt av viruset. Framför allt vet man heller inte vem man möter som hör till en riskgrupp. Så även om man själv inte oroar sig är det viktigt att ha respekt för andra som gör det. Det kostar ingenting. För bakom varje siffra i statistike­n finns en unik människa som är kär för många. Därför är det så viktigt med respekt för varandra.

 ??  ?? MATS LöFSTRöM är Ålands riksdagsle­damot och förste vice ordförande för svenska riksdagsgr­uppen.
MATS LöFSTRöM är Ålands riksdagsle­damot och förste vice ordförande för svenska riksdagsgr­uppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland