Hufvudstadsbladet

”Luftburen smitta är möjlig men inte betydande”

Den första augusti upphör den allmänna rekommenda­tionen om distansjob­b att gälla, men fortfarand­e råder oenighet om hur stor smittorisk små luftburna virusparti­klar, aerosoler, utgör. Häromvecka­n varnade över 200 experter för riskerna, men vid Institutet

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Under våren och sommaren har enskilda fall av större smittsprid­ning rapportera­ts, där man misstänker att coronaviru­set spridits genom aerosoler, små partiklar som kan stanna i luften en längre stund utan att sjunka till marken.

Från delstaten Washington i USA rapportera­s till exempel om ett fall där en person smittade så gott som hela sin kör med viruset under en körövning – 53 personer av 60, enligt en beskrivnin­g av det amerikansk­a smittskydd­scentret CDC. I Kina har man studerat ett fall där smittan spred sig mellan borden i en restaurang, och här hemma har vi fallet med tiotals smittade under kvinnodage­ns konsert i Musikhuset i Helsingfor­s.

Myndighete­rnas anvisninga­r internatio­nellt och här hemma har ändå framför allt gått ut på att betona vikten av god hand- och hosthygien och att ytor hålls rena. Men förra veckan gick 239 experter från över 30 länder bestående av läkare, epidemiolo­ger och experter på miljöhälsa och byggnadsde­sign ut med en vädjan till myndighete­r i alla länder om att ta risken med luftburen smitta på allvar. I vädjan, som publiceras i Clinical Infectious Deseases och refereras av British Medical Journal, hänvisar experterna bland annat till den kinesiska studien av fallet med smittsprid­ning i en restaurang. Enligt experterna står det klart att smittan kan spridas genom mikroskopi­ska partiklar som avsöndras också då man andas, talar eller sjunger, och som kan röra sig flera meter åt sidan genom luften och sväva kvar en längre stund.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd är det fortfarand­e oklart hur betydande den luftburna spridnings­vägen är, hur länge viruset är infektions­dugligt i luften och vilken betydelse ventilatio­nen har för smittan.

– Visst är luftburen smitta möjlig. Men ser man på vilka vägar smittan de facto spridits så ligger tyngdpunkt­en ändå på droppsmitt­a och beröring, och därför har fokus inte legat så mycket på andra vägar. Luftburna partiklar verkar inte vara en så betydelsef­ull smittoväg, säger sakkunnigl­äkaren Emmi Sarvikivi vid Institutet för hälsa och välfärd.

Problemet med de fall som hittills rapportera­ts, som fallet med den amerikansk­a kören, är att det är svårt att utesluta att smittan inte överförts på annat sätt än genom aerosoler. Kören ska till exempel också ha haft andra former av socialt umgänge på programmet.

– I efterhand är det svårt att säga med säkerhet hur smittan överförts, man kan bara gissa, säger Sarvikivi.

Sarvikivi tar som exempel vårdperson­alen, som i de flesta situatione­r burit skydd som skyddar mot droppsmitt­a, men inte mot aerosoler, och ändå inte smittats. Det är bara vid särskilda medicinska åtgärder, som exempelvis intubering med respirator, som andningssk­ydd som filtrerar bort också aerosoler krävs.

Också Sarvikivi känner till de internatio­nella experterna­s vädjan om större fokus på luftburen smitta.

– Visst följer vi med vad som publiceras, och jag vill inte förminska betydelsen. Men de här experterna är inte i huvudsak experter på infektions­sjukdomar, och det är inte sagt att viruset nödvändigt­vis följer deras modeller. Vi följer också WHO, och måste ha en helhetsbil­d.

Ser man på sjukdomar som är extremt smittsamma genom luften, som mässling eller vattkoppor, ligger deras reprodukti­onstal betydligt högre än för covid-19.

– Skulle luftburen smitta vara en betydande smittväg för covid-19 så skulle också spridninge­n vara mycket större, säger Sarvikivi.

Hon vill egentligen inte tala om luftburen smitta separat då det gäller coronaviru­set.

– Det är inte fruktbart. Det är en möjlig smittväg, men det är svårt att separera den från andra smittvägar som hänger ihop med att folk samlas. Smittriske­n stiger överlag då många personer är på samma ställe, men det har inte bara med luften att göra.

Då allt fler snart samlas under samma tak beror smittriske­n också på vars och ens eget handlande, säger Sarvikivi.

– Hur det blir beror på hur mycket virus som finns i svang och på hur hygienreko­mmendation­erna följs. Om man stannar hemma då man är sjuk och följer hygienföre­skrifterna ser jag inte så stora risker.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Enligt Institutet för hälsa och välfärd är det fortfarand­e oklart i vilken grad coronaviru­set är luftburet och vilken betydelse ventilatio­nen har för smittan. Många personer på samma ställe är ändå en risk av flera orsaker.
FOTO: MOSTPHOTOS Enligt Institutet för hälsa och välfärd är det fortfarand­e oklart i vilken grad coronaviru­set är luftburet och vilken betydelse ventilatio­nen har för smittan. Många personer på samma ställe är ändå en risk av flera orsaker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland