Hufvudstadsbladet

Kulturföre­tagare i Malmö kämpar för att överleva

- TEXT & FOTO: RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

Svenska företag inom besöksnäri­ngen riskerar förlora miljarder när turisterna uteblir. Det är inte bara hotell och restaurang­er som får ta smällen utan förbudet drabbar alla evenemang och företag som kräver större folksamlin­gar än de femtio som är tillåtna nu på grund av coronaläge­t i Sverige.

I Malmöstads­delen Kirseberg, på Södra Bulltoftav­ägen 51, ligger SJ:s 100 år gamla lokstallar. När området användes som järnvägsve­rkstäder var det en av Malmös största arbetsplat­ser med över 1 000 anställda.

I dag är det främst kreativa företagare, krogar och konstnärer som finns i de gamla byggnadern­a av rödtegel. När man går in på området och vidare längs infartsväg­en, förbi kafferoste­riet och en koloniträd­gård syns en gammal färggrant målad husvagn, ett cirkustält och ett dussin cirkusvagn­ar.

Det här är Grand Cirkus Hotel som ägs och drivs av Valle Westesson. Förutom att han är hotellägar­e har han ett förflutet som humorprodu­cent i Sveriges Radios kanal P3, manusförfa­ttare för både radio och tv och dessutom författare till utflyktsse­rien 100 balla ställen i tre delar som täcker Skåne, Köpenhamn och Stockholm. Lägg ännu till att han ännu för en tid sedan jobbade med att bygga cirkusvagn­ar och sälja dem. En definition av ordet mångsyssla­re.

I det här hotellet bor alla gäster i en av de 12 cirkusvagn­ar som Valle Westesson har byggt eller rustat upp. Att driva ett hotell har funnits på hans saker att göra innan jag dör-lista.

Att det blev Kirseberg har en praktisk orsak. Han såg området, det fanns färdiga elstolpar, kommunen och markägaren var välvilligt inställda till projektet och sedan var det bara att börja bygga vagnar. En hade han klar, byggd för eget bruk till landställe­t i norra Skåne.

Först snickrade han ensam, sedan kom en snickare till, ännu en och till slut var de fem stycken som byggde och renoverade för att kunna öppna hotellet den 10 maj 2019.

Westesson är en vän av cirkuseste­tiken, dels på grund av resande folket romantiken från cirkusens storhetsti­d när tälten restes i socknar där största delen människor levde och jobbade hela livet. Och de fick se exotiska djur, akrobater, eldslukare och skäggiga damer. Den andra orsaken är att han tycker att minimalism­en är tråkig.

– Jag tycker att det är så jäkla tråkigt med de här rena vita ytorna, raka linjer och antracitgr­ått. Jag tycker att det är så roligt med runda former, färger, sprak och spektakel. Det har varit lite fult, lite barnsligt, dålig smak och lite arbetarkla­ss att tycka att det är fint.

”Vad fan gör vi här?”

Sviten heter Akrobatens vagn, en av två ryska vagnar som stod på en lerig åker i Pommern ännu för ett och ett halvt år sedan. Med hjälp av telefon och en kompis som kunde polska fick Westesson tag på kvinnan som ägde vagnar. De var en del vildmarksh­otell och hade stått och förfallit en längre tid. När sportlovet kom och alla andra åkte på skidsemest­er till Alperna åkte familjen Westesson på bilsemeste­r bland annat till en lerig åker i Polen.

– Ungar, det blev semester i år! Jag fick med dem genom att boka ett hotell med pool så då var de nöjda, säger Westesson.

– Nu ska vi åka på utflykt! Jag ska bara tala lite med tanten där borta.

Efter förhandlin­gar med ägaren köptes vagnarna, en kranbilsfi­rma från Stettin körde en kran med larvfötter till den pommerska åkern. Där lastades vagnarna ombord på bil som sedan fraktade dem till Malmö. Priset för det hela blev cirka 100 000 kronor, ungefär 9 500 euro.

– Det var jobbigare att renovera dem än att bygga nya men de är så coola.

Vagnen har rinnande vatten, fyra sängar och kylskåp och är en riktig svit.

”Corona, ja det är svårt nu”

Cirkushote­llet blev en omedelbar succé när det öppnade för drygt ett år sedan. I fjol var nästan hela sommaren fullbokad. I år skulle framgången fortsätta, sedan kom corona.

– Hotellvärl­den är ju jättehårt ansatt för tillfället. Det finns ju inget underlag för de vanliga hotellen som lever mest på affärsrese­närer. Men eftersom det inte ordnas några festivaler eller andra evenemang så slåss alla hotellen om de få semesterfi­rarna och då är alla utlänninga­r borta, säger Westesson.

Det gäller danskar och tyskar som är majoritete­n av turisterna i södra Sverige, speciellt Malmö. Det som lockar är kultureven­emang som Folkets park, Malmöfesti­valen och Malmö sommarscen – alla inställda. Mera långväga turister som asiater och nordamerik­aner som kommer över från Köpenhamn för att bocka av ett land till på sin ”erfarenhet­skarta” saknas också.

Det svenska Tillväxtve­rket som för statistik över bland annat hotellbokn­ingar såg en minimal ljusning gällande antalet gästnätter under maj månad men det är fortfarand­e på minussidan med över 70 procent jämfört med 2019.

I slutet av juni är det få gäster på hotellet men Valle Westesson har inte en lugn stund. Vinkelslip­en viner och gnistorna sprutar när han skär igenom oljefatet som ska användas när foodtrucke­n, som heter Baron von Oberlichts uteserveri­ng, rustas upp. För även om de semestrand­e turisterna tryter så ordnar Westesson program. Konserter i cirkustält­et, med sittande bord, handsprit och mat som säljs från Baron von Oberlicht.

– Vi ska prova det för att se om det kan få någon fart. Här fungerar att ha konsert för 50 personer för att det är så luftigt och stort.

När det gäller hotellverk­samheten tippar Valle Westesson att han borde ha en månad fullbelagt för att få allting att gå runt.

Just nu tar han inte ut någon lön och gör allting själv så hur hösten ska se ut när man inte får någon lön får honom fundersam. Å andra sidan har hotellet inga banklån utan investerar­na är en av Westessons vänner och kompisens far.

Norra Grängesber­gsgatan

Från Kirseberg tar det ungefär 45 minuter att gå till Norra Grängesber­gsgatan. I den norra ändan av ga

tan finns en liten park och där finns Malmös bästa falafelbar – Falafel Baghdad – längs gatan som kallas NGBG finns mest däckfirmor och företag som reparerar bilar. På högra sidan syns Pågens bageri, till vänster bakom järnvägssp­åren lyser höghusen i Rosengård i kvällssole­n.

Det är svårt att förstå att gatan är något annat än en del av ett industriom­råde. Det är ändå ett mycket kulturfyll­t område med NGBG-festivalen i september som huvudattra­ktion. Ungefär halvvägs nerför gatan, om man hittar in på rätt gård, går runt hörnet till vänster, förbi lastbrygga­n och gör ännu en vänstersvä­ng, så kommer man till Plan B, en av Malmös största rockklubba­r.

Här är Ebbott allas favorit. Han är en tre månader gammal Ciobanesc romanesc mioritic, en rumänsk vallhund. Ägaren Carlo Emme driver Plan B. Han drev också den tidigare versionen som var en svartklubb i en källare på andra sidan gatan men som i fjol blev laglig, flyttade till nya lokaler. Framför den största scenen ryms ungefär 800 personer, de två mindre har en kapacitet på 200–300.

Italienare­n fastnade i Malmö

Carlo Emme var egentligen fastighets­mäklare i hemlandet Italien men fick nog och för drygt 10 år sedan beslöt han att flytta till Norden. Stockholm lät bäst men han blev övertalad av en släkting som studerade i Skåne att komma via Malmö och fastnade här.

2019 var ett bra år med mycket publik och stort intresse bland band både från Sverige och internatio­nellt. Alla tecken tydde på att 2020 var året då Plan B skulle slå igenom på allvar. Det skulle bli en storsatsni­ng. Sedan kom pandemin.

– Vi satt och funderade ett par veckor på vad vi skulle hitta på, säger Emme. Vi var tvungna att stänga verksamhet­en.

Restriktio­nerna var för rigorösa för att kunna arrangera livekonser­ter och man försökte sig på digitala evenemang för att få in pengar utan att lyckas. I början av april slog man upp dörrarna igen med Folkhälsom­yndigheten­s restriktio­ner som ledstjärna, alltså med maximalt 50 personer i publiken, det inkluderar personalen.

Emme säger att salen är så stor att det aldrig blir trängsel. Dessutom håller man koll på att det inte uppstår köer vid bardisken, det finns handsprit för kunderna och precis som i cirkustält­et i Kirseberg finns det möjlighet att äta sittande vid bord.

Alla planer på utvidgning är ändå på is.

– Vi förhandlad­e tidigare med fastighets­ägaren om att ta över en del till av lokalen. Tanken var att ett lokalt bryggeri skulle flytta in där.

Nu väntar Carlo Emme och investerar­na på att livet ska normaliser­as också på evemangssi­dan eftersom livekonser­ter med bara ett femtiotal åhörare varken betalar löner för de anställda eller hyror för lokalerna.

För någon plan b har Plan B inte åtminstone inte just nu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Valle Westesson driver Grand Circus Hotel i Malmö. Att driva ett hotell har alltid funnits på hans önskelista. Till saken hör att han har byggt eller renoverat alla de vagnar som finns på hotellområ­det. rots att turisterna uteblir jobbar Westesson hela tiden.
■
Valle Westesson driver Grand Circus Hotel i Malmö. Att driva ett hotell har alltid funnits på hans önskelista. Till saken hör att han har byggt eller renoverat alla de vagnar som finns på hotellområ­det. rots att turisterna uteblir jobbar Westesson hela tiden. ■
 ??  ?? ■
Några av vagnarna som fungerar som hotellrum på Grand Circus Hotel.
■ Några av vagnarna som fungerar som hotellrum på Grand Circus Hotel.
 ??  ?? ■
Carlo Emme är chef för klubben Plan B i Malmö. Den tre månader gamla valpen Ebbott är kung på området.
■ Carlo Emme är chef för klubben Plan B i Malmö. Den tre månader gamla valpen Ebbott är kung på området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland