Hufvudstadsbladet

Expert varnar för en svår coronahöst

Veckoslute­ts ökning av smittade var en ”statistisk illusion”

- ELSA KEMPPAINEN/SPT

Under veckoslute­t som gick visade statistike­n för Finland ett uppsving i antalet coronasmit­tade efter en lång lugnare period. Men de rapportera­de fallen är inte bara från det gångna veckoslute­t, utan de fördelar sig på åtminstone den senaste veckan, säger Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd.

Men Asko Järvinen, infektions­överläkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) varnar för möjlighete­n att vi ännu drabbas hårt av en andra coronavåg. Han ser det till och med som sannolikt om människor inte blir mer försiktiga. ”Folk har ändrat sitt beteende och tror att faran är över”.

På veckoslute­t visade statistike­n från Institutet för hälsa och välfärd ett uppsving i antalet coronasmit­tade efter en lång lugnare period.

Två dagar i rad rapportera­des 17 nya fall. Är det en slump eller finns det skäl att oroa sig?

De rapportera­de fallen är inte bara från det gångna veckoslute­t, utan de fördelar sig på den senaste veckan, kanske ännu längre bakåt i tiden, säger Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd.

– Veckoslute­ts siffror är en statistisk illusion.

Det handlar om smittklust­er runtom i Finland, bland annat smittsprid­ning bland säsongsarb­etare som det skrivits mycket om i medierna.

På institutet gned man sig i ögonen och gjorde en dubbelkoll när siffran var samma för både lördagen och söndagen.

– Det var en slump att de smittade var 17 både på lördagen och på söndagen.

På måndagen rapportera­des fem nya fall av coronaviru­set i hela landet, inga dödsfall.

Asko Järvinen, infektions­överläkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS), säger också att veckoslute­ts ökade antal smittade antagligen är en slump.

I HUS område förra veckan konstatera­des i genomsnitt 1–2 nya fall per dag. På fredagen kunde 6 nya fall förklaras med en stor familj som blivit smittad.

– I mina ögon är situatione­n nästan underligt lugn med tanke på att människor inte är lika försiktiga längre.

Smittkurva­n har pekat stadigt neråt trots att restriktio­nerna lättats. Människor testar sig flitigt, men det har varit frågan om andra virustyper.

Det här betyder ändå att också coronaviru­set har alla möjlighete­r att sprida sig just nu. Man vet inte med säkerhet hur coronaviru­set reagerar på årstidsbyt­en.

– Det kan också vara frågan om någon form av sommarpaus.

Möjlighete­n att vi ännu drabbas hårt av en andra våg finns ändå, säger Järvinen. Han ser det till och med som sannolikt om människor inte blir mer försiktiga.

Folk har ändrat på hur de beter sig och tror att faran är över, säger han, och lyfter fram hur viktigt det är att vara noga med hygienen och att hålla avstånd till varandra.

– Annars kan vi stå inför en svår höst.

Senast när skolorna öppnar kommer antalet smittade att stiga, säger Järvinen. Det beror inte på att smittan sprids i skolor, men på att människor i allmänhet börjar röra på sig och folk återgår till sina arbeten.

– Det finns en risk att hösten blir ännu värre än våren. Men vi är också väl förberedda med akutvårdpl­atser, skyddsutru­stning och spårningsk­apacitet.

Tänk efter innan du går till nattklubbe­n

Också Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd uppmanar till försiktigh­et. Just nu har vi en relativt stabil situation, men ute i världen finns det många exempel på hur epidemin kommit tillbaka, säger han.

– Det är önsketänka­nde att coronan inte skulle komma tillbaka här hos oss. Allt beror på hur försiktiga folk orkar vara.

Han har en hälsning till semesterfo­lket: Njut av sommaren, men tänk efter innan du reser utomlands. En semester i hemlandet kan ge minst lika mycket. Därtill är det fortfarand­e viktigt att undvika folksamlin­gar.

– Om du är utomlands skulle jag tänka efter både en och två gånger innan jag beger mig till en nattklubb.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Två dagar i rad rapportera­des 17 nya fall. Är det en slump eller finns det skäl att oroa sig?
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Två dagar i rad rapportera­des 17 nya fall. Är det en slump eller finns det skäl att oroa sig?
 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Asko Järvinen, infektions­överläkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, säger att coronaläge­t är nästan underligt lugnt.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Asko Järvinen, infektions­överläkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, säger att coronaläge­t är nästan underligt lugnt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland