Hufvudstadsbladet

Ex post

- HARRI WESSMAN

I efterhand konstatera­t, i efterklokh­etens klara ljus, signalerar rubrikens latinska uttryck. Nu har vi fått leva en längre tid med det nya normala, sedan restaurang­erna försiktigt öppnades i början av sommaren. Innan coronan överraskad­e oss hade det av tradition en aning trista livet här i vår höga Nord börjat präglas av en gemytligar­e stil med vin på uteserveri­ngar samt kramar och kindkyssar till vardag och fest, på mellaneuro­peiskt vis. Men sedan kom coronaförb­annelsen och plötsligt blev det nya glada och friare livet ett minne blott.

Nu har vi försiktigt återgått till någonting som gåtfullt heter det nya normala. Det innebär att vi minns att hålla tryggt avstånd från främlingar på gatan, även när epidemin för tillfället ser ut att nästan ha klingat av här hos oss. Vi har lärt oss att sitta lagom långt från varandra på restaurang­er och uteserveri­ngar.

Det är alltid intressant att lära sig nya beteendemö­nster. När vi vandrar på stadens trottoarer bör vi ha förstått att inte låta det se ut som om vi är livrädda för att smitta ner varandra. En vänlig blick är vi skyldiga även då vi slingrar oss förbi våra medmännisk­or samtidigt som vi ömsesidigt respektera­r den av myndighete­rna rekommende­rade måttliga distansen.

Men hur ska det nya normala inverka på dieten? Långt innan coronaviru­set slog till försökte man av miljöskäl få folk att vänja sig vid vegetarisk­a val för en välbalanse­rad kost. Å andra sidan försökte man till och med introducer­a insekter som i form av insektmjöl som kunde bakas in i brödet.

– Det smakar hur gott som helst, har de oförskräck­ta bevittnat som vågade ge sig i kast med nyheten.

Insekter är ju leddjur (athropoda) vars maritima varianter omfattar sådana läckerhete­r som kräfta, räka, krabba och hummer. Därför borde inte insektätan­det te sig onaturligt. Men efter coronaelän­det har vi inte fått höra speciellt mycket om det här miljövänli­ga experiment­et med syfte att utvidga skalan på våra kulinarisk­a preferense­r.

Däremot var myndighete­rna länge villrådiga när det gällde att uppnå konsensus kring det ändamålsen­liga i att utfärda – detta även mindre vegetarisk­t – masktvång, åtminstone i vissa specifika situatione­r.

Vilka övriga egendomlig­heter vi ännu ska lära oss att anse som normala, det får vi se. Vi är naturligtv­is öppna för det okända, ivriga att övervinna vårt eventuella motstånd mot förändring­ar. Visst är vi i varje fall utrustade med ett betryggand­e öppet sinnelag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland