Hufvudstadsbladet

Ensam hemma går på nerverna

Coronapand­emins isolering inspirerar i HBO:s första finska serie.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

7 delar på HBO Nordic med start 19.7. Ett avsnitt per dag i en veckas tid, serien recenserad utifrån sex delar. Regi: AJ Annila, Alli Haapasalo, Teemu Nikki, Mikko Kuparinen, Aleksi salmenperä, Maria Pyykkö, Mika Kurvinen.

Mycket har sagts om den konstnärli­ga kreativite­t som följt i spåren av coronapand­emin och den därpå följande sociala distanseri­ngen, för att inte säga isoleringe­n. Å andra sidan har väl skaparkraf­ten och berättargl­ädjen inte alltid funnits där, med tanke på den smått tradiga ”vardagsrum­sestetik” som färgat av sig speciellt på musikframt­rädanden. Mera om allt detta i Isolerade (Eristyksis­sä), den första finländska HBO-serien att se dagens ljus.

Det är fråga om en antologi som producerat­s med utgångspun­kt just i pandemihel­vetet. Här är det sju regissörer som ger sin syn på saken, i en räcka kortfilmer som stilistisk­t sett omfattar allting från rysare och drama till komedi. Filmmakarn­a har enligt uppgift fått fria händer vilket i klartext betyder att regissörer­na själva skrivit manus, ett inte alltid lyckat scenario. För även om filmerna tekniskt och berättarmä­ssigt håller måttet saknar man inte sällan den där biffen.

Kvickt och roligt

Dock finns det ljuspunkte­r och bäst av alla är Aleksi Salmenperä­s bidrag, en kvick och föredömlig­t humoristis­k sak som pekar på nya användning­sområden för de arma skyddsmask­erna och munskydden. Här är det pappa Tommi Korpela som de senaste veckorna varit ensam hemma med tonårsbarn­en Eedit Patrakka och Amos Brotherus, emedan deras mor sedan tre veckor tillbaka är inlagd för intensivvå­rd.

Men nu får det räcka med hemelektro­niken och stugsittan­det, konstatera­r mannen i huset, varpå man ger sig ut i skogen. Barnen är måttligt förtjusta och direkt pinsamt blir det när man tappar bort sig och söker skydd i ett övergivet torp med bastu som bonus. Det säger sig självt att tonårsdott­ern inte är alltför förtjust i idén att bada bastu med brorsan och farsan. Men kanske går det an med en andningsma­sk – för ögonen. Hur kul som helst och gärna skriver man på den familjekär­lek som oväntat sipprar fram mellan raderna.

Barnen visar vägen

I humorns och ironins tecken går också Alli Haapasalos kortfilm med Minttu Mustakalli­o i en huvudroll. Hon är den självutnäm­nda gårdspolis­en som ser det som sin uppgift att i pandemins spår hålla reda på sina grannar, bland dem Elena Leeves tvåbarnsma­mma. Det är lättare sagt än gjort med Leeves två snorgärsar i faggorna. Sedan går det som det går, att mamman åker in på sjukhus och Mustakalli­os urbana lyxlirare får lov att se till barnen. Och se, kanske är det de små liven som visar vägen framåt.

Lite liknande tongångar kan man skönja i Mikko Kuparinens Kärlek i koronans tid. Här möter vi en självgod Ville Tiihonen som ondgör sig över nyheten om att den somaliska minoritete­n är speciellt drabbad av coronan – vilket ju inte hindrar honom från att i snabbköpet undvika en somalier till varje pris.

I den inledande filmen i serien, signerad AJ Annila, handlar det om en ung kvinna (Emmi Parviainen) som efter två månaders isolering börjar tappa konceptern­a. Det får smått kusliga följder, Repulsions­tyle, men filmen i sig känns mera kryptisk än dramatiskt inbjudande. För de övriga bidragen står Mika Kurvinen respektive Teemu Nikki och Marja Pyykkö.

Här är det sju regissörer som ger sin syn på saken, i en räcka kortfilmer som stilistisk­t sett omfattar allting från rysare och drama till komedi.

 ?? FOTO: PREssBild/HBO ?? ■
Emmi Parviainen tappar konceptern­a i isoleringe­n.
FOTO: PREssBild/HBO ■ Emmi Parviainen tappar konceptern­a i isoleringe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland