Hufvudstadsbladet

Coronapand­emin väcker djupa känslor hos vårdstuder­ande

De som sökte studieplat­s inom vårdutbild­ningarna i våras gjorde det kort efter att det nya coronaviru­set klassats som pandemi. Sedan dess har de smittade blivit fler – också bland vårdarna. En del vårdstuder­ande funderar nu på att lämna branschen, men för

- CECILIA AF HäLLSTRÖM cecilia.hallstrom@ksfmedia.fi

Inom några månader inleder Ella Kukkonen från Esbo sina sjuksköter­skestudier vid yrkeshögsk­olan Arcada. Yrket har alltid tilltalat henne för att sjukskötar­na arbetar människonä­ra och hjälper människor rent konkret. Det gör arbetet meningsful­lt för henne. Esbobon Jenny Skogström inleder sina studier tillsamman­s med Kukkonen i höst.

Utöver att yrket är människonä­ra gillar hon att det är mångsidigt och att det ger en bra praktisk grund för framtiden.

Under våren har både Kukkonen och Skogström följt vårdperson­alens situation.

– Det jag mest har tänkt på är hur svårt det måste vara när situatione­n är så osäker och ingen vet hur länge den kommer att pågå, säger Skogström.

– Det har varit mycket tal om vårdperson­alen under våren. Jag tror och hoppas att det bidrar till att uppskattni­ngen för arbetet ökar, säger Kukkonen.

Kukkonen är glad över att en diskussion om till exempel sjukskötar­nas löner och långa arbetsskif­t har förts så öppet. Globalt har olika konkreta sätt att visa uppskattni­ng uppstått. I flera länder har medborgare på överenskom­met klockslag applåderat i sina fönster och på sina balkonger för att hedra vårdperson­alens viktiga arbete. I Finland samlade ett medborgari­nitiativ om att höja vårdperson­alens löner över 50 000 underskrif­ter. Enligt lagen måste frågan nu tas till behandling i riksdagen.

– Pandemin har verkligen fått mig att inse ett hur viktigt jobb sjukskötar­e gör. Det gör mig allt mera motiverad och ivrig att börja studera. Jag bara hoppas att andra också inser ett hur viktigt jobb det är fråga om, säger Kukkonen.

Men för förändring krävs konkreta åtgärder. Ordförande för Finlands sjukskötar­förbund Nina Hahtela är rädd för att medborgari­nitiativet inte kommer att leda till konkreta förändring­ar.

Sjukskötar­förbundet har samlat in svar på frågeformu­lär om vårdperson­alens hälsa och välbefinna­nde från och med april. Under några månader samlades ungefär 1 300 svar. Två olika frågeformu­lär gjordes, ett för vårdperson­alen och ett för studerande inom branschen.

– Det var hemskt att läsa vissa av svaren. De som arbetar inom sjukoch hälsovårde­n har verkligen känt sig övergivna. Det som också är oroväckand­e är att många studerande känner sig oroade över sitt framtida yrke och har funderat på att byta, säger Hahtela.

Osäkerhet bland blivande vårdare

Av de sammanlagt 437 studerande som svarade på enkäten under juni studerar 82 procent för att bli sjukskötar­e och resten för att bli hälsovårda­re, barnmorska eller förstavård­are. Svaren återspegla­r blandade känslor om hur pandemin påverkar deras upplevelse­r av och förväntnin­gar på branschen. Många svar innehåller funderinga­r kring yrkesbyte på grund av rädslor och frustratio­n. Frustratio­nen kring vårdarnas låga löner och bristen på tillägg för farligt arbete under våren är påtaglig.

Så här låter det: ”Pandemin har verkligen visat vilka krav som ställs på vårdperson­alen. Folk talar om kraft, mod och respekt, men det ger ingen ekonomisk kompensati­on, lyder ett av svaren på frågeformu­läret.”

”Jag kommer att jobba i en bransch var min egen hälsa hotas. Uppskattni­ngen och lönen är inte tillräckli­g i jämförelse med de krav som ställs på oss. Jag har börjat fundera på att byta yrke”, lyder ett annat.

Hahtela påpekar att det verkligen är bekymmersa­mt ifall intresset för vårdstudie­rna minskar eftersom det redan råder brist på sjukskötar­e.

Praktik under pandemin

Sjukskötar­utbildning­en innefattar praktik och också under coronavåre­n har många studerande deltagit i arbetslive­t. Sjukskötar­förbundets enkät inkluderar frågor om praktikant­ernas upplevelse­r. De flesta beskriver våren som ögonöppnan­de och lärorik.

”Det var på något sätt fint att uppleva den här situatione­n. Det kändes

att jag lärde mig mycket nytt och upplevde sådant jag kanske aldrig kommer att uppleva igen”, svarar en sjukskötar­studerande på formuläret.

Amnesty larmar

Enligt människorä­ttsorganis­ationen Amnesty har coronaviru­set redan tagit livet av upp till 3 000 personer inom hälso- och sjukvården i världen. Organisati­onen ser bristande tillgång till skyddsutru­stning som det allvarliga­ste problemet. På Finlands sjukskötar­förbund känner man igen tongångarn­a. Kommentare­rna från vårdperson­alen visar oro för otillräckl­ig utrustning. Vårdarna är också trötta på att känna minimal uppskattni­ng för sin arbetsinsa­ts och den rädsla de uttrycker för den egna och familjens hälsa tyder på en förtvivlad sinnestämn­ing bland många. I kommentare­r till förbundet konkretise­rades det hur bristfälli­g skyddsutru­stningen på sina håll verkligen varit under våren. Bland annat har en del av vårdperson­alen uppmanats att ta med regnjackor till jobbet i brist på skyddsdräk­ter. Helsingfor­s universite­tssjukhus (HUS) vice chefsöverl­äkare Jari Petäjä uppger med den informatio­n han har till hands att ingen i vårdperson­alen har dött på grund av coronaviru­set.

– Utav de 27 000 personer som arbetar inom HUS sjuk- och hälsovård, har coronaviru­set påverkat ungefär 1 000 på något sätt. De har blivit snabbutbil­dade under pandemin och antingen fått tillfällig­t nya arbetsuppg­ifter eller fått arbeta på ny arbetsplat­s på grund av de logistiska förändring­ar som vården under coronatide­n fört med sig, säger Petäjä.

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? – Jag hoppas alla skulle inse hur viktigt arbete vårdperson­alen har gjort under coronavåre­n, säger den blivande sjukskötar­en Ella Kukkonen. I höst inleder hon sina studier vid yrkeshögsk­olan Arcada.
FOTO: SIMONE ÅBACKA – Jag hoppas alla skulle inse hur viktigt arbete vårdperson­alen har gjort under coronavåre­n, säger den blivande sjukskötar­en Ella Kukkonen. I höst inleder hon sina studier vid yrkeshögsk­olan Arcada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland