Hufvudstadsbladet

App ska hjälpa barn att lära sig språk

Windora är en ny språkinlär­ningsapp för barn i åldern 6 till 14 år. Företagets grundare Thorbjorn Warin har bakgrund i mobilspels­industrin och tror på att Finland har förutsättn­ing att bli ledande inom inlärnings­teknologi.

- SOFIA GRüNWALD

Thorbjorn Warin, grundare av företaget Windora, lanserar en språkinlär­ningsapp riktad till barn i åldern 6 till 14 år. Warin tror att Finland har förutsättn­ing att bli ledande inom inlärnings­teknologi.

– Vi satsar på medveten inlärning, det finns inga vän- eller rankningsl­istor. Inlärninge­n ska inte vara en tävling och appen är inte heller ett socialt forum, säger Warin.

Företaget Windora grundades 2017 och kommer inom kort att lansera en språkinlär­ningsappli­kation för barn. Betaversio­nen av appen finns redan tillgängli­g. Appen ska hjälpa barn att lära sig ord och stavning på främmande språk.

Idén till språkappen fick företagets grundare Thorbjorn Warin år 2016 då han och hans fru väntade sitt första barn. Namnet Windora kommer från sången Warin lyssnade på då idén föddes. Warin är svensk och född i Stockholms­området medan hans fru är från Ryssland och talar både ryska och finska.

– Vårt barn måste lära sig många språk från början. Jag började fundera på hur jag själv lärde mig språk. Jag lärde mig engelska och tyska i skolan och på den tiden lärde jag mig ord genom att täcka över översättni­ngarna och försöka stava dem och sedan be föräldrarn­a förhöra mig.

När jag kollade runt hittade jag ingen app för barn som gör detta, säger han.

Appen har fått positiv respons från finlandssv­enska och multinatio­nella familjer och Warin anser att appen passar perfekt som språkinlär­ningstillä­gg i en tvåspråkig miljö.

– I finlandssv­enska och tvåspråkig­a familjer är oftast ett språk dominerand­e och fast barnen kan tala båda språken har de ett mindre ord

förråd och är sämre på att stava ett av språken, detta kan de öva på appen. Vi tänker oss också att familjer som flyttat från Finland kan ha nytta av appen för att upprätthål­la finska trots att barnen går i skola på annat språk, säger han.

Extern motivering

Det finns flera språkinlär­ningsappar riktade till vuxna. Deras användargr­änssnitt passar inte för barn och har inte heller en motivation­sfaktor för att barn ska vilja lära sig.

– De flesta barn saknar konsekvens­tänk och inser till exempel inte att om de lär sig ett språk nu kan de ha nytta av det om fem år. Det finns intern och extern motivation. De flesta företag inom inlärnings­branschen för barn försöker skapa intern motivation genom att vara underhålla­nde och utbildande samtidigt, säger Warin.

Enligt honom är det svårt att lyckas med att vara både underhålla­nde och lärorik, då man måste tävla om barnets uppmärksam­het med mobilspel som endast är underhålla­nde. Därför fokuserar Windora på extern motivation och appen ska inte fungera som underhålln­ing.

Appen är baserad kring nivåer där varje nivå innehåller fem nya ord som först introducer­as både med text och med ljud, sedan övar barnet sig på orden genom att pussla ihop dem med rätt översättni­ng. Till slut testas barnet på orden. Avklarat test och nivå ger en stjärna och efter tjugo inlärda ord belönas barnet med en diamant.

– Föräldrarn­a får sedan själv avgöra vilket värde de sätter på stjärnan och diamanten, till exempel om barnet får två stjärnor så får det glass till efterrätt eller liknande, säger Warin.

Föräldrarn­a målgruppen

Windoras kunder är barnens föräldrar och all marknadsfö­ring kommer att vara riktade till dem. Barnen ses endast som appens användare. Appen innehåller inte bilder så barnet måste vara läs- och skrivkunni­g på sitt modersmål.

– För att finansiera appen tas en abonnemang­savgift på 10 euro i månaden. Det kommer fungera lite som ett Netflix konto, varje barn kan ha sin egen profil och det kostar ändå samma summa i månaden. De flesta familjer använder minst femtio euro i månaden på olika underhålln­ingsabonne­mang men få föräldrar betalar abonnemang för barnen inlärning, säger Warin.

Abonnemang­savgifter är enligt Warin bra eftersom det kräver endast ett köpbeslut. De flesta spel och inlärnings­appar fungerar med mikrotrans­kationer, till exempel måste man betala för varje gång man vill ha tillgång till nya ord.

För att göra appen så barnsäker som möjligt innehåller den inte annonser eller andra störande moment.

– Vi satsar på medveten inlärning, det finns inga vän- eller rankningsl­istor. Inlärninge­n ska inte vara en tävling och appen är inte heller ett socialt forum. Designen är enkel så barnen genast förstår hur de ska använda appen.

Tanken är att föräldrarn­a registrera­r sina barn i appen och skapar konton. För inloggning krävs ett namn, ålder samt info om hur många år barnet har studerat ett språk, så att nivån i appen kan anpassas till individen.

– Vi satsar på att kommunicer­a värdet av språkinlär­ning till föräldrarn­a. Vi kommer på olika sätt kunna visualiser­a för föräldrarn­a hur deras barns inlärning framskride­r. Föräldrarn­a får veckorappo­rter varje söndag där det framgår hur länge barnet använt appen under veckan och hur många samt vilka ord barnet lärt sig, säger Warin.

Bakgrund inom mobilspelb­ranschen

Warin har en lång bakgrund inom mobil- och spelbransc­hen. Han började studerade management och organisati­on på Stockholms universite­t år 1999 och inledde samtidigt sin karriär inom mobilbrans­chen som kundbetjän­t på Telia. Sedermera har han jobbat inom mobil- och spelbransc­hen på många plan, till exempel med mobilunder­hållning och Facebooksp­el under flera år i Berlin.

År 2012 flyttade han till Helsingfor­s och arbetade som marknadsfö­ringsansva­rig på ett mobilspels­företag och senare på ett amerikansk­t företag som levererade videoannon­ser till mobilspel.

– Jag har ofta varit tursam i min karriär, jag började jobba just innan bredband slog igenom. I dag handlar allt om mobilt och bredband, säger Warin.

När Warin skulle grunda eget företag var den största utmaningen att hitta arbetstaga­re. Långt efter att hans ide, konceptet och designen för appen, var klar hade han ännu ingen utvecklare och programmer­are.

– Nu är vi fem personer på företaget, tre av dem jobbar i Helsingfor­s, en i Amsterdam och en i Berlin. Alla har en bakgrund inom mobilspels­branschen vilket är en fördel eftersom vi tar metodologi­n och mentalitet från spelbransc­hen och är resultator­ienterade i vårt arbete.

Med det menar han att appen kommer att vara individanp­assad och företaget kommer jobba mycket på att mäta och analysera användarda­ta för att göra appen så användaran­passad som möjligt.

– Vi kan till exempel följa med och märka ifall barnen har svårt med stavningen av vissa sorters ord, då kan vi skicka den informatio­nen till föräldrarn­a.

Framtidspl­aner

När appen lanseras kommer de språk man kan lära sig att vara svenska, finska och engelska. Efter det hoppas företaget på att kunna öka med två nya språk per månad. Senare vill de också inkludera andra inlärnings­ämnen såsom matematik och geografi.

– Min dröm är att vi ska lyckas etablera Helsingfor­s och Finland i inlärnings­teknologib­ranschen. Här finns alla förutsättn­ingar, fantastisk­t duktiga utvecklare och programmer­are och den bästa utbildning­en i världen.

Dessutom är Finland konsumentv­änligt orienterat i och med ett starkt konsuments­kydd, något Warin tycker om.

Vårt barn måste lära sig många språk från början. Jag började fundera på hur jag själv lärde mig språk. Jag lärde mig engelska och tyska i skolan och på den tiden lärde jag mig ord genom att täcka över översättni­ngarna och försöka stava dem och sedan be föräldrarn­a förhöra mig. När jag kollade runt hittade jag ingen app för barn som gör detta

Thorbjorn Warin

Windoras grundare

 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ??
FOTO: SIMONE ÅBACKA
 ?? FOTO: SIMONE åBACKA ?? I språkappen Windora samlar användaren stjärnor och diamanter genom att lära sig nya ord på främmande språk.
FOTO: SIMONE åBACKA I språkappen Windora samlar användaren stjärnor och diamanter genom att lära sig nya ord på främmande språk.
 ??  ?? Thorbjorn Warin är grundare av företaget Windora som lanserar en språkinlär­ningsapp riktad till barn.
Thorbjorn Warin är grundare av företaget Windora som lanserar en språkinlär­ningsapp riktad till barn.
 ?? Foto: Simone ÅBacka ??
Foto: Simone ÅBacka

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland