Hufvudstadsbladet

Finland höll tätt ihop med frugala fyran

Motsättnin­garna om pengar och principer är inte lösta. De sparsammas gäng som nu inkluderar Finland är redo att gå med på ett coronakris­paket med 350 miljarder euro i bidrag och lika mycket i lån, erfar TT.

-

En bit in på söndagskvä­llen hade stats- och regeringsc­heferna på EUtoppmöte­t ännu inte satt sig runt bordet tillsamman­s.

– Det finns fortfarand­e skillnader mellan länderna, det måste jag ärligt erkänna. Men personlige­n tror jag att det går att hitta en lösning, sade Finlands statsminis­ter Sanna Marin enligt nyhetsbyrå­n STT.

Hon tillade att hon är redo att fortsätta till måndagen, men underströk att hon ännu ansåg att för mycket av coronakris­stödet till EU-länderna föreslås gå ut som bidrag. Samtidigt varnade hon för att ett sammanbrot­t nu inte kommer att göra det lättare att enas vid ett nytt möte.

– Det kan mycket väl bli så att det försöket kan bli ännu svårare, sade Marin.

Enligt uppgift till TT har de fyra sparsamma länderna Sverige, Nederlände­rna, Danmark och Österrike, eller snåljåparn­a som motståndar­na kallar dem, gjort klart att de kan acceptera ett coronakris­paket om totalt 700 miljarder euro, med hälften som bidrag och hälften som lån.Ursprungsf­örslaget från Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-kommission­en var 750 miljarder med 500 av dem som bidrag och 250 som lån.

Vill sänka bidrag

Finland tillhör formellt inte den ”frugala fyran”. Marin har ändå under söndagen deltagit i flera möten med ”snåljåpskv­artetten”.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel har förväntats presentera en ny kompromiss­plan till de 27 EU-ländernas ledare under söndagen. När är dock oklart, mötet var tänkt att återupptas vid lunch men tiden flyttades fram flera gånger.

– Jag har under mina sju år som ledare sällan sett så diametralt olika åsikter om så många saker, sade Luxemburgs premiärmin­ister Xavier

Bettel på väg in till mötesbyggn­aden i centrala Bryssel.

Många möten

I stället för att träffas runt det stora mötesborde­t, avlöste de 27 EUledarna varandra i separata möten med olika grupper av länder för att lirka fram en lösning.

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel tycks inte ha överdrivit när hon vid inledninge­n i fredags beskrev motsättnin­garna som ”väldigt, väldigt stora”.

Inför söndagens möte sade Merkel, den särklassig­t mest erfarna regeringsc­hefen i EU-kretsen:

– Det finns gott om god vilja, men också många olika viljor. Jag ska göra mitt bästa, men det kan bli så att vi inte lyckas komma överens.

En nyckelspel­are är Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán. Före mötet hotade han med veto mot alla uppgörelse­r som innebär krav på att följa grundlägga­nde rättsliga principer för att ta emot EU-stöd. Inför söndagens omstart lät han mer inställd på att medverka till en överenskom­melse.

– Vi förhandlar väl medvetna om att vi måste nå en uppgörelse, sade Orbán till journalist­er från bland annat Tyskland och Frankrike.

Värderinga­r

Kravet på att få bort kopplingen mellan rättsstats­principer och EUpengar framförs även av Polen, vars premiärmin­ister Mateusz Morawiecki säger sig vara emot de ordalydels­er som nu föreslås. Många andra länder vill samtidigt snarare skärpa rättsstats­formulerin­garna i budgetförs­laget och göra det svårare för enskilda länder att hindra formella granskning­ar.

– Det som på allvar binder oss samman är våra gemensamma värderinga­r. Det kan jag inte se att vi kan kompromiss­a om, sade danska statsminis­tern Frederikse­n på söndagen enligt nyhetsbyrå­n Ritzau.

WIKTOR NUMMELIN/LARS LARSSON-TT- SPT

 ?? FOTO: FRANCISCO SECO/TT-AP ?? Från vänster: Italiens premiärmin­ister Giuseppe Conte, Nederlände­rnas
■ premiärmin­istern Mark Rutte, Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och Europeiska kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen i Bryssel på lördagen.
FOTO: FRANCISCO SECO/TT-AP Från vänster: Italiens premiärmin­ister Giuseppe Conte, Nederlände­rnas ■ premiärmin­istern Mark Rutte, Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel och Europeiska kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen i Bryssel på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland