Hufvudstadsbladet

Kan skvaller vara bra?

Skvaller har ett dåligt rykte, men ändå har det sin lockelse. Och kanske det rentav finns något gott i det?

- BO PETTERSSON kultur@hbl.fi

När man hör sig själv eller någon annan säga ”Har du hört vad den och den lär ha gjort/sagt” är det ganska säkert att det kommer att handla om skvaller. Typiskt är att underrätte­lsen kommer från en andrahands­källa och man vill föra den vidare. Det handlar ofta om en tredje part, som genom själva skvallret visar sig vara mindre viktig för talaren och lyssnaren än deras inbördes förhålland­e – åtminstone just då skvallret berättas. Det vill säga skvallret förstärker bandet mellan dem som kommunicer­ar genom att ofta se kritiskt på den person (mer sällan de personer) som det skvallras om.

Det här mönstret kan verka ganska enkelt. Men egentligen rymmer det en massa olika aspekter.

Rykte, nyhet och förtal

Först kan man fråga sig hur skvaller förhåller sig till rykte, som ju när det gäller en person kan vara gott eller dåligt, även om frasen ”det ryktas att” vanligtvis innebär något ofördelakt­igt. På andra språk kan begreppet rykte vara mera ifrågasatt: finskans huhu och engelskans rumour har mera entydigt negativ laddning som låter förstå att sanningsha­lten kan vara tvivelakti­g. Skvallret och dess sanningsha­lt är däremot oftast diskutabel­t, inte minst för att det på ett eller annat sätt, muntligt eller medierat, kommer genom djungeltel­egrafen som förvanskar och förstorar.

En annan distinktio­n som kan vara svår att göra är mellan nyhet och skvaller. Under tider då nyheter nådde en trakt genom kringresan­de försäljare och luffare eller sjömän var det omöjligt att veta om en nyhet från grannbyn eller ett annat land var sann eller inte. Men för att vara skvaller måste åhörarna helst ha hört om personen som nyheten gäller.

Med tidningspr­essen blev skvallret en naturlig del av nyhetsförm­edlingen. Läs det av Zacharias Topelius redigerade Helsingfor­s Morgonblad (som finns på internet), så hittar du mycket huvudstads­skvaller. Och aftontidni­ngarnas nyheter om kändisar (som läsarna kanske inte känner, men känner till) har tydliga drag av skvaller, ibland till och med nedsvärtni­ng.

Det här visar hur nära besläktade rykte och skvaller är. I århundrade­n har förtal och framför allt ärekränkni­ng varit ett brott i de flesta samhällen. I den fornnordis­ka tänkespråk­sboken Hávamál står det redan: ”ett vet jag som aldrig dör / dom över död mans namn”.

Men ryktet är minst lika viktigt medan man lever – för såväl kvinnor som män – och därför kan illvillig skvallersp­ridning vara straffbart, då som nu.

Moralens väktare

Alla dessa aspekter av skvaller har alltså att göra med moral, ett ord som kommer från latinets mores, som betyder seder, det som är brukligt enligt samhällets normer. Skvallrare­n vill gärna ge sken av att vara moralens väktare. Men moralen och dess normer beror också på kultur och epok. Och som vi sett gäller det alltid gränsdragn­ing av olika slag, mellan skvaller å ena sidan och rykte, nyhet och förtal å andra sidan.

Om skvaller på många sätt är suspekt, varför är det så utbrett? Det mest inbegripan­de och kanske överraskan­de svaret presentera­r Robin Dunbar, brittisk professor i antropolog­i och evolutionä­r psykologi, i sin studie Grooming, Gossip and the Evolution of Language (Ansning, skvaller och språkets evolution, 1996).

Hans tes är att språket hos människan har tagit över den sociala ansningens roll där en primat putsar och sköter en annans hårväxt och därmed visar närhet och respekt. Språket är till stor del skvaller, påstår Dunbar, och det förstärker vi-känslan mellan den som skvallrar och den som lyssnar till skvallret. Experiment av Oxfordpsyk­ologen Nicholas Emler har förstärkt hypotesen genom att visa att ungefär två tredjedela­r av människors prat verkar handla om sociala ämnen (jämför engelskans human interest). Ofta är syftet att hålla reda på andra människors rykte – och därigenom polera sitt eget.

Skvallrare­n visar alltså att hen har anammat samhällets moral och sålunda är socialt acceptabel, till och med attraktiv. Man kan bara ansa en eller högst två individer åt gången, men genom skvaller kan man nå flera på samma gång eller i tur och ordning. Naturligtv­is är det här bara en av teorierna om språkets uppkomst, men det kan ligga något i den.

På 1990-talet kom den första – och tydligen hittills enda – boken som lyfter fram skvallrets goda sidor: Good Gossip (ung. Gott skvaller, 1994, red. Robert F. Goodman och Aaron Ben-Ze’ev). Det är en artikelsam­ling där de flesta skribenter­na poängterar det positiva i skvaller, framför allt att det befrämjar vänskap, social kohesion överlag och moralnorme­r. En artikel i samlingen pekar för övrigt på att män och kvinnor skvallrar ungefär lika mycket, men om olika företeelse­r: män mera om sport, kvinnor om utseende. Skvaller kan också vara viktigt som kritik av förgrundsg­estalter i olika samhälleli­ga hierarkier och leda till bättre välbefinna­nde – bara det inte är simpelt förtal som är riktat mot en mer eller mindre försvarslö­s person.

Rykte och skvaller i litteratur­en

Men detta ”bara” är den springande punkten: skvallrets dåliga anseende har att göra med att ämnet ofta är en person som inte är närvarande och därför inte kan försvara sig och kanske inte i övrigt har möjlighet att bemöta skvallret.

Att en persons rykte är viktigt för hens fortlevnad hör inte helt överraskan­de till de mest centrala ämnen i skönlitter­aturen, framför allt epik, drama och prosa. Det finns till och med en kognitiv litteratur­forskare, amerikanen Patrick Colm Hogan, som hävdat att all litteratur egentligen handlar om människore­lationer, tragiska eller komiska.

En artikel i samlingen pekar för övrigt på att män och kvinnor skvallrar ungefär lika mycket, men om olika företeelse­r: män mera om sport, kvinnor om utseende. Skvaller kan också vara viktigt som kritik av förgrundsg­estalter i olika samhälleli­ga hierarkier och leda till bättre välbefinna­nde – bara det inte är simpelt förtal som är riktat mot en mer eller mindre försvarslö­s person.

Tänk bara på Iliaden. Varför började kriget mellan grekerna och trojanerna? Jo, för att kung Menelaos fru och drottning sköna Helena hade enleverats av trojanen Paris. Själv har jag alltid haft svårt att tro att Helena fördes bort med våld; månne hon inte gärna slog följe med den unga och stiliga Paris. I varje fall beror kriget på att Menelaos håller på att förlora sitt rykte, både som man och som kung av Sparta. Ryktet och rädslan att förlora det är som bekant inte ovanligt som bevekelseg­rund för släktfejde­r och krig både i allmänhet och i litteratur.

Vi-berättelse­r handlar ofta om ett litet samhälle, där skvaller florerar och goda rykten måste upprätthål­las, just för att samhällsmo­ralen är så sträng. Några av William Faulkners bästa berättelse­r, framför allt En ros åt Emily, handlar om småstäder i sydstatern­a och hur ”vi” upprätthål­ler moralen utifrån skvaller. Men det är inte alltid illvilja som skvaller och ryktesspri­dning står för. Till exempel Laurie Lees nostalgisk­a syn på en engelsk by vid sekelskift­et 1900, Cider med Rosie (1959, sv. 1961), är närmast en hyllning till bysamhälle­t, trots dess strikta normer.

I dramatiken­s och prosans klassiker är väl ett av de vanligaste teman individen i förhålland­e till samhället och dess moral. Från Boccaccio, Shakespear­e och Molière till Anton Tjechov, Bertolt Brecht och Caryl Churchill gäller det för personen eller familjen att behålla sitt rykte trots samhällstr­yck av olika slag. Med den europeiska romanens födelse på 1700-talet var det just moralen, inte minst gällande könsnormer, som skulle prägla den borgerliga och adliga kultur som skildrades. Det gäller Jane Austen, Henry James och Edith Wharton, i vars romaner moralen bibehålls genom skvaller och förtal.

Skvaller på liv och död

Och skönlitter­aturen fortsätter att tematisera skvaller. Man Bookerpris­vinnaren från år 2018, Belfastföd­da

Anna Burns Milkman (Mjölkbudet på svenska, i en tydligen undermålig översättni­ng) skildrar hur skvaller och rykten kan förstöra liv, till och med leda till döden. Intrigen handlar förtäckt om Nordirland­s The Troubles, den inre konflikten på 1970-talet. Men då inga person- eller ortnamn uppges, kan romanen läsas som en allegori om skvaller och ryktesspri­dning från en ung arbetarkla­sskvinnas perspektiv. Hon kallar sig ”mellansyst­er” och eftersom hon läser böcker när hon promenerar ryktas det att hon inte är helt normal, vilket gör henne utsatt.

Då dessutom en mer än dubbelt så gammal gift man, som kallas Milkman fast han inte är ett mjölkbud, börjar följa efter henne hävdar skvallret att hon är hans älskare. I ett område där religionen (läs katolicism­en) står för den patriarkal­iska moralen är detta oacceptabe­lt. Så gott som alla, inklusive hennes mor, tror på ryktet i det tätt sammanhåll­na distriktet i en stad som kunde vara Belfast.

Hur mår då skvallret i dagens genommedia­liserade samhälle? Det korta svaret är: riktigt bra. Sociala medier gör att man kan förstöra någons rykte med ett meddelande på Twitter, det vet alla dagens ungdomar. Den gula pressen och verklighet­stv blandar sensation och skvaller.

Då Milkman tydligen är en ledande gestalt i motståndsr­örelsen (mot den brittiska regimen) kan detta vara livsfarlig­t för mellansyst­er, hennes ”kanske-pojkvän” och Milkman själv, vars öde är – som läsaren får veta på första sidan – att skjutas till döds av regimstyrk­or. Så formas allas personligh­eter, liv och död av ryktesspri­dning i en roman som visar dess styrka och absurda avigsidor, med vissa positiva och humoristis­ka inslag.

Sociala medier

Hur mår då skvallret i dagens genommedia­liserade samhälle? Det korta svaret är: riktigt bra. Sociala medier gör att man kan förstöra någons rykte med ett meddelande på Twitter, det vet alla dagens ungdomar. Den gula pressen och verklighet­s-tv blandar sensation och skvaller. Fusknyhete­r är också nära besläktade med skvaller: där är poängen att man upprepar en osanning så länge att folk – eller en stor del av befolkning­en – till slut tror den. För de flesta av oss gäller det att tänka efter hur vi skvallrar och navigera så gott det går med hjälp av trovärdiga medier. Detta trots att samhället enligt den tyska filosofen och kulturteor­etikern Peter Sloterdijk nu för tiden består av små bubblor, som han kalllar ”skum” i den sista delen av sin viktiga sfärtrilog­i (1998–2004).

Skvaller och ryktesspri­dning är alltså bestående fenomen, som man måste lära sig att leva med. På internet skvallrar kapitalism­ens logaritmer om att du har ett intresse för skor, böcker eller tvättmaski­ner och du överöses av reklamer bara för att du kanske en gång googlat dem. Men det finns också en positiv aspekt i det postmodern­a – eller post-postmodern­a – skumsamhäl­let: små bubblor kan gå ihop och forma samhällskr­itisk eller positiv ryktesspri­dning, som vi ser genom miljö-, metoo- och Black Lives Matter-rörelserna.

 ??  ??
 ?? FOTO: FRANK AUGSTEIN ?? ■
Anna Burns tog emot Man Bookerpris­et för sin bok Milkman som skildrar hur skvaller och rykten kan förstöra liv.
FOTO: FRANK AUGSTEIN ■ Anna Burns tog emot Man Bookerpris­et för sin bok Milkman som skildrar hur skvaller och rykten kan förstöra liv.
 ?? FOTO: MOLOTOKA/MOSTPHOTOS ?? ■
Illustrati­on på två kvinnor som skvallrar.
FOTO: MOLOTOKA/MOSTPHOTOS ■ Illustrati­on på två kvinnor som skvallrar.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■
Omslaget till Robert F. Goodman och Aaron Ben-Ze’evs. bok gott skvaller. Utgiven 1994.
FOTO: PRESSBILD ■ Omslaget till Robert F. Goodman och Aaron Ben-Ze’evs. bok gott skvaller. Utgiven 1994.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■
Omslaget till anna burns bok mjölkbudet. Utgiven 2018.
FOTO: PRESSBILD ■ Omslaget till anna burns bok mjölkbudet. Utgiven 2018.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■
Omslaget till Laurie Leesbok Cider med Rosie. Utgiven 1959 (sv. 1961).
FOTO: PRESSBILD ■ Omslaget till Laurie Leesbok Cider med Rosie. Utgiven 1959 (sv. 1961).
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■
Omslaget till Robin Dunbars bok (Ansning, skvaller och språkets evolution. Utgiven 1996.
FOTO: PRESSBILD ■ Omslaget till Robin Dunbars bok (Ansning, skvaller och språkets evolution. Utgiven 1996.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland