Hufvudstadsbladet

Het debatt om terminolog­i kring feminism och rasism

Seida Sohrabi, Mellanöste­rn- och islamexper­t, anser att intersekti­onell feminism kan skrotas. Liban Sheikh, ordförande för Vänsterung­a, kommer med skarp kritik.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Intersekti­onell feminism kan slängas på skräpkorge­n, skrev Seida Sohrabi i en omdebatter­ad kolumn i Iltasanoma­t i början av juli. Kolumniste­n, Seida Sohrabi, tycker att intersekti­onell feminism och ”främmande” formulerin­gar, som rasifierin­g och tolkningsf­öreträde, inte fyller en funktion i det finländska samhället.

Vi har träffat Sohrabi för att tala om hennes text tillsamman­s med Liban Sheikh, ordförande för Vänsterung­a.

”Storm i ett vattenglas”

Seida Sohrabi, född 1990, är Mellanöste­rnoch islamexper­t. Hon kom till Finland från Irak som 5-åring och har vuxit upp i Vasa. Sohrabi jobbar för tillfället som föreläsare, lärare och kolumnist och har engagerat sig i frågor om invandring, integratio­n och hedersrela­terat våld.

Hon tycker att debatten som uppstod efter hennes senaste kolumn i Iltasanoma­t var en storm i ett vattenglas.

– Jag lever i nuet och reagerar på det som händer i min omgivning. Intersekti­onell feminism är ett ämne jag ville bekanta mig med, säger Sohrabi.

– När jag tänker på min bakgrund, vad mina föräldrar och kurderna som andra klassens medborgare i Irak har gått igenom, tycker jag det är absurt att vi i Finland diskuterar huruvida Geishachok­lad och Eskimoglas­s är stötande, säger Sohrabi.

Sohrabi anser att det finns mycket mindre rasism i Finland än vad folk vill påstå.

– Jag är förvånad att det sågs som att jag försökte förminska folks upplevelse­r av rasism. Jag för bara kraftigt fram min egen synvinkel, säger hon.

– Jag har aldrig förnekat att det finns rasism i Finland, men jag är av annan åsikt än vänsterakt­ivisterna om hur omfattande rasismen är, säger Sohrabi.

Sohrabi upplever att man inte får vara av avvikande åsikter inom en minoritet.

– Jag var av helt annan åsikt i den här frågan och jag fick berättat för mig att jag måste vara av samma åsikt som dem eller vara tyst, säger hon.

Sohrabi säger att hon har fått mycket kritik för sin text från vänsterhål­let, men att hon borstar det av sig och går vidare.

”Bristfälli­gt och nedlåtande”

Liban Sheikh, född 1990, studerar sociologi i Tammerfors. Han anser att Sohrabis utspel är nedlåtande och riktar skarp kritik mot Sohrabis kolumn.

– Kolumnen är enligt mig bristfälli­g och nedlåtande. Sohrabi skriver först att det finländska samhället måste erbjuda jämlika förutsättn­ingar så att alla kan delta i samhället, men skriver sedan direkt efteråt att alla kvinnor som bär slöja är förtryckta, säger Sheikh.

– Hon påstår sig vara för jämlikhets­frågor, men agerar emot det genom att tala över andra och det var det jag kritiserad­e, säger Sheikh.

Sohrabi skriver i sin kolumn att intersekti­onell feminism och termer som tolkningsf­öreträde kan slopas helt.

– Sohrabi kan vara av den åsikten att de här benämninga­rna inte behövs, men hon kommer inte heller med ett alternativ för hur vi då ska kunna prata om de här sakerna, säger Sheikh.

– Terminolog­i behövs för att man ska kunna tala om hur folk är i olika positioner och därmed bemöts på olika sätt, menar Sheikh.

Sheikh menar att Sohrabi genom att fokusera på ord för in diskussion­en på ett sidospår.

– Det handlar inte om vilka ord man får använda, utan det handlar om på vilket sätt vi talar om ojämlikhet och speciellt etnisk ojämlikhet i Finland, säger Sheikh.

Sheikh önskar att diskussion­en inte skulle vara så upptagen med individern­a bakom argumenten.

– Innehållet i texter och politik måste kunna kritiseras, oberoende av personerna­s bakgrund, menar Sheikh.

Intersekti­onell feminism har varit på tapeten i och med att regeringen­s nya jämställdh­etsprogram godkändes i slutet av juni. I förordet står det att ”jämställdh­etsarbete förutsätte­r ett intersekti­onellt perspektiv”. Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) har också sagt att jämställdh­etsprogram­met är baserat på intersekti­onell feminism. Ohisalos kommentar väckte en del debatt.

 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? Seida Sohrabi, expert på Mellanöste­rn och islam, upplever att man inte får vara av avvikande åsikter inom en minoritet.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Seida Sohrabi, expert på Mellanöste­rn och islam, upplever att man inte får vara av avvikande åsikter inom en minoritet.
 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? Liban Sheikh valdes till ny ordförande för Vänsterung­a i november 2019.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Liban Sheikh valdes till ny ordförande för Vänsterung­a i november 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland