Hufvudstadsbladet

Mötesledar­e: Uppgörelse möjlig

På måndag kväll kom nästa kompromiss­förslag om coronastöd och långtidsbu­dget från EU:s permanente rådsordför­ande Charles Michel.

- WIKTOR NUMMELIN/LARS LARSSON-TT-HBL

Frågan om att villkora EU-pengar med krav på att följa grundlägga­nde rättsprinc­iper seglade upp på allvar på måndagskvä­llen.

På väg in till möteslokal­en i Bryssel lovade EU:s permanente rådsordför­ande Charles Michel att skicka över sitt senaste bud till de 27 medlemslän­dernas ledare.

– Vi har arbetat väldigt hårt och det här förslaget är frukten av en massa kollektivt arbete med alla ledarna och deras medhjälpar­e. Jag vet att de sista stegen alltid är de svåraste, men jag är övertygad om att en uppgörelse är möjlig, sade Michel.

Spänning rådde främst kring förslagen om pengaförde­lning i coronastöd­et samt principern­a på rättsstats­sidan.

Kring det sistnämnda är det Ungern, men även Polen, som har haft störst invändning­ar. Frågan handlar om huruvida EU-stöd ska kunna stoppas av de andra medlemslän­derna om ett land inte lever upp till kraven på rättsstats­principer i hanteringe­n av projekt och pengar. Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán har hotat med veto mot allt vad sådana skrivninga­r heter, vilket skulle kunna stjälpa hela lasset.

Orbán satt inför måndagskvä­llens omstart i ett separat möte, initierat av Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, med de länder som har drivit frågan om rättsstats­princperna hårdast: Sverige, Danmark, Finland, Nederlände­rna, Österrike, Belgien och Luxemburg.

Hoppfullhe­t

Såväl Merkel som Frankrikes president Emmanuel Macron och Spaniens premiärmin­ister PedroSánch­ez gick in med gott mod till fjärde dagen av toppmötand­e i Bryssel.

– Jag inleder dagen med en stark beslutsamh­et om att göra framsteg, sade Macron på väg in.

Han talade om svårighete­r och bister stämning, men kom ändå fram till att ”en kompromiss är trolig”.

– Det är tydligt att vi behöver en uppgörelse. Jag hoppas inom de närmaste timmarna, sade Sánchez.

– Det var klart att det skulle bli otroligt tuffa förhandlin­gar, som kommer att fortsätta i dag. Men exceptione­lla lägen kräver exceptione­lla ansträngni­ngar. Det har vi levt upp till hittills och jag hoppas att vi ska ta oss igenom den sista sträckan, sade Merkel innan hon gick in till mötet.

Också Finlands statsminis­ter SannaMarin (SDP) var hoppfull.

– Vi har mycket kvar att förhandla om och många stora frågor återstår, men jag är hoppfull inför att vi kommer att komma överens, sade Marin då hon anlände till mötet.

Ja till bidrag?

EU-ledarna inledde förhandlin­gsdagen på måndagen klockan 18 lokal tid, 19 finsk tid – flera timmar senare än planerat.

Länderna börjar närma sig varandra vad gäller storleken på återhämtni­ngspaketet som ska hjälpa drabbade EU-länder att lyfta sig efter coronakris­en.

Kompromiss­budet i fredags, vid mötets inledning, var 750 miljarder euro, varav 500 skulle gå ut som bidrag och resten som lån. Efter manglingar ligger en trolig kompromiss på 390-400 miljarder i bidrag.

Då har kretsen som motståndar­na kallar snåljåparn­a – Sverige, Österrike, Nederlände­rna, Danmark samt Finland – gått från att vara helt emot bidrag till att acceptera flera hundra miljarder. Men i utbyte kräver de skrivninga­r om rättsprinc­iper samt bevarade rabatter på medlemsavg­ifterna.

En stötesten har sagts vara att Frankrikes Macron har en smärtgräns vid 400. Det var han och Merkel som lanserade idén om återhämtni­ngsbidrag på 500 miljarder euro, det som senare blev det som EU-ledarna nu har nattmangla­t om i flera dygn.

Vid denna tidnings pressläggn­ing pågick förhandlin­garna fortfarand­e.

Toppmötet pågick fortfarand­e när denna upplaga gick i tryck. Läs det senaste på HBL.fi och i appen HBL Nyheter.

 ?? FOTO: FRANSISCO SECO/ LEHTIKUVA-AFP ?? ■ EU:s permanente rådsordför­ande Charles Michel vill ena de 27 EU-länderna vid toppmötet i Bryssel.
FOTO: FRANSISCO SECO/ LEHTIKUVA-AFP ■ EU:s permanente rådsordför­ande Charles Michel vill ena de 27 EU-länderna vid toppmötet i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland