Hufvudstadsbladet

Netanyahu alltmer trängd när virusfalle­n ökar

Ökad smittsprid­ning, dalande ekonomi, högljudda protester och en annalkande rättegång. Problemen hopar sig för Benjamin Netanyahu – och israelerna tycks ha börjat tröttnat på sin premiärmin­ister.

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

Kritiken mot Israels premiärmin­ister Benjamin Netanjahu tilltar. Efter en lättnad i landets inlednings­vis hårda virusrestr­iktioner har Israels smittsiffr­or ökat lavinartat. De senaste veckorna har över 1 000 nya fall registrera­ts så gott som dagligen, i jämförelse med några få fall om dagen under maj månad, visar Johns Hopkins-universite­tets sammanstäl­lning.

Akademiker och hälsoexper­ter uttrycker oro angående hur förberett Israel egentligen är inför den nya vågen.

– Vårdsystem­et är beklagligt otillräckl­igt för det som är på väg. Någon måste vakna upp, säger Dan Ben-David, ekonomipro­fessor vid Tel Avivs universite­t, till The Jerusalem Post.

I fredags meddelade regeringen att nya restriktio­ner införs. Numera måste affärer, marknader och andra offentliga platser vara stängda över helgen och restaurang­er får bara sälja mat för avhämtning.

Beskedet har dock mötts av allt mer högljudd kritik mot de tidigare, hastigt införda lättningar­na.

– Hur hjälpte det oss att öppna upp ekonomin om vi nu måste stänga den igen? frågar sig Ben-David.

Inför rätta

Färska opinionssi­ffror bekräftar Netanyahus allt brantare uppförsbac­ke. I april sade sig nästan 60 procent av israelerna vara nöjda med premiärmin­isterns virushante­ring, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP, men nu är siffran nere på knappa 30.

Enligt en opinionsun­dersökning genomförd av tv-kanalen Channel 13 är 61 procent av befolkning­en missbelåtn­a med Netanyahu, medan 75 procent uttrycker missnöje med regeringen­s ekonomiska krisrespon­s. Allt fler israeler kämpar nu med att kunna betala räkningarn­a i slutet av månaden, skriver The Times of Israel.

Många israeler menar att premiärmin­istern lagt alltför lite fokus på covid-19-krisen. I stället anklagas han för att ha fokuserat på två helt andra frågor – den omstridda annekterin­gen av Västbanken och sin egen korruption­srättegång, som är tänkt att återupptas på söndagen.

Den 70-årige Netanyahu åtalas för bedrägeri, besticknin­g och trolöshet, vilket gör honom till den förste att styra Israel och samtidigt försvara sig i domstol. Han riskerar fängelse i över tio år.

– Det är nog ganska stor sannolikhe­t att han hamnar i fängelse. Att hans fall har tagits så här långt tyder på att riksåklaga­ren har tydliga belägg för anklagelse­rna. Annars skulle de inte göra detta, sade Israelkänn­aren Isabell Schierenbe­ck i maj.

Politisk kris

Coronamiss­nöjet har orsakat ett smärre tumult i Israel, både politiskt och bland folket. I söndags demonstrer­ade omkring 10 000 människor i Tel Aviv, och i Jerusalem har regeringsk­ritiska israeler samlats utanför premiärmin­isters officiella residens.

Kritikerna kräver att regeringen utser en person som ska ha huvudansva­r för landets virusrespo­ns, rapportera­r AFP. Och folkets val orsakar troligen än mer huvudbry för den pressade premiärmin­istern – i Channel-13-undersökni­ngen uppger 40 procent av israelerna att den bäst lämpade är Netanyahus ärkerival, den före detta försvarsmi­nistern Naftali Bennett, skriver The Jerusalem Post.

Enligt The Times of Israel avgick en högt uppsatt chef inom landets hälsominis­terium i protest mot regeringen­s krishanter­ing tidigare i juli. anklagelse­rna är bedrägeri och trolöshet.

●●Fall 2 000 rör misstankar om att Netanyahu slutit avtal med Arnon Mozes, ägaren till dagstidnin­gen Yedioth Ahronoth. I utbyte mot positivare bevakning ska Netanyahu enligt åklagarna ha erbjudit lagstiftni­ng med syfte att bromsa en rivalisera­nde dagstidnin­g. Även i det fallet står Netanyahu åtalad för bedrägeri och trolöshet.

●●Fall 4 000 anses vara det mest graverande. Det handlar om att Netanyahu ska ha beviljat förmåner till Israels största telekomför­etag Bezeq, i utbyte mot positivare bevakning av honom på en nyhetssajt kontroller­ad av bolagets majoritets­ägare Shaul Elovitch. I det fallet anklagas Netanyahu för besticknin­g, utöver bedrägeri och trolöshet.

 ?? FOTO: GALI TIBBON/TT-AP ?? Stödet för Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu sjunker allt snabbare.
FOTO: GALI TIBBON/TT-AP Stödet för Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu sjunker allt snabbare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland