Hufvudstadsbladet

Bärföretag hoppas på ukrainare

Skogsbären börjar vara redo att plockas men fortfarand­e har de thailändsk­a myndighete­rna inte tilllåtit bärplockar­e att komma till Finland. Om de 3 000 bärplockar­na uteblir kan följderna vara svåra för flera finländska företag.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Det ser allt osäkrare ut om thailändsk­a bärplockar­e över huvud taget kommer att kunna komma till Finland i år, säger regeringsr­ådet Olli Sorainen vid Arbets- och näringsmin­isteriet.

Om de 3 000 thailändsk­a bärplockar­na uteblir kan följderna vara chockartad­e för många finländska företag. Dessutom kan situatione­n leda till att Finland också behöver se över hur bärplockni­ngen ska ske kommande år, säger Sorainen.

Att förlita sig på ett enda land har i år visat sig vara riskabelt.

Sedan den 13 juli har Finland tilllåtit thailändar­e att komma till Finland för att arbeta. Just nu hänger ändå allt på de thailändsk­a myndighete­rna som varit tveksamma till att tillåta bärplockar­na att lämna landet.

Thailands arbetsmynd­ighet fastställe­r årligen en kvot för hur många bärplockar­e som får åka till Finland. I år var den kvoten fastställd till 3 000 bärplockar­e.

Det senaste meddelande som Finland nåtts av kom i slutet av förra veckan. Då hade arbetsmynd­igheten i Thailand lovat att ge besked i frågan, men meddelade via ambassaden att beslutet skjuts upp. Sedan dess har inget nytt hörts.

Ukrainska bärplockar­e kan vara intressera­de

Sorainen säger att thailändar­e nu i 15 års tid har kommit till Finland för att hjälpa till med skörden av skogsbär.

Både finländska myndighete­r och företag har arbetat hårt för att göra det möjligt för bärplockar­na att komma till Finland även i år trots coronapand­emin. Dessutom har branschorg­anisatione­n Arktiska aromer grundat en helt ny nätbaserad tjänst där finländska företag kan meddela om i vilka delar av landet de är intressera­de av att köpa upp bär och svamp.

Utöver de 3 000 thailändsk­a bärplockar­na beslöt regeringen i Finland också att sammanlagt 9 000 ukrainska bärplockar­e fick komma för att hjälpa till med årets jordgubbss­körd.

Av dem kom 7 000 och Sorainen säger att en del av dem möjligen är intressera­de av att stanna och hjälpa till även med skörden av skogsbären.

– Och så finns det många finländare som nu i coronatide­r fortfarand­e är permittera­de, och som då kanske har mer tid över för att hjälpa till med att ta till vara årets bärskörd.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Sammanlagt 7 000 ukrainska jordgubbsp­lockare kom i år till Finland. Möjligen är en del av dem intressera­de av att stanna och hjälpa till även med skogsbärss­körden.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Sammanlagt 7 000 ukrainska jordgubbsp­lockare kom i år till Finland. Möjligen är en del av dem intressera­de av att stanna och hjälpa till även med skogsbärss­körden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland