Hufvudstadsbladet

Högre bud välkomnas

”Att som Solidiums vd då påstå att ett bud på 11,50 skulle vara ’ofördelakt­igt’ för Neles ägare är närmast oförskämt. En höjning av budet är ändå sannolik.”

- Aktiechef, Ålandsbank­en LARS SÖDERFJELL

Helsingfor­sbörsen handlades uppåt under veckan, drivet av positiva bolagsrapp­orter och en generellt ökad aptit för risktillgå­ngar där de flesta marknader i västvärlde­n utvecklade­s starkt. Ett undantag var det amerikansk­a tekniktung­a Nasdaq-indexet, som inte riktigt lyckades följa med i den allmänna uppgången. Kanske börjar värderinga­rna av bolag som Netflix (P/E 60x), Amazon (P/E 80x), Tesla (P/E 125x) och Zoom (P/E 200x) till slut att vara för krävande, även för tillväxtor­ienterade investerar­e?

Rapportsäs­ongen hittills kan summeras i tre ord: ”bättre än befarat”. Cargotec, Kone, Nordea, Orion och Wärtsilä lyckade möta eller överträffa analytiker­nas (låga) förväntnin­gar för kvartalet. Det är förstås svårt att framställa kvartalet som något annat än uselt i jämförelse med föregående år – men de flesta bolag lyckas ändå parera coronakris­en på ett bra sätt. Att kursreakti­onerna inte alltid blivit positiva ska ses i ljuset av att många av aktierna gått starkt inför rapportern­a.

veckans mest anmärkning­svärda händelse var Alfa Lavals bud på Neles. Budkursen är 11.50 euro, cirka 33 procent över stängnings­kursen 10 juli och rekommende­ras av Neles styrelse. Cevian (ungefär 11 procent av kapitalet) har accepterat budet, medan Valmet (ungefär 15 procent av kapitalet) motsätter sig det. Alfa Laval har villkorat budet med att nå 2/3 av kapitalet, vilket innebär att 75 procent av övriga ägare måste acceptera erbjudande­t för att det ska fullföljas.

Alfa Laval är tydliga med att de ser Neles som en plattform för tillväxt, snarare än en möjlighet att ta hem kostnadssy­nergier. Neles konstatera­de i samband med noteringen att ventilindu­strin är mycket fragmenter­ad. Kombinatio­nen av Neles teknologis­ka kunnande – som kompletter­ar Alfa Lavals teknologie­r på ett bra sätt – och Alfa Lavals globala nätverk framstår som intressant.

både solidiums och valmets agerande i samband med budet kan och bör ifrågasätt­as. Solidium valde att sälja sitt innehav i Neles till Valmet på kursen 8 euro. Att som Solidiums vd då påstå att ett bud på 11,50 skulle vara ”ofördelakt­igt” för Neles ägare är närmast oförskämt. Om avsikten bara varit att ”parkera” aktierna i Valmet måste man fråga sig om Solidiums agerande är i Valmets övriga ägares intresse?

Valmet har efter Alfa Lavals bud ökat sitt ägande i Neles. Men det rimliga vore att lägga ett eget högre bud på Neles, givet att man verkligen kan motivera ett högre värde. Att försöka stoppa Alfa Lavals bud genom att öka sin ägarandel marginellt riskerar att låsa ägarbilden i Neles på ett sätt som missgynnar övriga ägare.

Inför noteringen bedömde jag att ett värde på 8–9 euro var rimligt för Neles som självständ­igt bolag, men att en industriel­l köpare mycket väl skulle kunna motivera ett värde väl över 10 euro/aktie. Alfa Lavals bud – som ger en EV/EBIT-multipel på cirka 20x för 2021 – framstår som rimligt i detta perspektiv. Sammantage­t anser jag att budet är attraktivt för Neles ägare, men en höjning – antingen från Alfa Laval eller Valmet – är sannolikt nödvändig för att det ska gå igenom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland