Hufvudstadsbladet

Nytt nederlag för Ferrari

-

Ok, att motorn är svag vet vi alla. Det är något helt annat. När Scuderia presentera­de sin nya bil i vintras stod det Win Now på bakvingen. Det stod det också i början på säsongen 2019. Efter några lopp försvann uppmaninge­n.

Och i år dröjde det bara två lopp så nu är bakvingen tom och enbart röd igen. De två orden finns inte heller längre på förarnas overaller. Lika bra det. Win Now passar ju inte precis ihop med realiteten. På sociala medier har Ferraris varumärke, den stolta svarta hästan som stegarar sig på bakbenen, förvandlat­s till en åsna med hängande huvud och öron. Och det kommer att dröja länge innan traditione­n i Maranello upprepas. Att klockan i den lokala kyrkan ringer och förtäljer att Ferrari vunnit ett lopp.

”Ungerns GP var en maktdemons­tration av Lewis Hamilton.”

FREDRIK AF PETERSENS

För Ferrari blev det ytterligar­e ett pinsamt nederlag i Ungern. Både Sebastian Vettel och Charles Leclerc blev varvarde av den sexfaldige mästaren Lewis Hamilton. Mer behöver man inte skriva. Tyvärr. Alla vill se Vettel och Leclerc utmana Hamilton och Valtteri Bottas om segrar men det kommer att dröja.

Finns det en chans att Ferrari kan blanda sig i toppen igen? Knappast. Visserlige­n är det tre veckor till nästa lopp. Englands GP på Silverston­e där man kommer att köra två tävlingar. Man kan och får göra uppdaterin­gar på bilen, men inte i motorn.

I stället skulle det stå Winning again and again på Lewis Hamiltons bil. Ungerns GP var en maktdemons­tration och han har nu tagit över ledningen i VM-tabellen från Valtteri Bottas. Och frågan är om han kommer att lämna tillbaka den. Kanppast om man ska döma efter de tre körda loppen.

Man kan tycka vad man vill om Hamilton, men han är utan tvekan en av de absolut bästa förarna som tävlat i formel 1 sedan VM instiftade­s 1950. Svårt att rangordna honom, för den bil som till exempel Juan Manuel Fangio, argentinar­en vann fem titlar, körde skiljer sig markant från Hamiltons bil.

Max Verstappen. Nederlända­ren spelade en dubbel roll i Ungewrn. Först idioten. Banan var hal efter en regnskur men Verstappen tog i alldeles för mycket på paradvarve­t och placerade bilen i däckshögen. Hjulupphäg­ningen skadad men ställer ändå upp i gridden. Och där väntar hans mekaniker eller rättare sagt hjältar. Med några minuter tillgodo fixar de bilen. Efter loppet var Verstappen också en hjälte. Körde upp sig från sjunde till andra platsen och lyckades hålla Valtteri Bottas bakom sig. Men hade finländare­n inte blivit irriterad av en lampa på ratten hade han inte missat starten och andra platsen hade varit hans.

Vad är skillnaden mellan en bana med en eller två långa rakor och en bana med en kort? På den senare brukar det bli bättre lopp med ett undantag. Den som leder kan diktera loppet men bakom brukar det alltid bli tufft. Som i årets lopp på Hungarorin­g. Massor av klungor vilket automatisk­t innebär täta och tuffa dueller och omkörninga­r. Precis som det skall vara. Bästa beviset? Resultatet.

Glöm de tre första platserna, för de är alltid reserverad­e för de tre stora stallen. Fyra blev Lance Stroll. Sonen till en synnerlige­n förmögen man som dessutom tillsamman­s med några vänner äger Racing Point. Renault har lagt in en protest för att man säger att RP har kopierat bromssyste­met från Mercedes fjolårsbil. Det handlar om de främre bromskanal­erna, som inte bara leder luften för att kyla ner bromsarna, utan också är en viktig del av den känsliga aerodynami­ken. På en sådan bana som Hungarorin­g med många kurvor utan tvekan en fördel.

Stroll rankas inte bland de bästa, men när man kör en bil som kanske är olaglig är det en fördel. Hans stallkamra­t Sergio Perez blev sjua. Enligt stallchefe­n Otmar Szafnauer är Renault helt ute och reser och har inte en aning om vad det handlar om.

Alxander Albon är en annan förare som fått kritik. Alldeles för långsam och blir rejält frånkörd av stallkamra­ten Verstappen. I Ungern blev det dock en femte plats, men tolv sekunder efter holländare­n. Ibland händer både underverk och mirakel samtidigt. Kevin Magnussen blev nia med Haas. Trots en svag italiensk motor.

 ?? FOTO: JOE KLAMAR/LEHTIKUVA ?? Ferraris Charles Leclerc blev varvad av Mercedes Valtteri Bottas i Ungerns GP.
FOTO: JOE KLAMAR/LEHTIKUVA Ferraris Charles Leclerc blev varvad av Mercedes Valtteri Bottas i Ungerns GP.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland