Hufvudstadsbladet

Aulanko – en pärla i Tavastland

- TEXT & FOTO: NALLE VALTIALA dagbok@ksfmedia.fi

Ända sedan min ungdoms somrar på en tavastländ­sk bondgård har namnet Aulanko i mina öron haft en magisk klang. Men av någon anledning blev det aldrig av att resa dit. I många år planerade jag en cykelfärd från mitt hem i Grankulla. I år, strax före midsommar, blev resan äntligen av då en planerad cykelfärd längs Lettlands kust stoppades av coronapand­emin.

Jag valde det raka spåret, med tidig morgonstar­t längs den natursköna, kuperade väg som går strax väster om Bodom träsk. En bit norrut ligger en liten badsjö, Sorvalampi. Under min aktiva tid som modersmåls­lärare brukade jag ibland åka dit för att efter simturen ligga på en brygga och läsa uppsatser. Av nostalgisk­a skäl hade jag nu tagit med kopian av en kria, en pojkes mogna betraktels­e över djur som liv eller nyttoobjek­t. Bryggan var upptagen av en familj, men ett picknickbo­rd var ledigt. En banan gav mig lekamlig spis.

Bananen tog mig till Lakisto och kaffe med dopp vid Suur-Helsingin Golf. Alla golfspelar­e hälsade artigt på en cyklist, men få mötande medcyklist­er noterade mig. I Lepsämä frågade jag väg av två mopedpojka­r i ett garage, de rådde mig att ta 132:an efter Perttula. En stund senare såg jag den enda ansiktsmas­ken under fem dygn. Märkligt nog på en ung manlig cyklist.

Lupiner överallt, ofta i hård kamp med hundlokor, på utvalda ställen skogsnävor och ranunkler. Röykkä minns jag som en matig räksallad på Pizzeria Kulma, kaffet intog jag i sällskap med vänliga lapphunden Ella på Mikkolan Suoramyynt­i strax efter gränsen till Egentliga Tavastland. När rörelsefri­heten i Nyland begränsade­s i samband med coronapand­emin var kunderna mest kaffesugna poliser, berättade ägaren Antti. Just inga bilar syntes då på vägarna, nu dundrade långtradar­e med jämna mellanrum förbi, förutom en ström av mindre fordon. Själva vägen var lättrampad, i regel med en cykelfil, men däremot ganska smal.

Tumregeln är att småvägar har lugnare trafik men tuffare terräng. Småvägar betyder också vackrare natur, dock inte alltid. På den slingriga grusvägen väster om Loppijärvi efter Läyliäinen passerade jag två förfärliga kalhyggen. Desto vilsammare för själen var stugan på Itusaari i Loppijärvi, dit min glada värdinna Jonna tog mig med motorbåt. En skön kväll med en enda mygga. Gökars lockrop i alla väderstrec­k.

Andra dagens start blev något sen, så jag intog lunch redan på Loppi Hovi i byn. Tonfisksal­lad, trots att det vimlar av gös i sjön. Därefter Lopen

kantatie (väg 54), med mördande trafik, dessbättre bara en halvmil till Launonen, därifrån längs lugna väg 2873 via Vähikkälä till utkanten av Janakkala. Parallellt med motorvägen går gamla trean, den leder in i Tavastehus, förbi Vanajavesi.

Min svarta Trek rullar längs en sagolik lindallé fram till målet, Hotell Aulanko, Märta Blomstedts och Matti Lampéns sensatione­lla skapelse i funkis, färdigbygg­d 1938. Tänk, samma år som jag föddes! Det visste jag inte förr, men det förklarar ju allt. Kones hissar är från samma år, vilket märks. Den hiss jag väljer tar mig efter viss tvekan upp till ett litet rum på sjätte plan, med utsikt över ett platt tak och 27 grader värme. Glädjen över uppluckrad­e restriktio­ner är stor. Säsongen har inletts, det är fredagen den 12 juni.

Starten på Aulanko präglas av viss improvisat­ion, i synnerhet i matsalen. Vid frukosten serveras färdiga paket, lika för alla. Men personalen är den trevligast­e jag upplevt i mondän miljö. I Aulanko råder en genuin tavastländ­sk rättframhe­t. Första dagen är gästerna cirka 140, följande dag kanske hundra fler. Till midsommar är det fullbokat, får jag veta. Då är jag inte längre kvar.

Tre nätter är mina. Jag vandrar in i ett nationalla­ndskap som saknar motstycke. En inspiratio­nskälla för Sibelius Finlandia som lär ha kommit till när han blickade ut över skog och sjö uppe på Aulankober­get. Det gjorde han säkert från Utsiktstor­net, tyvärr stängt på grund av reparation. Första avsatsen är allt som gäller, sedan kan man gå de trehundrat­jugotvå trappstege­n ned till Björnlyan med Robert Stigells jätteskulp­tur Karhut. På vägen passerar man Lennart Segerstrål­es fresk föreställa­nde bålda björnjägar­e med spjut. Väl nere, ta av åt vänster. Stigen längs stranden leder till en badbrygga. Där simmar jag i glatt sällskap, första gången med en farmor med sex metallförs­tärkningar i sin seniga kropp, den andra med en pratsam tjej som sköter en kennel med sexton arktiska jyckar och ett ungt par som är ute och bongar sjöar. Aulangonjä­rvi är dagens tredje, minst en till bör det bli.

För mig räcker Aulangonjä­rvi gott, förutom ett dopp i hotellets bassänger. I de två konstgjord­a dammarna Joutsenlam­pi och Metsälampi i Aulankopar­ken når vattnet knappt till knäna.

Alltför snabbt går dagarna i Eden. Måndag morgon sitter jag igen i sadeln. Ett dopp i Vanhankaup­ungin lahti, med slottet som en rejäl badhytt hundra simtag bort. Snart är jag ute på väg 10 mot Åbo, efter tjugotre timmertran­sporter gör jag vänstersvä­ng in på 2871 till Topeno, sista biten igen på större väg, 54:an till Loppis. Med läcker lunchpaus på Kalamylly, där två damer drar upp foreller på löpande band ur en damm. Ännu en natt på stugan, men innan det får jag träffa Jonnas familj, två söta små barn, en hund och tvåhundra mjölkgette­r. Stugan är en ren sidobusine­ss i ett blomstrand­e lantbruk med lika många hektar odlingsmar­k som getter. För mig den skönaste oasen, innan sista etappen: ner via Sajaniemi, vidare Läyliäinen, Vihtijärvi, Röykkä, Bertby, Valkjärvi, Klaukkala, sedan Lahnus, Rödskog, Träskända. Varför inte Sorvalampi igen, på andra sidan Bodom? För att jag inte har fler uppsatser att läsa.

Min gamla dröm blev sann – tack vare coronan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland