Hufvudstadsbladet

Tävling om hästkrafte­r till sjöss, utan mållinje

Den som besöker en båtmässa kan inte undgå att bli omringad av allt större utombordsm­otorer, utställda på akterspegl­ar eller på välbelysta montrar. Det första intrycket för många blir då att båtindustr­in fortsättni­ngsvis lever i sin egen bubbla, fri från

- TEXT & FOTO LEIF ROSAS

Motorerna blir förutom att de blir större, också tekniskt sett både mer sofistiker­ade och förbrukar i förhålland­e mindre än samma modellers föregångar­e. Effekten ökar, och oftast också vikten. Och mellan tillverkar­na pågår ett kapplöpnin­gsrace som inte verkar ha någon mållinje. Samtidigt blir de allt större motorerna renare än sina föregångar­e, tack vare skärpta miljökrav i både USA och EU. Att priset förstås alltid stiger, är ju ingen överraskni­ng för någon. Båttillver­karna ger ut nya större båtar till de stora motorerna och motortillv­erkarna uppgradera­r för att båtarna blivit större.

Här i Europa heter ledaren nu Mercury med sin 450R på 450 hk som visades på båtmässan i Helsingfor­s i februari. R står då för Racing. Mercury leder inte bara i ren motoreffek­t, utan också när det gäller förhålland­et hk/vikt. Med sin vikt på 313 kg blir siffran 1,43 hk/kg.

Den slog ut den tidigare mästaren, Yamaha XTO 425 V8 Offshore, lanserad 2018.

Hondas största stannar vid 250 hk, Suzuki tills vidare vid 350 hk och Evinrude E-Tec vid 300 hk, som samtidigt kom att bli deras största modell efter meddelande nu i våras från BRP (Bombardier) om att tillverkni­ngen av världens äldsta utombordsm­ärke upphör. I alla fall för tillfället.

Världens största utombordar­e är fortsättni­ngsvis Seven Marines 627 från USA. Just det, den har faktiskt 627 hk, pressat ur en 6,2 liters V8 som man hittar bl.a. i en Corvette.

Vikten ligger på 497 kg vilket låter mycket, men är cirka 200 kg mindre än till exempel 2 stycken Yamaha 300 hk fastbultad­e i akterspege­ln. Hästkrafte­r/vikt -förhålland­et blir 1,26 hk /kg för Seven Marine.

Seven Marine köptes för tre år sedan upp av Volvo Penta som för tillfället producerar den exklusiva världsleda­ren i effekt endast i USA. Det har ryktats vilt om att införa motorn också till Europa. Hittills har marknaden i Europa dock varit begränsad, främst på grund av priset. Seven Marine är en liten tillverkar­e och priserna startar från cirka 100 000 dollar med otaliga kustomiser­ingsoption­er. Tull och moms gör motorn tills vidare obetalbar i Europa.

Trenden har alltså hittills pekat mot allt större motorer och dubbla motorinsta­llationer också här hos oss. Ursprunget till trenden ligger naturligtv­is i USA där man ser upp till 5 stycken Seven Marine 627 monterade på de allra största 65 fots motorbåtar­na med centralkon­sol. Det blir sammanlagt 3 135 hk det.

Behövs då all denna motoreffek­t? Situatione­n är en annan i Europa, men når vi en skamgräns också till sjöss nu när V8:or och dieslar sakta håller på att dö ut på landsvägar­na? Är det konsumente­rna med elbilar och solpaneler som i framtiden drar i kill switchen för de allra största utombordar­na för fritidsbru­k? Eller är det just den stigande efterfråga­n på allt större och snabbare båtar som styr marknaden?

Hästar i dagsljus

Frågan om var gränsen för hästkrafte­rna går är inte enkel. Vi har haft stora motoreffek­ter i olika slags båtar långt tidigare också. De har bara funnits under däck i skymundan i form av gamla nedsmutsan­de inombordar­e med hög vikt och dålig prestanda. I takt med utveckling­en av utombordar­na har hästarna, till allas beskådan och förundran, flyttat ut ur stallet till akterspegl­arna i stället. En 200 hästkrafte­rs motor har blivit vardagsmat vid de finländska bryggorna i dag.

Tiden man tillbringa­r till sjöss har blivit allt värdefulla­re. Allt fler vill också ha större, snabbare och bekvämare båtpaket bara av statusskäl. Allt detta återspegla­r sig på akterspege­ln i dag.

Samtidigt har utsläppen och förbruknin­gen per hästkraft räknat minskat klart när det gäller de största utombordar­na. Båttrafike­n ökar, men utsläppen den förorsakar minskar proportion­ellt jämfört med den gamla motorparke­n. Till exempel en ny snål direktinsp­rutad Evinrude E-TEC G2 tvåtaktsmo­tor på 225 hästkrafte­r förbrukar i dag i stort sett lika mycket i marschfart som en gammal tvåtaktsmo­tor på 60–70 hästkrafte­r från 80-talet. Du kör alltså med en betydligt större båt och motor för samma förbruknin­g i dag, men med mindre utsläpp och buller än på 80-talet.

En, två eller tre?

Med tanke på bränsleeko­nomin, buller och utsläpp är det oftast smartare att köra en stor utombordar­e på låga varv än att välja en mindre motor som kräver full gas. Därför lönar det sig att satsa på den största motoreffek­ten båtens klassifice­ring och plånboken tillåter när man vänder och vrider på sedlarna i båtbutiken. Smakar det så kostar det. Prisskilln­aden till exempel mellan en Honda BF150 och en BF250 är cirka 9 300 euro.

Rent tekniskt sett kan det vara bättre ju färre motorer som hänger på akterspege­ln för fritidsbru­k. Flera motorer betyder högre vattenmots­tånd, sämre verkningsg­rad per propeller, högre sammanlagd vikt, samt dubbla servicekos­tnader. Endast den sammanlagd­a bränsleeko­nomin kan vara fördelakti­gare med dubbla motorer i enskilda fall (låga varvtal).

En båt med två eller tre motorer är också lättare att manövrera i trånga hamnar än samma båt med en singel motor, tro det eller ej.

Det är alltså, beroende på antalet körtimmar man kör, oftast kostnadsmä­ssigt bättre business att köra med 1x400 hk än 2x200 hk på samma båt. Dubbla eller fler motorer krävs egentligen bara i några fall. Om båtens storlek eller tyngd kräver motoriseri­ng över 450 hk och det inte kan uppnås med den största motorn till salu i Europa. Eller om man av säkerhetss­käl behöver en back up ifall av en grundstötn­ing eller motorstopp, vilket är fallet i de allra flesta myndighets­båtar.

Smärtgräns­en för båtskam?

Var går då smärtgräns­en för vad som kan anses moraliskt acceptabel­t i fråga om motorstyrk­a? Detta beror ju helt på vad syftet med båten är. Om det krävs en stor båt för att till exempel frakta varor eller personer kommersiel­lt är konklusion­en enkel. 12 personer i chartertra­fik på tur med begränsad tidtabell väger över 1 ton. Det kräver en stor båt, motorstyrk­a och större bränsletan­kar (som höjer vikten) för att få ekipaget i väg och tillbaks i tid.

En vanlig missuppfat­tning är att stor motorstyrk­a automatisk­t betyder krav på hög hastighet. Det vet alla som vid bryggorna får svara på frågan om hur snabbt båten går. Ingen frågar efter den mest ekonomiska förbruknin­gen i marschfart. Med tillräckli­g kapacitet i motorstyrk­an går ekipaget dock lättare just i marschfart med lägre förbruknin­g och utsläpp.

Köper man däremot en ren fritidsbåt kan man naturligtv­is fråga sig om det behövs en jättelik farkost som kräver 800 hk för en tur till Tallinn för 4 personer varannan sommar. Kanske man då kan nöja sig med ett mindre paket? Här verkar dock trenden visa åt rakt motsatt håll.

Få alternativ

Varför satsar då inte de ledande motortillv­erkarna av utombordar­e på miljövänli­gare alternativ som el, naturgas eller vätgas och bränslecel­ler? Att konvertera en stor bensindriv­en utombordar­e till gasbilarna­s CNG skulle i och för sig säkert vara tekniskt möjligt. Men tanken på att skutta omkring i en snabbgåend­e båt med en gigantisk gastank som fyller halva båten med över 200 bars tryck, lockar säkert ingen. Naturgas i nedkyld flytande form, LNG används redan i flera frakt- och passagerar­fartyg.

Eldrift med vätegas och bränslecel­ler utvecklas just nu av bland annat inombordst­illverkare­n Yanmar och Powercell i samarbete med Nimbus. Men då talar vi om större och långsammar­e utflyktsbå­tar.

Låter då eldrift med batterier som det bästa alternativ­et i en snabb båt? Här stöter vi på naturlagar­na. En fossil 8 meters båt kräver 15 gånger mera bränsle än en bil på grund av en propellers dåliga verkningsg­rad i vatten samt på grund av vattenmots­tåndet. Samtidigt innehåller bensin 15 gånger mera energi än batterier.

För att uppnå en tillräckli­g räckvidd ens i marschfart, behövs alltså betydligt fler batterier i en båt än i en bil.

Detta ökar vikten märkbart, blir astronomis­kt dyrt och kräver ännu mera motoreffek­t. Ekorrhjule­t är i full spinn alltså.

Eldrift i båt ser vi i dag främst på långsamma displaceme­ntbåtar, salongsbåt­ar eller bärplansbå­tar. Räckvidden till sjöss är då närmast jämförbar med vad elbilarna hade för 10–15 år sedan.

Den dag batterier vars effekt är tiofalt högre än dagens, men vars vikt och volym bara är en bråkdel av dagens, ser vi också elutombord­are på 300 hk eller mer på båtmässorn­a.

Kraven på motorstyrk­a, räckvidd, driftsäker­het och acceptabel hastighet i snabbgåend­e motorbåtar är alltså en ekvation som gör att vi får se de stora utombordar­na på båtmässorn­a i förbrännin­gsmotorutf­örande ännu en lång tid framöver.

Utveckling­sresursern­a läggs för tillfället på att få ner utsläppen och förbruknin­gen ytterligar­e. Fortsättni­ngsvis saknar utombordar­na dock katalysato­r på grund av tekniska omständigh­eter.

Efter att den lovande tvåtaktsmo­torn E-Tec G2 från Evinrude nu läggs ner, vänds blickarna litet oväntat mot nykomlinga­rna på dieselsida­n, brittiska COX, samt svenska OXE. Tillverkar­na hävdar att deras motorers förbruknin­g är 25 procent (COX) samt 42 procent (OXE) lägre än motsvarand­e 300 hästkrafte­rs fyrtakt bensinmoto­rer. Lägre totalutslä­pp uppnår man då genom den lägre förbruknin­gen. Kör man dessa dieslar på icke-fossil ekodiesel gjord på hushållsav­fall köper man sig kanske då ett litet grönare samvete?

Det finns ingen statistik över hur stor del av fritidsbåt­arnas utsläpp i Finland som hänför sig till de större motorerna. Enligt Finnboat producerar båttrafike­n i Finland årligen 126 000 ton Co2, vilket är 4 procent av sjötrafike­ns totala utsläpp och 0,2 procent av landets utsläpp.

Är vi då på slutsträck­an i racet om den största utombordar­en? Det avgör i sista hand konsumente­ns köpbeteend­e, habegär och gröna samvete. Allt fler verkar dock tro att en 700 eller 800 hästkrafte­rs utombordar­e baserad på förbrännin­gsteknik aldrig mera kommer att se dagens ljus.

 ??  ??
 ??  ?? Det behövs varken en stor eller dyr båt för en stor upplevelse till sjöss. Trenden går dock mot allt större, vackrare och dyrare.
Det behövs varken en stor eller dyr båt för en stor upplevelse till sjöss. Trenden går dock mot allt större, vackrare och dyrare.
 ??  ?? Med 400 hästkrafte­r på akterspege­ln blir besöken vid bensinmack­en vardagsmat. Större och snabbare verkar vara devisen idag till sjöss.
Med 400 hästkrafte­r på akterspege­ln blir besöken vid bensinmack­en vardagsmat. Större och snabbare verkar vara devisen idag till sjöss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland