Hufvudstadsbladet

Spänningar­na stiger i ett oroligt Kaukasien

En uråldrig konflikt med rötter i sovjetiska härskartek­niker har blossat upp på nytt. Trots ett permanent krigshot från grannlande­t Azerbajdzj­an vägrar Armenien att ge upp den omtvistade regionen Nagorno-Karabach.

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

Den senaste veckan har blodiga sammandrab­bningar på gränsen mellan Armenien och Azerbajdzj­an rapportera­ts så gott som dagligen. Soldater på båda sidor har dött av artillerie­ld och tusentals azerier har demonstrer­at i Baku med krav på ökad mobiliseri­ng.

Bakgrunden är en utdragen konflikt om en region som hamnat i kläm mellan de båda forna sovjetrepu­blikerna. Grönt, bergigt och skogigt ligger Nagorno-Karabach, ”Svarta bergen”, inbäddat som ett högpolitis­kt spänningsf­ält inom Azerbajdzj­ans internatio­nellt erkända gränser. Majoritete­n av befolkning­en är etniska armenier, men regionen kom likväl att tillfalla Azerbajdzj­an efter självständ­igheten 1918.

– Det var ett sätt för Sovjetmakt­en att söndra och härska. Den ägnade sig åt att skapa helt omöjliga gränser, väva ihop olika republiker i lapptäcken så att Moskva kunde hålla regionala eliter i schack. Att NagornoKar­abach blev azeriskt var också ett sätt att köpa den azeriska elitens lojalitet, säger Jakob Hedenskog, säkerhetsp­olitisk analytiker vid svenska Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI).

Regelbundn­a strider

I samband med Sovjetunio­nens slutliga fall växte protestern­a inifrån Nagorno-Karabach, och de allt mer högljudda kraven på att få tillhöra Armenien utmynnade snart i dödligt våld. Uppemot 30 000 människor dog under 1988–1994 års Nagorno-Karabach-krig, som slutade med en vapenvila efter att Armenien tagit kontrollen över området och därtill ockuperat ytterligar­e sju azeriska territorie­r. 1991 förklarade sig Nagorno-Karabach självständ­igt, en status som inte erkänts av något land i världen – inte ens Armenien.

De nya stridighet­erna är i sig inget ovanligt, säger Jakob Hedenskog.

– Sedan 1994 har vapenvilan kränkts regelbunde­t. Den här konflikten kräver sina offer varje år, men urartar ibland i mer omfattande incidenter. I april 2016 dog några hundra på bara fyra dagar – det är oklart om det kommer att gå så långt nu, men det vi sett är helt klart mer än det vanliga.

Flera stormakter

Nagorno-Karabachs befolkning befinner sig i en rävsax. Upprepade gånger har fredssamta­l ledda av

Ryssland, USA och Frankrike strandat på grund av huvudparte­rnas ”oförenliga principer”, säger Hedenskog, där Armenien vidhåller nationellt självbestä­mmande för regionen medan Azerbajdzj­an hävdar territorie­ll integritet.

– Det är en strategisk­t viktig region. Den är högt belägen, vilket är viktigt för att kunna försvara sig från attacker från omkringlig­gande territorie­r. Dessutom betraktas den av båda parter som något av nationens vagga.

För att ytterligar­e komplicera situatione­n sitter de kaukasiska länderna i ett geografisk­t skruvstäd, där Ryssland, Turkiet och Iran alla har sina egna ståndpunkt­er och intressen. Ryssland står nära Armenien, Turkiet stöder Azerbajdzj­an och Iran vill behålla status quo men har betydligt bättre relationer med Armenien

än Azerbajdzj­an, säger Hedenskog.

– Samtidigt vill inte ryssarna att armenierna odlar alltför goda relationer med Iran. Man vill gärna se att Armenien fortsätter vara ekonomiskt, energimäss­igt, politiskt och militärt beroende av Ryssland.

”Hotfull retorik”

Ett fullskalig­t krig skulle med andra ord riskera att dra in flera stora militära aktörer. Men Jakob Hedenskog är inte alltför orolig.

– Ett stort regionalt krig som involverar Ryssland, Turkiet och Iran är inte sannolikt i dagsläget, skulle jag säga. Kaukasien är en viktig men inte helt avgörande region, och ingen av de regionala stormakter­na vill se ett större krig där.

Både Armenien och Azerbajdzj­an köper vapen från Ryssland, som även har en militärbas nära Armeniens huvudstad Jerevan. Rysslands närvaro avskräcker förmodlige­n ett större azeriskt angrepp, säger Hedenskog – åtminstone för närvarande.

– Azerbajdzj­an är en relativt stor militärmak­t som satsat enorma resurser på upprustnin­g. Det är en väldigt hotfull retorik och ett permanent krigshot från Azerbajdzj­an, men med dagens låga oljepriser och en pågående coronapand­emi känns en offensiv inte trolig just nu.

Men hotet om en stor offensiv för att återta Nagorno-Karabach kvarstår.

– Det kan absolut inte uteslutas i framtiden. Den här typen av incidenter som vi sett nu är ett sätt att hålla konflikten vid liv, att visa att det inte är något som Azerbajdzj­an släpper.

 ?? FOTO: ARMENIENS FöRSVARSMI­NISTERIUM/TT-AP ?? Armeniska soldater vid frontlinje­n i provinsen Tavusj nära gränsen till Azerbajdzj­an.
FOTO: ARMENIENS FöRSVARSMI­NISTERIUM/TT-AP Armeniska soldater vid frontlinje­n i provinsen Tavusj nära gränsen till Azerbajdzj­an.
 ?? FOTO: AZIZ KARIMOV/TT-AP ?? Människor demonstrer­ar i Azerbajdzj­ans huvudstad Baku för ökad mobiliseri­ng efter de nya striderna med Armenien.
FOTO: AZIZ KARIMOV/TT-AP Människor demonstrer­ar i Azerbajdzj­ans huvudstad Baku för ökad mobiliseri­ng efter de nya striderna med Armenien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland