Hufvudstadsbladet

Nya statyer, nya minnen

-

I Köpenhamn, ett stenkast från det kungliga palatset Amalienbor­g finns sedan 2018 en staty som utmanar den ”hyggeliga” Danmarkshi­storien. Den svartmålad­e glasfibers­tatyn föreställe­r en kvinna sittandes på något som verkar vara en tron. I den ena handen håller hon en brinnande fackla och i den andra en grov kniv för att hugga sockerrör. Statyn heter I am Queen Mary och avtäcktes i samband med att det gått hundra år sedan Danmark 1917 sålde sin västindisk­a koloni bestående av öarna Sankt Croix, Sankt Jan och Sankt Thomas till USA. Kvinnan är Mary Leticia Thomas (1845–1905), i sin samtid kallad Queen Mary, och en av ledarna för det Fireburn-upproret 1878 på den danska kolonin som i dag bär namnet Jungfruöar­na.

Upproren var en följd av missnöje och en känsla av hopplöshet bland de afro-karibiska arbetarna. Trots att slaveriet hade avskaffats 1848 blev inte förhålland­ena nämnvärt bättre. Lönsamhets­problem som uppstod genom ökad ekonomisk konkurrens gjorde dem faktiskt sämre. Den billiga arbetskraf­ten hindrades då att lämna öarna genom olika effektiva administra­tiva åtgärder. Då utsikterna för att förhandla sig till drägligare arbetsförh­ållanden, högre löner och ett människovä­rdigt liv i största allmänhet på sockerplan­tagen grusades, bröt orolighete­r ut. Grödan på omkring 50 plantager sattes i brand, vilket orsakade stora ekonomiska förluster för ägarna.

Var detta berättigat? Är Mary Thomas att betrakta som en hjälte? Det är frågor som kan besvaras först då denna del av Danmarks och Nordens historia får den uppmärksam­het den bör få. Den tiden är nu inne. Redan 2017 utkom det mastodonti­ska historieve­rket Danmark og koIonierna i fem band. Danmarks Radio visade samma år historiedo­kumentären Slavenatio­n Danmark, som även har kunnat ses hos oss. I den ledsagas tittarna tydligt och pedagogisk­t in i det historiska faktum att Danmark otvivelakt­igt var en del av tringelhan­deln. Denna gav betydande rikedom som ännu i dag finns både synligt i form av ståtliga byggnader, och mera osynligt i form av ackumulera­t kapital i det danska samhället.

Drottning Mary sitter på sin tron utanför det som en gång var det västindisk­a kompaniets pack- och tullhus. Statyn är ett samarbete mellan konstnärer­na La Vaughn Belle från Jungfruöar­na och danskan Jeanette Ehlers. De har valt att bygga statykompo­sitionen efter ett fotografi på en poserande Huey P. Newton, ledare för de Svarta Pantrarna. På Mary Thomas själv finns inga fotografie­r, bara tecknade bilder och protokoll från hennes tid i tukthus i Köpenhamn. Där avtjänade hon en del av det livstidsst­raff hon dömdes till.

Allusionen till 1960- och 1970-talens revolution­ära svarta motståndsr­örelse kopplar den danska fången till globala portalfigu­rer i kampen mot rasism och ojämlikhet. Rätten till självförsv­ar och våldsamt motstånd sanktioner­as i den historieto­lkningen. Den danska sockerplan­tagearbeta­ren av afro-karibisk etnicitet och hennes hårda öde faller då in i en berättelse av västerländ­skt och vitt förtryck, något som inte varit en del av en nordisk historisk självbild och minneskult­ur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland