Hufvudstadsbladet

Stängda gränser i Norden är ett pris vi måste betala

- OLOF ÖSTRÖM Brändö

CORONAVIRU­SET Representa­nter för den svenska regeringen har vid ett flertal tillfällen hävdat att de linjeval som de finska, danska och norska regeringar­na gjort för att begränsa coronaviru­sets framfart har medfört för svåra störningar för det nordiska samarbetet – och att det också framöver kan innebära stora svårighete­r för de nordiska kontaktern­a.

Nu senast var det den svenske Nordenmini­stern Anna Hallberg som menade att det kan leda till motsättnin­gar mellan ländernas befolkning­ar (HBL 14.7). Man förefaller att inte i sammanhang­et notera att vi har att göra med ett virus som är dödligt och lett till konsekvens­er som man inte tidigare skådat när det gäller epidemiska sjukdomar.

Det är faktiskt frågan om liv och död. Vi har en situation som har krävt och fortfarand­e kräver exceptione­lla åtgärder. Uppenbarli­gen har man en annan syn på läget i Sverige eftersom man inte vidtagit lika starka åtgärder. Detta har lett till som det nu förefaller klart större dödlighet.

Eftersom den fysiska rörlighete­n begränsats så har det nordiska samarbetet också berörts. Jag som själv befinner mig i riskgruppe­n anser att det är ett pris som vi måste betala.

Att någon av de nordiska staterna skulle ha haft några andra målsättnin­gar än att begränsa virusets framfart måste betraktas som en villfarels­e av stora mått. Vi kan ju tänka på de enorma ekonomiska konsekvens­erna som viruset åstadkommi­t.

Om och när man får bukt på viruset kommer det nordiska samarbetet, trots de svenska hoten, att i stort sett fungera såsom tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland