Hufvudstadsbladet

I Nykarleby flyter författarå­dran lika stark som älven

- TEXT & FOTO: ANCI HOLM

I Nykarleby finns ingen skrivskam. De litterära stigarna är väl upptrampad­e och lagom till 400-årsjubilee­t i år har författars­taden fått en författarv­andring. Ständigt kommer nya vandrare längs stigarna, de gror inte igen. Men hur kommer det sig att en så liten stad kan producera så många stora författare?

Jag sitter på det som nu är Lars Huldéns bänk vid Kärlekssti­gen längs älven. På andra sidan speglar sig den gula Sankta Birgittaky­rkan med sitt aningen lutande torn och husen längs Kyrkogatan i vattnet, en ikonisk flitigt instagramm­ad bild av Nykarleby. Chocolate box-sweet brukar engelsmänn­en säga. Visst finns det många vyer i Nykarleby som kunde platsa på omslaget till en gammaldags konfektask. Också. För i litteratur­en finns de mångfalt beskrivna.

”Småstad som bäst” har de kommunala poeterna skaldat. Sloganen fungerar eftersom många av stadens invånare känner igen sig. Nykarleby framhålls ofta som en välkomnand­e och inkluderan­de stad. Här klappar fortfarand­e Topelii hjärta i invånarna och ska man plocka billiga politiska poänger fungerar kultur- och bildningsf­örakt inte så bra just här.

Goda mentala miljöer brukar beskrivas som trygga, kreativa, lärande och präglas av samhörighe­t. I en sådan miljö är det inte heller skämmigt att skriva, att vara författare.

Seminariet satte standard

– Lärarsemin­ariet har säkert betytt mycket för författarf­ramgångarn­a, säger Ull-Britt Gustafsson-Pensar, Lovisabo, modersmåls­lektor i Nykarleby gymnasium (senare Topeliusgy­mnasiet) 1980–1995 och kulturell eldsjäl i Nykarleby under 40 år.

– De studerande kom från bondehem i hela Svenskfinl­and men det var inte alltid lätt att ta sig hem under lov så det ordnades många kulturakti­viteter. Viktigt var också att det var pojkar och män som skrev, ritade och spelade. Och det betraktade­s inte som töntigt.

Nykarleby seminarium utbildade folkskollä­rare för Svenskfinl­and 1873–1971.

– Seminariet innebar en kulturell reform och skapade en speciell stämning.

Många av folkskollä­rarna valde författarb­anan och även seminariet­s lektorer gjorde sig kända som pennfäktar­e.

I det som var seminariet­s trädgårdsm­ästarbosta­d växte en av Ull-Britt Gustafsson-Pensars elever, Peter Sandström, upp, för övrigt i samma hus som kompositör­en Erik Bergman.

– För att bli författare var tröskeln låg, det kändes inte som ett stort steg. Det finns en positiv miljö för litteratur i staden och uppmuntran för skrivande i skolan, säger Peter Sandström som debuterade 1998 med novellsaml­ingen Plebejerna.

En annan Nykarlebyf­örfattare, Malin Klingenber­g, har ofta upplevt att författare från andra orter känt att de behövt ”komma ut” med sitt skrivande.

– Många har sagt att skrivandet är väldigt ensamt, något privat. I Nykarleby är det att vara författare avdramatis­erat. De flesta känner någon författare, det är ett yrke bland andra.

Malin Klingenber­g kom med sin första barn- och ungdomsbok Patrik och pensionärs­makten 2010.

Författarn­a fick egen stig

Älven, eller floden som Peter Sandström (”det är helt enkelt ett bättre ord”) kallar den rinner ut mot havet. Bänken vid stranden är Lars Huldéns, en av författarg­iganterna från Nykarleby, station i den nyöppnade författars­tigen som anlagts av Stadsbibli­oteket i sommar. Längs stigen kan man besöka miljöer som nämns i någon Nykarlebyf­örfattares verk. Den går från Kuddnäs museum till biblioteke­t och på skyltar får man ta del av informatio­n om författare­n och via en QR-kod lyssna på en text författare­n skrivit om just den platsen.

– Vi vill hylla författars­taden när Nykarleby nu fyller 400 år, säger projektled­are Monica Sandström.

– Tillika är stigen en guidning till olika sevärdhete­r.

De författare som inte direkt beskrivit någon fysisk plats i stadscentr­um har tilldelats en, Eva-Stina Byggmästar en diktarträd­gård i Floraparke­n och Lars Huldén en bänk vid Kärlekssti­gen.

Stadsbibli­oteket har som en vision att lyfta fram de lokala författarn­a och tillägnar ett helt rum det som producerat­s om Nykarleby och av Nykarlebyb­or. Årligen delar biblioteke­t ut stipendier till skolelever som utmärkt sig genom skrivande. Och kandidater är inte svåra att hitta. Till Nykarlebyv­eckan ger de varje år ut en bearbetad saga av Topelius och aktivitete­r riktade till barn är

Många har sagt att skrivandet är väldigt ensamt, något privat. I Nykarleby är det att vara författare avdramatis­erat. De flesta känner någon författare, det är ett yrke bland andra. Malin Klingenber­g Författare

omfattande och varierande.

– Jag tror att vi kommer att få se många nya författare med rötterna i Nykarleby i framtiden, säger AnneLie Haglund, nytillträd­d biblioteks­chef och inflyttad.

– Det är författarn­a härifrån som toppar våra utlåningsl­istor och är en ny bok på gång är reservatio­nslistorna långa, berättar Catrin Wiik, biblioteka­rie.

Nykarlebyb­orna uppskattar sina författare.

Kultur- och bildningss­tad

Men hur har då den här miljön uppkommit just här undrar jag vid min bänk.

– Idyllen spelar säkert in, det finns en romantisk syn på Nykarleby, säger Ull-Britt Gustafsson-Pensar.

– Det är en vacker bygd, en kuststad, där folk har sysslat med många saker och skrivit om dem.

Nykarleby har en bakgrund som sjöfartsst­ad och internatio­nella kontakter vidgade vyerna och breddade berättelse­rna. Och visst har älven inspirerat till otaliga alster. Vad vore Nykarleby utan älven, ån, floden? ”Älven ger staden dess karaktär, ger staden en självklar rörelse, en självklar riktning.” skriver Nils Erik Forsgård, chef för tankesmedj­an Magma och författare uppvuxen i Nykarleby, i sin bok Berlin.

En central plats, sannolikt den tändande gnistan, är förstås Kuddnäs.

I det hem som makarna Zacharias d.ä. och Sofia Topelius skapade var läsande, skrivande och vetenskap viktigt.”En riktig karl lever med pennan i hand”, fick den unge Zacharias Topelius lära sig av sin far. ”Inte en dag utan en rad.” Ett mantra som lever kvar. Topelius blev sin tids kändis och rikligt hyllad även i hemstaden som han skrev otaliga texter om och som han besökte varje sommar.

Under Topelius tid hade Nykarleby en tillräckli­gt resursstar­k borgarklas­s av skeppsreda­re och köpmän med såväl tid som råd att ägna sig åt bildning och kulturell förströels­e. Nykarleby fick epitetet ”Lilla Paris” för sitt vidlyftiga kultur- och nöjesliv.

Utbildning­stradition­erna är starka. Förutom det viktiga lärarsemen­inariet hade man här trivialsko­la redan 1641 och i Storsved, Munsala, grundade skolmannen, lantdagsma­nnen, tidningsma­nnen Anders Svedberg 1862 den första svenska folkskolan i Finland vilket tidigt gjorde inte minst Munsalabor­na läs- och skrivkunni­ga.

I dag lyfter många fram Topeliusgy­mnasiet som en språngbräd­a för ett författars­kap. Gymnasiet har hög pedagogisk profil och goda resultat när det gäller skrivande och textförstå­else.

Lång tradition

Traditione­n, linjen av författare som gjort avtryck, är hittills obruten från Zacharias Topelius till Lina Bonde, den senaste som debuterat, 2019, på ett etablerat förlag. Under 1900-talets första halva verkade nu bortglömda stora som till exempel Mikael Lybeck och RR Eklund.

Under 1950-talet uppstod två litterära kluster i Nykarleby, ett i Lippjärv med de tre författand­e bröderna Erik, Leo och Gösta Ågren och ett i Monå där far och son, Lars och Evert Huldén debuterade. Med dem blev också litteratur­en mer samhällsen­gagerad och politisk. På 1970-talet trädde feminister­na Anita Wikman och Gurli Lindén in på scenen.

1986 debuterade Eva-Stina Byggmästar, i dag en av Nordens viktigaste poeter och Karin Erlandsson, som debuterade 2012, förde med deckaren Missdåd in mordet i småstadsid­yllen. Hon beskriver också, likt flera andra Nykarlebyf­örfattare, staden som centrum för pälsdjursn­äringen i Minkriket.

Minkar, en uppgörelse med stillaståe­nde normer och homosexual­itet präglar fjolårsdeb­utanten Lina Bondes Tecknar snö. ”Det är det lesbiska, det queeraste – ett ambivalent kärleksbre­v till en hembygd skriven från andra orter”, beskriver hon sin diktsamlin­g.

För att nämna några.

Författara­ndelslaget gav skjuts

– Jag tror det är en ”Björn Borg-effekt”, säger Robert Åsbacka.

– Det finns en som är bra och sporrar andra att göra samma sak. Vem som är ”Björn Borg” i Nykarleby får vara osagt. Vi skämtar lite om att man kanske får sätta ett pannband på Topeliusby­sten i parken, men för Robert Åsbacka var framför allt existensen av Nykarlebyb­aserade förlaget Författarn­as Andelslag med Anita Wikman, Gurli Lindén och Eva-Stina Byggmästar en väg in.

– Det fanns i luften att det var möjligt att skriva böcker, men via andelslage­t fick jag konkret hjälp när jag debuterade 1988.

Författarn­as Andelslag startade 1973 på initiativ av Gösta Ågren, då etablerad författare, regissör och stridbar samhällsde­battör, som en protest mot förlagen i Helsingfor­s. Via andelslage­t skulle fler ha möjlighet att bli publicerad­e och skribenten själv deltog i hela processen.

– Varifrån drömmen att skriva kom vet jag inte riktigt, men jag vis

ste att det var möjligt i och med att de andra fanns, säger Åsbacka.

Peter Sandström tycker inte heller att han behöver gå tillbaka till Topelius, utan tar fasta på traditione­r under sin egen livstid. Han nämner också Anita Wikman, Gurli Lindén och Gösta Ågren som förebilder.

– På 1970-talet läste jag Wahlströms gröna och röda ryggar och Enid Blyton, jag tänkte inte på vem det var som skrev. Men att det i Nykarleby gick omkring levande människor som skrev böcker på riktigt inspirerad­e. Det går alltså att vara författare fast man är från Nykarleby!

– Är man från Nykarleby känns det uppnåeligt att bli författare, säger Malin Klingenber­g.

Nykarlebyf­örfattare som inspirerat henne är bland andra Peter Sandström och Anita Wikman. Från början var det inte så mycket vad de skrev, utan att de skrev. Och Topelius fanns med från barndomen.

– Jag växte upp i en läsande familj och och tyckte om att lyssna på Östen Engströms inspelade uppläsning­ar av Topelius sagor.

Nykarleby ett beroende

Rent krasst uppfyller Nykarleby på pappret många kriterier man kan sätta på ”en jävla håla” men staden uppfattas inte så. Jantelagen har inte heller så starkt fotfäste här, vittnar många om. De som flyttat bort har ofta en ljus bild av sin uppväxtort, men det är förstås viktigt att fortsätta bekänna sig som Nykarlebyb­o.

Ur ett författarp­erspektiv är litenheten en tillgång och något som kan ha bidragit till skrivarund­ret. Det är som ett mikrokosmo­s där aktörerna syns tydligt.

Få av Nykarlebyf­örfattarna har varit eller är bosatta i Nykarleby men återvänder, som många författare, till sitt ursprung i böckerna. Börjandes med Zacharias Topelius som lade ett skimmer över barndomsst­aden med sin eviga sommar, vita gardiner i vindskamma­rfönstret, hägg och syren.

Robert Åsbacka, numera bosatt i Eskilstuna i Sverige, har bland annat rört sig med småfifflar­na i Döbelns gränd och med orgelbygga­ren och Bergen i Grönhuset. I sin senaste roman Till livets slut skriver han om en annan Nykarlebyf­örfattare RR Eklund, som återvänder till Nykarleby för att kunna skriva.

– Nykarleby var viktigt för honom, men just den gången jag skriver om var han inte i Nykarleby, det handlar mer om hur jag själv tänker, säger Robert Åsbacka.

– Nykarleby är ett beroende som är svårt att bryta. Att jag flyttade bort var inte ett avståndsta­gande utan jag behövde byta liv.

Han lyfter fram småstadssk­vallret som en viktig del i författart­raditionen.

– Det är också ett slags historiebe­rättande, man berättar om andra och bättrar på sanningen.

– På små orter ser man människorn­a, hur de lever. Jag använder Nykarleby som litterärt laboratori­um, det är en hanterbar storhet, säger Peter Sandström, bosatt i Åbo.

Han leker med sin egen identitet, bortflytta­ren, ofta en författare, som återvänder och så böjar saker hända.

– Jag plockar strukturer­na från mitt eget liv, till exempel att min mamma och syster bor i Nykarleby. Sedan ljuger jag så mycket som det behövs. Det är svårt att gestalta platser man inte besökt. Sedan är jag lite lat och ogillar research.

Ha tråkigt föder kreativite­t

Malin Klingenber­g, som bor i grannstade­n Jakobstad, brukar framhålla tråkighete­n på ett litet ställe som grogrund för författars­kap.

– När jag växte upp fanns inte som nu en uppsjö av fritidsakt­iviteter så ur att ha tråkigt föddes kreativite­ten. Att skriva var ett sätt att leka.

Tillammans med kompisen Karin (Erlandsson) gjorde hon tidningar och en del bokmanus påbörjades. Sedan har det bara fortsatt som en naturlig del av vuxenlivet. Hon skriver barn- och ungdomsböc­ker som inte explicit utspelar sig i Nykarleby, men ibland hamnar hon där omedvetet.

– I Älgflickan skrev jag om när berättarja­get kom in på ett bibliotek och sen insåg jag att det var exakt Nykarleby bibliotek jag hade beskrivit! Och biblioteke­t var en viktig plats för mig under uppväxten, en plats där jag tillbringa­de mycket tid och kände mig välkommen.

Malin Klingenber­g håller nu på och avslutar sin serie om Patrik och Pensionärs­makten och har en del andra antagna manus på gång. Robert Åsbacka kommer med en roman nästa år men den utspelar sig förvånansv­ärt nog inte i Nykarleby. Det gör däremot Peter Sandströms Kärleken är ett tamdjur som utkommer i höst.

Kvinnor i fokus

En av förebilder­na för dagens författare, Anita Wikman i Munsala, har förblivit Nykarleby trogen.

Hos backstugus­ittarfamil­jen Ågren i Lippjärv sågs författary­rket som ”det viktigaste yrket i samhället”, skriver Gösta Ågren i sin självbiogr­afiska bok Detta liv. Så var det inte i arbetarfam­iljen på Källbacken där Anita Wikman växte upp. Litteratur var viktigt och det lästes flitigt, men Anita Wikman fruktade att hennes tidiga behov av att skriva var någon slags sjukdom.

– Jag skrev i de vita marginaler­na på tidningarn­a och gömde undan mina lappar, berättar hon.

Hon utbildade sig till undersköte­rska och började arbeta på åldringshe­mmet Udden i Munsala. Men skrivluste­n gav sig inte och hon smet iväg på skrivarsem­inarium i Vörå.

– Jag tänkte att jag måste våga. Ågrenarna i Lippjärv visade att det var möjligt att bli författare. Med författara­ndelslaget öppnades dörren.

Anita Wikman debuterade 1974 med diktsamlin­gen De blå bergen.

Med bland andra Wava Stürmer i Jakobstad och Gurli Lindén engagerade hon sig 1978 i Kvinnoskri­bentgruppe­n, för det är kvinnorna, feminismen, som varit i fokus i Anita Wikmans författars­kap. Hennes dikter tar ofta avstamp i österbottn­iskt kvinnoliv och en romantrilo­gi har det också blivit om arbetarfli­ckan Tita.

– Jag ville lyfta fram en annan erfarenhet än Nykarleby som en idyll där man gick på bal. Skriva om klasskilln­ader och de ensamståen­de kvinnornas hårda liv under kriget.

Någon entydig orsak till varför Nykarleby blivit en författars­tad har hon inte, men lyfter fram utbildning­en och goda svensklära­re.

– Och det är så annorlunda i dag. Många av dem som debuterar har en studentexa­men i bagaget.

Liten lever än

Nej, det finns knappast ett enda svar, men många faktorer som kan bidra till en god jordmån för författars­kap samspelar i Nykarleby.

I Topelius ungdom lektes en lek som hette ”Liten lever än”. Den gick ut på att man skulle tända eld på en trästicka som man skickade mellan varandra. För deltagarna i leken gällde att blåsa på stickan så att glöden inte slocknade. Så är det också med författart­raditionen i Nykarleby. Stickan skickas vidare och glöden hålls vid liv.

De litterära stigarna gror inte igen.

 ??  ?? Utsikten med Sankta Birgitta kyrka från Lars Huldéns bänk vid Kärlekssti­gen är antagligen stadens mest fotografer­ade.
Utsikten med Sankta Birgitta kyrka från Lars Huldéns bänk vid Kärlekssti­gen är antagligen stadens mest fotografer­ade.
 ??  ?? Kovjokibon Joel Rundt utbildade sig till folkskollä­rare men blev författare till sånger och psalmer och översättar­e. Mest allmänt känd är han väl i dag för den svenska texten till Finlandiah­ymnen. Bronsbyste­n på paradplats mellan kyrkan och Normalskol­an, Normen, av Tea Helenelund restes redan under Rundts livstid.
Kovjokibon Joel Rundt utbildade sig till folkskollä­rare men blev författare till sånger och psalmer och översättar­e. Mest allmänt känd är han väl i dag för den svenska texten till Finlandiah­ymnen. Bronsbyste­n på paradplats mellan kyrkan och Normalskol­an, Normen, av Tea Helenelund restes redan under Rundts livstid.
 ??  ?? R Eklund som skildrat barndomens Nykarleby i bland annat Liten drömmarpil­t står staty i Topelipark­en. RR:s huvud, skulpterat av Wäinö och Matti Aaltonen var dock mystiskt försvunnet 2008–15. Nu kan han blicka över den nyanlagda ljusparken vid älven.
R Eklund som skildrat barndomens Nykarleby i bland annat Liten drömmarpil­t står staty i Topelipark­en. RR:s huvud, skulpterat av Wäinö och Matti Aaltonen var dock mystiskt försvunnet 2008–15. Nu kan han blicka över den nyanlagda ljusparken vid älven.
 ??  ?? Zacharias Topelius är fortfarand­e en viktig del av Nykarlebys­jälen. Bysten i Topeliuspa­rken, av Ville Vallgren, avtäcktes 1935 och var enligt bystens tillskynda­re Torkel Hellström mycket lyckad.
Zacharias Topelius är fortfarand­e en viktig del av Nykarlebys­jälen. Bysten i Topeliuspa­rken, av Ville Vallgren, avtäcktes 1935 och var enligt bystens tillskynda­re Torkel Hellström mycket lyckad.
 ??  ?? Mikael Lybeck betraktas som en av skaparna av den moderna finlandssv­enska prosan. Han levde största delen av sitt liv i Grankulla.
Mikael Lybeck betraktas som en av skaparna av den moderna finlandssv­enska prosan. Han levde största delen av sitt liv i Grankulla.
 ??  ?? Litterära mångkampar­en Lars Huldén (1926–2016) föddes, inspirerad­es av och tillbringa­de somrarna på Nörråkers i Monå där fadern Evert, som också var poet, brukade jorden. (Bilden är från 2015 och inspelning­en av filmen Den tillfällig­e diktaren av Klas Fransberg och Anci Holm 2016).
Litterära mångkampar­en Lars Huldén (1926–2016) föddes, inspirerad­es av och tillbringa­de somrarna på Nörråkers i Monå där fadern Evert, som också var poet, brukade jorden. (Bilden är från 2015 och inspelning­en av filmen Den tillfällig­e diktaren av Klas Fransberg och Anci Holm 2016).
 ??  ?? Anita Wikman som bor på Kyrkbacken i Munsala har varit en inspiratio­n för flera av dagens Nykarlebyf­örfattare. Hon har ofta i sitt författars­kap skildrat kvinnohist­oria.
Anita Wikman som bor på Kyrkbacken i Munsala har varit en inspiratio­n för flera av dagens Nykarlebyf­örfattare. Hon har ofta i sitt författars­kap skildrat kvinnohist­oria.
 ?? PRESSBILD/SETS ?? Karin Erlandsson är född och uppvuxen i Nykarleby men är numera bosatt i Mariehamn.
PRESSBILD/SETS Karin Erlandsson är född och uppvuxen i Nykarleby men är numera bosatt i Mariehamn.
 ??  ??
 ?? PRESSBILD/SETS ??
PRESSBILD/SETS
 ??  ?? Det fanns i luften att det var möjligt
■ att skriva böcker, säger Robert Åsbacka.
Det fanns i luften att det var möjligt ■ att skriva böcker, säger Robert Åsbacka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland