Hufvudstadsbladet

HIFK föll tungt på hemmaplan

Ett effektivt FC Lahti nollade HIFK i Helsingfor­s med 0–3. Både taktik och byten gick fel, menar tränare Tor Thodesen.

- VILLE BENGS

Den motiga säsongssta­rten för HIFK fick en fortsättni­ng då laget mötte FC Lahti på hemmaplan.

Trots bortaseger­n i Rovaniemi i förra matchen har Helsingfor­slaget inte riktigt hittat en gemensam ton i sitt spel.

– Jag tar fullt ansvar för vad som skedde i dag. Allt var fel rakt från avspark, både laguppstäl­lningen och taktiken. Det borde ha varit bättre, kommentera­r HIFK-tränaren Tor Thodesen förlusten.

HIFK fick ta emot anfall direkt från början mot Lahti, som inte lyckats näta i sina två första matcher, och den första kalldusche­n kom i den 18:e minuten. Mikko Kuningas gjorde en fin löpning in i HIFK-försvaret och styrde in 1–0 på ett lågt inlägg rakt framför näsan på Arnold Origi.

Trots solskenet över stadion i Tölö mörknade HIFK:s kväll betydligt då Lahti ännu i första halvlek gick upp i tvåmålsled­ning. Anfallaren Vahid Hambo som återvänt till de inhemska spelplaner­na satte in sin första fullträff i Lahtis-tröjan med en snygg lobb över hemmalaget­s Origi.

– Vi kom väl förberedda till matchen och fick spelat bort motståndar­ens styrkor. Att vi dessutom lyckades vara effektiva med målskyttet var mycket viktigt mentalt för spelarna, säger gästernas tränare Ilir Zeneli om den starka öppningen.

Misslyckad­e byten

HIFK-lotsen Thodesen reagerade på den svåra inledninge­n i pausvilan. Till andra halvlek bytte hemmalaget ut tre spelare: Sakari Mattila, Sakari Tukiainen och Moshtagh Yaghoubi. Inhopparna Luis Henrique, Sharza Jabar och Adama Fofana bidrog med en helt ny glöd och HIFK tryckte spelet allt mer mot gästernas mål.

Då HIFK inte tog till vara på sina lägen gjorde Lahti det i stället. Med 23 minuter kvar spikade gästernas Jasin Assehnoun slutsiffro­rna 0–3 med ett häftigt skott i bortre hörnet.

– Jag ville justera positioner­na en del och då man nu får göra fler byten var det läge för lite större ändringar. Om vi hade lyckats få ett mål direkt skulle vi ha kommit med i matchen, men nu kan man i efterhand säga att bytena inte var en bra idé – det är alltid tungt för de utbytta spelarna, förklarar Thodesen sina val.

Yaghoubi viktig pusselbit

Efter tre matcher ligger HIFK nionde i tabellen med en seger. Tränaren Thodesen ser inte något positivt att ta med sig från förlusten mot Lahti, men efterlyser mer konsistent­a tag från sitt lag.

– Detta var ett steg bakåt i vår process. Men något fel på killarnas kämparvilj­a var det inte.

Något som bådar gott för Helsingfor­slaget i fortsättni­ngen är att Moshtagh Yaghoubi spelade sina första 45 minuter av ligafotbol­l i år – och Thodesen är nöjd med vad ”Mosa” bjöd på.

– Yaghoubi är kanske ännu inte redo för fulla minuter, men han har bevisat att han kommer vara en suverän spelare för vårt lag då vi får honom att platsa in i laguppstäl­lningen på rätt sätt.

I gårdagens andra möte drabbade Honka och TPS samman i Esbo. Lucas Kaufmanns två mål i andra halvlek säkrade säsongens första seger för Honka. FC Inter fortsätter toppa ligan med nio poäng på fyra spelade matcher.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ?? Vahid Hambo (t.v.) glänste som målskytt för FC Lahti mot HIFK.
FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA Vahid Hambo (t.v.) glänste som målskytt för FC Lahti mot HIFK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland