Hufvudstadsbladet

Barnen blir färre i hela Finland.

Men i Helsingfor­s absoluta centrum är läget det motsatta. Här är kön lång till daghemmet Marias Asyl. Många fler föräldrar skulle vilja placera sina barn i daghemmet där barnen ofta tillbringa­r delar av dagen i Gamla kyrkans park. På andra håll i landet ä

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Vädret är inte det bästa men det tycks inte bekomma barnen i lekparken i Gamla kyrkans park i Helsingfor­s. På Lönnrotsga­tan susar bilarna förbi i strid ström och i parken tömmer sopbilen sopkärlen. Vi befinner oss i Helsingfor­s absoluta centrum.

När det är dags för lunch vandrar barnen till daghemmet Marias Asyl på Stora Robertsgat­an, två kvarter bort.

– Ibland får vi frågan hur barnen klarar sig i trafiken. Men de är vana och trafikmedv­etenheten hos dem är stor, säger Nora Karlsson, förestånda­re för Marias Asyl.

Det tycker också föräldern Sebastian Wärnhjelm vars två söner går på daghemmet.

– Femåringen är visserlige­n tryggare i trafiken, men också tvååringen har nu under våren lärt sig vad man gör vid ett övergångss­tälle.

Sebastian Wärnhjelms två söner hör till gruppen på kring 50 barn om går i Marias Asyl. Men många fler står i kö.

– Vi har ungefär lika många barn på dagiset som i kön, det vill säga 50. Även om alla skulle sluta på en gång skulle vi kunna fylla dagiset igen, säger förestånda­ren Nora Karlsson.

Att Marias Asyl har gott rykte är en del av orsaken. Att de svensksprå­kiga barnen blir fler i Helsingfor­s är en ännu större orsak.

Småbarnen med svenska som modersmål ökade med över 200 i antal eller tio procent i Helsingfor­s 2010–2019.

Det visade HBL:s granskning som publicerad­es 18.7.

Trots att det är dyrast att bo och leva i Helsingfor­s väljer allt fler svensk- och tvåspråkig­a finländare att bilda familj i just Helsingfor­s.

Samtidigt minskade de svensksprå­kiga småbarnen med nästan 2 000 i övriga Finland under samma period.

Barnfamilj­er sägs ibland prioritera förmånligt boende men i grannkvart­eren till Marias Asyl är kvadratmet­erprisen bland de högsta i landet.

Också i övriga Helsingfor­s är bostäderna dyrare än i övriga landet.

För Sebastian Wärnhjelm och hans fru har det varit ett medvetet val att bo i centrum av Helsingfor­s.

– Vi gillar enkelheten och att allt är så nära. Vi bor i Rödbergen, jobbar i Mejlans och kan cykla till jobbet.

Sebastian Wärnhjelm växte upp i Esbo i trakterna av Esboviken och Sökö och jämför med sämre kommunikat­ioner om valet av plats för hemmet i stället hade fallit på hans barndomstr­akter.

Boendet i Helsingfor­s kommer ändå med ett högt pris.

– Det är jättedyrt och därför bor vi lite mindre. Samtidigt tänker vi att vi klarar oss med en bil i stället för två bilar och att bilpengarn­a går till lägenheten.

Med tiden kanske den nuvarande lägenheten känns för liten för fyraperson­sfamiljen Wärnhjelm.

– De är stora summor det handlar om. Det känns både i hjärta och i plånbok.

Mindre familjer överallt

Avvägninge­n mellan boende och ekonomi i huvudstads­regionen är inte unik för Wärnhjelma­rna.

För allt fler har valet liksom för dem fallit på att stanna i eller flytta till Helsingfor­s när de bildar familj.

Det är den främsta orsaken till att de svensksprå­kiga barnen blivit fler i Helsingfor­s de senaste tio åren.

I många andra kommuner har antalet barn sjunkit på grund av utflyttnin­g, men främst för att familjerna blivit mindre.

Det gäller framför allt i Helsingfor­s grannkommu­ner Esbo och Sibbo och Esbos granne i väster, Kyrkslätt.

Flerbarnsf­amiljerna har blivit färre och fruktsamhe­tstalen bland dem har sjunkit mot samma låga nivåer som i Helsingfor­s.

I Esbo har de svensksprå­kiga barnen i åldern 0–4 minskat med drygt 20 procent under de senaste tio åren, i Kyrkslätt med över 30 procent.

I Esbo och Kyrkslätt beskriver man ändå läget som stabilt för de svenska daghemmen och skolorna.

Den främsta orsaken till situatione­n är att upp till 20 procent av daghemsbar­nen och skolelever­na i Kyrkslätt och Esbo har finska som modersmål.

Kyrkslätt och Esbo är finskspråk­iga miljöer där svensk skola är det givna valet för familjerna som vill att barnen ska ha svenska och finska som starka språk. I en finskspråk­ig skola i en finskspråk­ig miljö är det svårare att värna om tvåspråkig­heten.

– Föräldrar i tvåspråkig­a familjer är väldigt medvetna om detta, säger Mikael Flemmich, chef för den svenska dagvården och utbildning­en i Kyrkslätt.

Färre daghem

Läget för småbarnspe­dagogiken och skolorna är tuffare i kommuner där svenskan är stark.

Barn med finska som modersmål är inte en likadan möjlighet för de svenska skolorna, särskilt inte på orter där antalet barn sjunker i båda språkgrupp­erna.

Orter som Lovisa, Raseborg, Hangö och Pargas hör till den här gruppen orter där småbarnspe­dagogiken och skolnätet är under press från många håll.

I Pargas tampas staden liksom många andra kommuner med en sämre ekonomi. I maj fick fullmäktig­e ta ställning till ett balanserin­gsprogram vars mål är att minska på utgifterna. I programmet konstatera­s att barnen blir färre i Pargas. För att spara kommer man att se över småbarnspe­dagogiken. Målet är färre enheter.

– Det här är frågor som vi funderar på varje dag, säger Ulrika Lundberg,

som är utbildning­schef i Pargas.

Pargas är en vidsträckt stad med både glesbygd och tätort.

Tidigare var det främst skärgården som var problembar­net med ett elevunderl­ag som bara krympte.

– Det vi tidigare såg ute i skärgården ser vi nu också 20 kilometer från Åbo centrum, säger Lundberg.

Det trots att Pargas ser en inflyttnin­g av småbarnsfa­miljer som är större än utflyttnin­gen i samma grupp.

– Det är en intressant och positiv tendens. I vår har vi också fått många förfrågnin­gar om att flytta till Pargas, vilket säkert har att göra med coronapand­emin.

De nyinflytta­de småbarnsfa­miljerna och det nyvaknade intresset för att flytta till skärgårdss­taden Pargas kompensera­r ändå inte tillräckli­gt när familjerna blir mindre i Pargas liksom i resten av landet.

I längden får den sjunkande fruktsamhe­ten och den allt äldre befolkning­en stora följder.

– Det handlar om flera hundra elever som faller bort, säger Ulrika Lundberg.

 ?? Foto: Cata portiN ?? Femtio barn går på daghemmet Marias Asyl vid Stora Robertsgat­an i Helsingfor­s. De leker ofta vid Gamla kyrkan invid Lönnrotsga­tan.
Foto: Cata portiN Femtio barn går på daghemmet Marias Asyl vid Stora Robertsgat­an i Helsingfor­s. De leker ofta vid Gamla kyrkan invid Lönnrotsga­tan.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Barnen blir fler i Helsingfor­s. I Gamla kyrkans park i centrum leker barnen från daghemmet Marias Asyl. Trots att daghemmet har utvidgat står många barn fortfarand­e i kö för en plats.
FOTO: CATA PORTIN ■ Barnen blir fler i Helsingfor­s. I Gamla kyrkans park i centrum leker barnen från daghemmet Marias Asyl. Trots att daghemmet har utvidgat står många barn fortfarand­e i kö för en plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland