Hufvudstadsbladet

Kriget i Syrien

- Källa: FN, UNCHR, SOHR, TT

●Konflikten i Syrien startade 2011 med ett uppror i form av fredliga protester, som övergick i ett regelrätt inbördeskr­ig. Fler än 580 000 människoli­v har krävts, enligt opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritan­nien.

●Omkring 11 miljoner människor, runt hälften av landets befolkning, har drivits på flykt. Merparten av dem är internflyk­tingar eller befinner sig i något av grannlände­rna.

●De flesta syriska flyktingar­na bor i Libanon, Jordanien, Turkiet, Irak och Egypten. I Libanon är var fjärde invånare syrisk flykting.

●Flera fredsiniti­ativ och försök till politisk process har sjösatts utan att lyckas. FN-sändebuden Kofi Annan, Lakhdar Brahimi och svensk-italienske Staffan de Mistura gav upp sina försök att medla. Den svåra posten innehas nu av den norske diplomaten Geir Pedersen.

●I december 2015 antog FN:s säkerhetsr­åd enigt resolution 2254. Den stakar ut en vägkarta för en fredsproce­ss i Syrien och förordar bland annat vapenvila, förhandlin­gar mellan rebellgrup­per och president Bashar al-Assads regim, samt utarbetand­e av en ny författnin­g.

●Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremisti­ska jihadistgr­upper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om den som kallar sig Islamiska staten trycktes tillbaka av en omfattande offensiv.

●Enligt FN lever runt 80 procent av Syriens befolkning under fattigdoms­gränsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland