Hufvudstadsbladet

Coronastra­tegin gör brittiska kvinnor till hemmafruar

Pubarna öppnar men dagvården tar inte emot barn på heltid. Cricketklu­bbarna börjar spela, men många årskurser får inte gå i skolan. Boris Johnsons coronaviru­sstrategi anklagas nu för att göra kvinnor till hemmafruar.

- TEXT: CHARLOTTA BUXTON

Mina brittiska väninnor med barn börjar vara slutkörda. De som fortfarand­e har ett jobb har fått ett eller två till, de har blivit dagmammor eller tvingats ta sig an barnens undervisni­ng. De som blivit permittera­de bär den tyngsta bördan i hemmet. Storbritan­niens coronastra­tegi får nu hård kritik. Den anklagas för att tvinga kvinnor med karriär och barn att bli hemmafruar.

Det är den så kallade machokultu­ren i Boris Johnsons regering som får skulden. ”Kvinnliga parlamenta­riker från både Labour och de konservati­va är rosenrasan­de”, skriver kolumniste­n Alice Thomson i den konservati­va tidningen The Times. De har inte fått en syl i vädret under de senaste månaderna, tillägger hon. I stället är det Boris Johnson och hans nästan enbart manliga rådgivare och ministrar som har bestämt hur Storbritan­nien ska tackla coronaviru­set. ”Kvinnan har skickats tillbaka till trettiotal­et”, säger en anonym parlamenta­riker till Thomson.

Statistike­n ser ut så här: Kvinnor med barn har en nästan 50 procent större sannolikhe­t att förlora sitt jobb än män under coronakris­en. Brittiska mammor har under nedstängni­ngen tillbringa­t 2,3 timmar mer på att ta hand om barnen än pappor och 1,7 timmar mer på hushållsar­bete per dag.

Dessutom kan krisen göra det svårare att hitta en dagisplats. Fackföreni­ngen TUC varnar att ett av fyra daghem kan gå omkull om de inte får stöd av regeringen.

Det är inte bara barnomsorg­en som har problem. Bland annat servicesek­torn, som har många kvinnliga anställda, har drabbats hårt av den ekonomiska nedgången. I Storbritan­nien fick herrfrisör­er, pubar och teatrar öppna före skönhetssa­longerna – en bransch där över 90 procent av alla anställda är kvinnor.

Bara tre av regeringen­s dagliga presskonfe­renser mellan mars och juni har hållits av kvinnor. Då Boris Johnson togs in på intensivvå­rdsavdelni­ngen efter att han blivit allvarligt sjuk i covid-19 var det fyra män som tog över hans arbetsuppg­ifter.

I juni jämförde sig Boris Johnson med den amerikansk­a presidente­n Franklin Roosevelt och lovade en “new deal” för att rädda den brittiska ekonomin. Den går ut på att bygga nya vägar, sjukhus och skolor.

”Han kunde också ha investerat i en sektor som skulle hjälpa flera miljoner tillbaka in i arbetslive­t – barnomsorg­en”, skriver kolumniste­n Helen Lewis för the Atlantic.

Det är inte frågan om nya problem. Pandemin har bara förvärrat en ojämlik arbetsförd­elning som bottnar i att den brittiska barnomsorg­en är bland den dyraste i världen. I London kan det kosta närmare 1 300 euro per månad att skicka sitt barn till dagis. Gratis timmar får föräldrarn­a först då barnet fyllt tre. Det gör att många kvinnor, som ofta har lägre lön än män, säger upp sig för att ta hand om barnen. Redan innan coronakris­en valde en av fem brittiska föräldrar att sluta jobba eftersom de inte hade råd att skicka barnen till dagis eller en dagmamma.

Inte heller i hemmet ser det jämlikt ut. I heterosexu­ella förhålland­en gör kvinnorna majoritete­n av sysslorna, visar bland annat en studie av University College London. En annan studie av Storbritan­niens statistikv­erk visar att kvinnor gör 40 procent mer hushållsar­bete än män.

– Pandemin har förstärkt den ojämlika fördelning­en av arbetet i brittiska hem, säger journalist­en Sally Howard till HBL. Hon har skrivit boken The Home Stretch som studerat varför kvinnor i Storbritan­nien ofta bär det tyngsta lasset i hemmen.

Hon anser däremot att det finns en ljusglimt i krisen.

– Under nedstängni­ngen har pappor ändå tagit hand om sina barn i drygt fem timmar mer per dag än innan pandemin slog till. Samtidigt har nedstängni­ngen gjort att många pappor, och företag, fått en större inblick i hur mycket arbete som krävs för att ta hand om ett hushåll.

❞ Pandemin har förstärkt den ojämlika fördelning­en av arbetet i brittiska hem. Sally Howard

 ?? Foto: Jessica taylor/lehtikuva-aFP ?? ■ Boris Johnson har fått kritik för hur han skött coronakris­en och även för att så gott som alla hans hejdukar är män.
Foto: Jessica taylor/lehtikuva-aFP ■ Boris Johnson har fått kritik för hur han skött coronakris­en och även för att så gott som alla hans hejdukar är män.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland