Hufvudstadsbladet

Etiopien: Etniskt våld och internetbl­ockad efter mord

Hundratals döda, ett nedsläckt internet och en sittande fredsprist­agare som anklagas för människorä­ttsbrott. Ett mord på öppen gata har väckt nytt liv i uråldriga etniska spänningar och satt det sköra etiopiska dödläget i gungning.

- MIA HOLMBERG KARLSSON/TT

– Musiken är mitt liv. Den har gett mig både vänner och fiender.

I dag lämnar Hachalu Hundessas ord till brittiska BBC 2017 en bitter eftersmak. Den 29 juni, tre år efter intervjun, sköts den populäre sångaren och politiske aktivisten till döds på gatan i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Den tre år långa protestvåg som 2018 förde landets premiärmin­ister Abiy Ahmed till makten tonsattes av Hachalu Hundessas musik – melodiska textrader om strävan efter frihet och om åratal av marginalis­ering av folkgruppe­n oromo, som både sångaren och premiärmin­istern tillhör. Med TPLF-regimens militära styre utmanövrer­at, det som främst represente­rat folkgruppe­n tigreaner, skulle Abiy Ahmed leda ett nytt Etiopien. Det skulle präglas av sociala och ekonomiska reformer, demokrati och inte minst ökade rättighete­r och inkluderin­g för oromoerna, som utgör mer än en tredjedel av landets 109 miljoner stora befolkning.

Men något gick fel. Trots omfattande demokratis­ka reformer har fortsatta övergrepp mot mänskliga rättighete­r regelbunde­t rapportera­ts under Abiy Ahmeds år vid makten. Och många oromoer känner sig svikna av den man de betraktade som sin egen, av premiärmin­isterns strävan efter en ny panetiopis­k identitet i syfte att dämpa de etniska spänningar­na och lämna den tidigare etniskt präglade federation­en bakom sig.

– Man kan se Ahmeds position som helt legitim, men många oromoer känner att de inte stred för att han sedan skulle prata om en stark centralreg­ering och en etiopisk identitet. De ser det som en återgång till den gamla regim som de slagits mot i alla år, säger den norske Etiopienex­perten Kjetil Tronvoll.

Plundringa­r och bränder

De fria etiopiska val som var utlysta till augusti sköts i juni upp med hänvisning till coronapand­emin. Det betyder att Abiy Ahmeds regering stannar vid makten i upp till ett år till, vilket mötts av kritik från opposition­en och delar av folket. Strax före sin död hade Hachalu Hundessa öppet kritiserat det etiopiska ledarskape­t.

– Hundessa var omtyckt inom alla folkgruppe­r, men flera av hans senare sånger handlar konkret om självstyre och en fortsatt oromokamp.

När han mördades tolkade många det som att han dödades av krafter som inte vill att oromoerna ska få sina rättighete­r, säger Tronvoll.

Fem personer har gripits för misstänkta kopplingar till skjutninge­n och regeringen har antytt inblandnin­g av en rebellgrup­p och ett opposition­sparti, enligt nyhetsbyrå­n AFP. Därutöver har bland annat fem medlemmar i gerillan Oromos befrielsef­ront (OLF) oromopolit­ikerna Jawar Mohammed och Bekele Gerba och den regeringsk­ritiske journalist­en Eskinder Nega gripits.

Hachalu Hundessas död har blåst nytt liv i de etnonation­alistiska strömninga­rna och det etniska våldet i Etiopien. Över 200 personer har dödats i protester och stridighet­er de senaste veckorna. Affärsverk­samheter har plundrats, bostäder har satts i brand och tusentals människor har gripits.

Nedsläckt internet

Enligt Kjetil Tronvoll har mycket av våldet skett inom det splittrade oromofolke­t, mellan en falang som står på premiärmin­isterns sida och en andra, dominerand­e grupp som vill ha självstyre för regionen Oromia. Men våldet har även spillt över på andra etniska grupper, säger han.

– Oromoer har även dödat människor inom andra grupper, däribland amharas som har bott i området i flera hundra år. Det är ett väldigt ondskefull­t uttryck av de etniska spänningar­na.

Redie Bereketeab, uppvuxen i grannlande­t Eritrea och i dag konfliktfo­rskare vid Nordiska Afrikainst­itutet i Uppsala i Sverige, säger att en lösning på den komplicera­de situatione­n tycks avlägsen.

– Jag ser inget slut på konflikten om man inte löser den fråga som just nu präglar hela det etiopiska samhället: Hur ska staten vara organisera­d? Ska man fortsätta med den etniska federation­en som rått de senaste 30 åren, eller ska man lämna etnicitet bakom sig för en statsform baserad på en gemensam etiopisk identitet?

Ifrågasatt pristagare

Sedan den 30 juni – dagen efter Hachalu Hundessas död – har Etiopiens internet varit så gott som helt nedsläckt, enligt organisati­onen Netblocks som bevakar internetbe­gränsninga­r. Det gör att tillgången till tillförlit­lig informatio­n i stort sett är obefintlig. Människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW) är starkt kritisk till nedstängni­ngen.

– Det gör det otroligt svårt för människor att få informatio­n, att kontakta nära och kära, och även för journalist­er att verka. Dessutom ökar risken för att falska nyheter sprids. Blockaden av internet måste hävas och regeringen måste börja delge transparen­t informatio­n kring Hundessas död och på vilka grunder politiker har gripits, säger Laetitia Bader, Etiopienfo­rskare hos HRW.

Abiy Ahmed fick i fjol Nobels fredspris för sitt arbete med att mäkla fred mellan de gamla ärkefiende­rna Etiopien och Eritrea, men även för sina demokratir­eformer i hemlandet. Redan vid tillkännag­ivandet påpekade kritiska röster att de etniska motsättnin­garna tagit ny fart under Abiy Ahmeds tid på premiärmin­isterposte­n. Men Nobelkommi­ttén menade att man sett tillräckli­gt många steg i rätt riktning.

 ?? FOTO: EVAN FROST/TT-AP ?? Oromoer i Minnesota, USA, protestera­r efter mordet på den etiopiske
■ sångaren Hachalu Hundessa den 29 juni.
FOTO: EVAN FROST/TT-AP Oromoer i Minnesota, USA, protestera­r efter mordet på den etiopiske ■ sångaren Hachalu Hundessa den 29 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland