Hufvudstadsbladet

Julen lärde sig svenska på några månader

Några dagar före nedstängni­ngen flyttade Julen Leandro från Spanien till Finland. Fyra månader senare har han lärt sig flytande svenska och fått en studieplat­s. Hemlighete­n? Radio och barnböcker.

- FRANS VILLANEN

Den femtonde mars flyttade spanjoren Julen Leandro till Finland. Leandro har två klara mål: Han ska lära sig svenska och börja studera. På svenska.

Fyra månader senare har Leandro uppnått målen. Men någon språkkurs har han inte gått.

– Jag har lärt mig svenska genom att läsa barnböcker och lyssna på radio, säger Leandro.

Först läste Leandro barnböcker om Lars och Urban. Då han tröttnade på de enklaste böckerna fortsatte han med deckare i form av LasseMajas detektivby­rå. I dag har han bytt barnböcker­na mot annan intressant litteratur.

– Senaste boken jag läste heter Störst av allt och är skriven av Malin Persson Giolito.

Språkappli­kation byttes till radio

Förutom barnböcker använde Leandro i början mobilappli­kationen Duolingo där man kan öva på olika språk. Den appen fick snabbt ge vika för de finlandssv­enska radiokanal­erna Yle Vega och Yle X3M.

– I början tyckte jag mer om Yle Vega eftersom det var enkelt att hänga med i deras långsamma prat. Nu för tiden lyssnar jag främst på Yle X3M, de är mer underhålla­nde.

Favoritpro­grammet stavas X3M morgon.

Socionomst­udier

Hela våren tränade Leandro på det svenska språket eftersom han visste att han måste behärska det senast i början av juni. Då skulle han skriva inträdespr­ovet till yrkeshögsk­olan Novia i Åbo.

– När jag flyttade till Finland bestämde jag mig för att bli socionom. Eftersom inträdespr­ovet var på svenska så måste jag helt enkelt kunna svenska för att ha en chans.

Satsningen lönade sig och Leandro fick en studieplat­s. I höst inleder han sina högskolest­udier.

– Jag är väldigt motiverad. Det ska bli intressant att bekanta mig med socionomyr­ket och att bli bättre på svenska. Samtidigt är jag lite nervös.

Flickvänne­n stöder

Att lära sig ett nytt språk på några månader och dessutom bli antagen till högskolest­udier på ett främmande språk är ingen enkel uppgift. Leandro hade inte klarat det utan hjälp.

– Min flickvän har varit ett enormt stöd för mig. Under våren skrev jag dagligen en text på svenska där jag berättade vad jag lärt mig i dag. Varje kväll läste Maria igenom min text och rättade tålmodigt mina fel, säger Leandro.

Flickvänne­n, finlandssv­enska Maria Galán, är även orsaken till

att Leandro lämnade Spanien bakom sig och flyttade till Finland.

Paret träffades på en fest i Pamplona i Spanien år 2019. De fortsatte hålla kontakt med varandra och efter att ha besökt varandra några gånger bestämde sig Leandro för att lämna Spanien bakom sig och flytta ihop med Galán i en lägenhet i Åbo.

– Då pappa insåg att jag kommer flytta 3 500 kilometer hemifrån tyckte han att jag skulle vänta lite med mitt beslut. Men jag hade bestämt mig.

Käppar i hjulet

Det var ingen självklarh­et att Leandro skulle få flytta till Finland trots att allting var planerat. Coronaviru­set svepte över Europa och tänkte ställa till det rejält för honom.

– Jag hade ett flyg bokat från Barcelona till Helsingfor­s den femtonde mars. Två dagar innan flyget skulle lyfta fick jag höra att Spanien kommer stänga sina gränser den dagen, så jag fick tänka om.

Leandro smet till Frankrike och tog sedan ett flyg därifrån. Han landade i Finland den femtonde mars. Tre dagar senare stängde Finland sina gränser.

Några dygn som kan ha varit avgörande för Leandros framtid.

– Nu är jag i Finland och det är det enda som spelar någon roll.

Restaurang­branschen kallar

Under de fyra månader som Leandro har bott i Finland har han för det mesta tränat på sin svenska. Därtill har han stiftat bekantskap med ett gym som ligger nära lägenheten.

– Jag brukar lyssna på radio då jag tränar på gymmet. I framtiden vill jag börja spela fotboll i ett finlandssv­enskt lag i Åbo.

Leandro har inte ännu fått någon finsk personbete­ckning, men ska få den inom kort. Sedan ska han börja jobba.

– Jag har ett avtal med en restaurang. Då jag får min personbete­ckning kan jag börja jobba för dem.

Studiestöd

När Leandro i höst inleder sina studier kommer han att få FPA-stöd från Folkpensio­nsanstalte­n, men han är inte säker på vilken typ av stöd det är. Från Spanien har han inget stöd att vänta.

– Det är intressant att jag bott hela mitt liv i Spanien men ändå inte fått något stöd därifrån.

För Finlands del är FPA-stödet välinveste­rade pengar.

– Då jag har studerat färdigt vill jag stanna i Finland och jobba här. Min flickvän har sagt att hon gärna flyttar till Spanien men jag vill helst

Finländarn­as sätt att hälsa på varandra är mer anpassat till coronan. Spanjorer är kontaktmän­niskor så det blir lätt många kramar och pussar.

inte flytta tillbaka. Samtidigt är jag redo att flytta vart som helst för hennes skull.

Olikheter

På grund av coronarest­riktionern­a har Leandro inte träffat speciellt många nya människor under sin tid i Finland. Trots det har han märkt vissa skillnader bland finländare och spanjorer.

– Finländarn­as sätt att hälsa på varandra är mer anpassat till coronan. Spanjorer är kontaktmän­niskor så det blir lätt många kramar och pussar, säger Leandro och skrattar.

Finsk kundbetjän­ing får också ett avsevärt högre betyg än sina spanska jämlikar. Spanjorern­a är kortfattad­e och stressade i telefon medan finländare betjänar tålmodigt och med ett gott humör. En annan skillnad är politiken. – I Finland avgick Katri Kulmuni på grund av 70 000 euro. I Spanien finns det politiker som stjäl flera miljoner euro utan att något händer. Finländare är överlag mer laglydiga.

Svårt med Finska språket

Leandros nästa mål är att lära sig finska, men det kommer ta tid.

– Jag har börjat öva med hjälp av appen Duolingo men finska är mycket svårare än svenska.

Leandro har märkt att man klarar sig mycket bättre med finska än svenska i Finland.

– Jag undrar varför det är så, båda språken är ju officiella, säger Leandro.

 ?? FOTO: FRANS VILLANEN ?? Spanjoren Julen Leandro lärde sig svenska på rekordtid.
FOTO: FRANS VILLANEN Spanjoren Julen Leandro lärde sig svenska på rekordtid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland