Hufvudstadsbladet

Sydafrika och covid-19

-

●●Liksom flera afrikanska länder upplevde Sydafrika till en början en relativt låg smittsprid­ning. Det första fallet var en äldre man som återvände från Italien den 1 mars och det första dödsfallet bekräftade­s den 27 mars.

●●Den 23 mars, med runt 250 bekräftade fall, meddelade president Cyril Ramaphosa en nedstängni­ng av landet mellan 26 mars och 17 april, vilken senare förlängdes till slutet av april.

●●Den sydafrikan­ska nedstängni­ngen har beskrivits som en av de hårdaste i världen, med order om att stanna hemma samt förbud mot motioneran­de, hundpromen­ader och försäljnin­g av alkohol och tobak.

●●Den sydafrikan­ska ekonomin, som sedan sista kvartalet 2019 befinner sig i recession, står inför stora utmaningar efter månader av nedstängni­ng, ökad arbetslösh­et och kraftigt ökade samhällsko­stnader till följd av pandemin. Den samlade ekonomin väntas tappa 7,2 procent under 2020, den största minskninge­n sedan 1930-talet.

●●Efter maj månad, men framför allt sedan början av juni, har delar av virusrestr­iktionerna hävts. Alkoholför­budet hävdes den 1 juni, men återinförd­es den 12 juli efter ökad belastning på sjukvården kopplad till alkoholkon­sumtion.

●●Enligt officiella siffror har fler än 360 000 människor bekräftats smittade och fler än 5 000 har dött i covid-19. Hittills har provinsern­a Gauteng, Västra Kap och Östra Kap drabbats värst.

●●Landet har utlyst katastroft­illstånd till och med den 15 augusti.

Källa: South African National Department of Health, Landguiden/UI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland