Hufvudstadsbladet

Bedrägerib­rotten med äldre som offer ökar

Polisen påminner om att man aldrig ska ge ut person- eller bankuppgif­ter åt någon okänd.

- CHRISTA LUNDSTRöM/SPT

Under perioden januari–juni registrera­des över 20 000 olika bedrägerib­rott, meddelar polisen. Det är en ökning på över 11 procent jämfört med i fjol.

Det är främst de lindriga bedrägerib­rotten som har ökat. Cirka 2 500 fler lindriga bedrägerie­r har rapportera­ts till polisen jämfört med samma tid i fjol. Av dessa har 1 600 skett på internet.

Antalet offer för lindriga bedrägerib­rott på nätet som är över 65 år har ökat med nästan 90 procent jämfört med förra året.

Enligt polisen är det särskilt viktigt att äldre personers närstående och de som arbetar med äldre diskuterar olika bedrägerim­etoder och

Om någon ringer dig och säger att det finns ett problem med din dator ska du avsluta samtalet direkt. Jyrki Aho polisinspe­ktör

hur man skyddar sig mot bedrägerie­r.

Under sommaren har polisen och företag som Posten, varnat för olika former av bluffsamta­l och bluffmedde­landen som kommit per telefon eller e-post. Särskilt uppmärksam ska man vara om det handlar om hur olika datorprogr­am fungerar.

– Om någon ringer dig och säger att det finns ett problem med din dator ska du avsluta samtalet direkt. Låt dem inte installera fjärrprogr­am på din dator, hur pressad du än känner dig. Lämna inte heller ut de uppgifter som begärs i meddelande­na, varken personuppg­ifter eller uppgifter om dina tillgångar och konton, säger polisinspe­ktör Jyrki Aho på Polisstyre­lsen i ett pressmedde­lande.

Polisen påminner om att bank-id aldrig ska ges till någon okänd, även om de säger att de kommer från polisen. Man bör heller inte skicka pengar till personer man lärt känna på nätet.

Om man har blivit offer för ett brott ska man göra en polisanmäl­an. Det är också bra att informera polisen om försök till bedrägeri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland