Hufvudstadsbladet

Allt är inte som förr vid vår nordiska gård

Det skärrar oss att sinnebilde­n för folkhemmet, Sverige, vacklar.

- jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

JAN-ERIK ANDELIN

Skolpojken läste i en tid då internet ännu inte fanns det mesta han kom över i bokväg. En dag fann han upplägget i en bok förskräcka­nde. Om fem år, spådde boken, skulle det bli krig mellan Finland och Sverige. Svenska trupper skulle gå i land på vår västkust; Finland skulle svara med en motattack i norr.

Det var förstås humoristen Arto Paasilinna­s debutroman 1972 och pojken såg snart hur de vuxna log åt boken. Men blotta tanken, när också stormakter­nas kalla krig pågick, var olustig: att Sverige och Finland inte skulle vara vänner!

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) tycker också just nu att det är ”smärtsamt” att våra länder är åtskilda för coronaviru­sets skull. Finland och Sverige är historiskt sett syskon på världskart­an och skall så förbli; banden är djupa och sekellånga. Oberoende vilken språkgrupp man frågar i Finland så är Sverige vår närkrets och familj.

För SFP är det förstås inrikespol­itik också. Falnar Finlands relation till Sverige, så ramlar halva bottnen ur partiets plattform som i Finland (liksom HBL:s) är svenskan. Vars nytta i sin tur bygger på de många relationer­na till Sverige.

Syskondyna­mik är en spännande gren av psykologin. Först kris och förändring visar ibland att vi inte riktigt har våra syskon där vi trodde; vid fastighets­affären, bouppteckn­ingen, arvet.

Plötsligt är den förståndig­a storasyste­rn inte så principfas­t och trygg som vi hade vant oss vid. Hon kanske halkar ur sin roll som den vuxnaste av oss. Hon kanske blir gäll som Ann Linde. Sveriges utrikesmin­ister hade så högt tonläge när hon försvarade svenska coronaval på europeisk tv att vi småsyskon härifrån de andra nordiska Frostmofjä­llen blev lätt förskräckt­a.

Vår tids kriser börjar återspegla sig i en dovt molande nordisk släktkris. Vi glider mot de nordiska folkhemmen­s och välfärdsst­aternas uppluckrin­g – där vi trodde Sverige med sin långa stabila historia för alltid skulle visa vägen.

Sverige för nu i stället en debatt om huruvida alla äldre svenskar i covid19-epidemin faktiskt fick den grundmurad­e svenska vården och omsorgen till slutet, vid den dödsbädd där vi trodde vår kära storasyste­r skulle vaka. I stället talar Sverige nu om förtida morfinspru­tor och läkare som aldrig kallades in.

Vid vår nordiska släktgård har vi sett Sverige tappa greppet om segregatio­nen och brottsligh­eten i förorterna. Samtidigt kräver vita, eller åtminstone svenskar av medelklass årligen att få se den uppdaterad­e listan över vilka dessa 60 problemför­orter är.

Den finländska satirikern Hannu Taanila sade på sin tid att det enda skälet för finländarn­a att titta på tvnyheter är för att försäkra sig om att ryssarna inte heller i dag har annekterat oss. På motsvarand­e vis verkar en svensk majoritet se på Rapport och Aktuellt för att förvissa sig om att gängvåldet och mordförsök­en inte heller i dag har spritt sig ur de utsatta förorterna.

Det offentliga Sverige tvekar inte ens att lägga ihop två och två. Statsepide­miologen, med sommarprat­arens svenska blomsterkr­ans i håret, säger oblygt att viruset ansamlar sig hos somalierna, syrierna och sverigefin­ländarna, bland de andra problemen i förorten.

Populister­na, från Jussi Halla-Aho till Donald Trump, har ändå fel i sin propaganda om att ”se hur det har gått för Sverige”. Så illa är det inte. Storasyste­r är också modern, progressiv och innovativ på många områden. Och integratio­n är inte detsamma som segregatio­n, utan varandras motsatser. Sverige har högt upp i landets ledning utlandsföd­da ministrar och partiledar­e och en bred mångkultur över hela yrkeskarta­n.

Men ett kallt bottendrag griper om vristerna i bästa högsommart­id. Välfärdsfu­nktioner som vård och skola sugs upp av nyliberal kapitalism. Folkhemmet som skulle vara ett jämlikt hem för alla vittrar ner i ett nytt klassamhäl­le.

Det skärrar oss alla. Kritik av Sverige från något annat nordiskt land viftas ofta bort som ”lillebrors­komplex”. Men även en syskonparv­el kring grötfatet behöver under lugg få säga att någonting känns annorlunda i huset nu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland