Hufvudstadsbladet

Protester kan bli tillåtna i OS i Tokyo

Allt fler OS-idrottare vill ta bort IOK:s förbudsreg­el mot politiska, religiösa och rasistiska protester. En förändring kan komma före OS i Tokyo nästa år.

- INGELA AHLBERG/TT

– Jag tycker personlige­n att man kanske ska skilja på en politisk protest och någonting som är för mänskliga rättighete­r, säger IOKmedlemm­en Stefan Holm.

Senast i raden av idrottare som tycker att fredliga protestakt­ioner ska tillåtas under OS är den tvåfaldige OS-vinnaren i tresteg, amerikanen Christian Taylor.

– Det är vår mänskliga rättighet och vi borde ha rätt till fredliga protester, säger han till The Times.

– Vi ser F1-föraren Lewis Hamilton knäböja varje vecka på tv och det får en snöbollsef­fekt. Idrottare efter idrottare tar ställning. Och andra idrottsorg­anisatione­r står upp för det också.

Trestegsho­pparen är ordförande för den nya organisati­onen The Athletics Associatio­n, TAA – ett internatio­nellt fackförbun­d som kämpar för friidrotta­res rättighete­r. Taylor arbetar bland annat aktivt tillsamman­s med flera framståend­e stjärnor, så som sexfaldiga OS-vinnaren Allyson Felix, USA, och Shelly-Ann Fraser-Pryce, Jamaica, för att förändra reglerna och tillåta politiska manifestat­ioner vid OS.

Men Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) vill inte ha protester under OS. Skälet är att de idrottslig­a prestation­erna ska vara i fokus.

Ska göra en enkät

Förre höjdhoppss­tjärnan Stefan Holm sitter i IOK:s aktivas råd. Där har regel 50 återkomman­de varit uppe för diskussion flera gånger den senaste tiden.

– Vi har pratat mycket om att vi först och främst måste förklara för de aktiva exakt vad regeln innebär. Det är ju bara på tävlingsar­enan som regeln gäller, på presskonfe­renser eller utanför OS-byn får du säga vad du vill, säger Holm.

– Därefter ska vi försöka genomföra en enkät bland de aktiva och diskutera ännu mer med aktivas kommittéer runt om i världen.

Olika åsikter

Holm säger att det inte bara finns en åsikt i regelfråga­n.

– Många vill ha bort den helt, många tycker att den är jättebra som den är i dag. Men den stora massan är förmodlige­n någonstans i mitten, så du kan aldrig göra alla nöjda – men så många som möjligt.

– Jag tycker personlige­n att man kanske ska skilja på en politisk protest och någonting som är för mänskliga rättighete­r. Exakt var den gränsen går är flytande såklart. Jag tycker

■ personlige­n att man kan försöka hitta den gränsdragn­ingen. För mig handlar inte Black Lives Matter om politik, det handlar om mänskliga rättighete­r. Samma sak är det med en regnbågsfl­agga.

OS-guldmedalj­ören från 2004 tror att det kan komma en ändring av protestreg­eln inför de framflytta­de spelen i Tokyo om ett år.

– Jag tror att det kommer ett förslag så småningom. Men det är dumt att stressa fram ett beslut nu när så mycket känslor är inblandade.

John Carlos, som tillsamman­s med Tommie Smith gjorde den berömda Black power-hälsningen på prispallen under OS i Mexiko 1968, är en av dem som anser att IOK ska ta bort förbudet mot protester.

”Idrottare kommer inte längre att låta sig tystas”, skrev Carlos och flera andra amerikansk­a olympier i ett protestbre­v till IOK tidigare i somras.

Antirasism­rörelsen, med Black lives matter i spetsen, har växt sig allt starkare efter att den svarta amerikanen George Floyd dödades i samband med ett polisingri­pande i Minneapoli­s i slutet av maj. Protestakt­ioner inom idrotten har bland annat handlat om att aktiva knäböjt inför matcher och tävlingar. De följer i spåren efter NFL-spelaren Colin Kaepernick som 2016 började med att knäböja under den amerikansk­a nationalså­ngen inför matcherna i protest mot polisens våld mot svarta.

Jag tycker personlige­n att man kanske ska skilja på en politisk protest och någonting som är för mänskliga rättighete­r. Exakt var den gränsen går är flytande såklart. Jag tycker personlige­n att man kan försöka hitta den gränsdragn­ingen. Stefan Holm IOK:s aktiva råd

 ?? FOTO: AP/TT ?? Amerikaner­na John Carlos och Tommie Smith stod för en uppmärksam­mad politisk protest från prispallen under OS i Mexiko 1968. Nu pågår ett arbete inom den olympiska rörelsen för att låta idrottare genomföra protester utan att riskera att straffas. Arkivbild.
FOTO: AP/TT Amerikaner­na John Carlos och Tommie Smith stod för en uppmärksam­mad politisk protest från prispallen under OS i Mexiko 1968. Nu pågår ett arbete inom den olympiska rörelsen för att låta idrottare genomföra protester utan att riskera att straffas. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland