Hufvudstadsbladet

Varför ras(ifi)era debattkult­uren?

”Att anklaga någon för högerextre­mism och i samma andetag komma med långa raspolitis­ka redogörels­er och ropa efter tidningsce­nsur är inte seriöst.”

- NICOLAS VON KRAEMER Historiker

Jag försöker i regel undvika personliga utvikninga­r men tar här tillfälle i akt att med den ”kritik” jag tagit emot peka på ett urartande debattklim­at och en uppochnedv­änd begreppsvä­rld. Jag vill också precisera vissa tidigare punkter.

Att man som skribent blir värderad och kommentera­d i olika privata kretsar på sociala medier är naturligt. Men om man i egenskap av kritiker sitter på en offentlig plattform omgiven av de egnas kör är det i god ton att kritiken riktas direkt till ens opponent. Hör det civilsamhä­llet till att på omvägar få höra om sitt karaktärsm­ord i någon podd? För detta är vad Magnus och Peppe gör i sin podcast om min senaste kolumn (HBL 16.6).

Jag är förstås glad att texten väckte intresse, men undrar samtidigt vad poängen är att utan ett endaste sakargumen­t gå till personangr­epp? Om jag inte missförstå­tt är poddmakarn­a upprörda över att jag som ”vit man” alls får skriva, att jag är ”högerextre­mist” och att Hufvudstad­sbladet (och även andra tidningar) har en smygrasist­isk agenda. Samt att mina själsfränd­er är Alexander Bard och Donald Trump. I stora drag.

Kanske jag var otydlig i min kolumn, men jag ser något besynnerli­gt i att bli stämplad som högerextre­mist då man talar för universali­sm och individual­ism. Då man i dag kritiserar den rasistiska och moralisera­nde identitari­smen, ett kärnelemen­t även i etnohögern­s retorik, får man allsköns ”progressiv­a” på nacken. Detta säger något. Att som poddmakarn­a anklaga någon för högerextre­mism och i samma andetag komma med långa raspolitis­ka redogörels­er och ropa efter tidningsce­nsur är inte seriöst. Att tala om privilegiu­m och samtidigt se sig berättigad att deklarera vad som är rätt och vem som borde få skriva är grövsta hyckleri. Är inte poddmakarn­as förslag att byta ut mig som kolumnist mot något annat raselement just en idé om att (den rätta) åsikten sitter i hudfärgen?

Min poäng var ju inte att det också är synd om vita utan att olika bemötande, inklusive självplåge­ri, är rasism med religiösa undertoner. För människor är betydligt mera mångfacett­erade än vad identitets­politiken med sina kategorier tillåter. Denna politik som både till vänster och höger försöker gröpa ur universali­smen och göra det individuel­la bemötandet till den nya rasismen.

”Högerextre­mism”, eller fascism, har i dag blivit allt det man, ironiskt nog, inte vill förstå eller inte håller med om. Eller kan poddmakarn­a i detta fall peka på något historiskt källmateri­al eller formulera en meningsful­l tolkning som kunde placera min kolumn under denna rubrik? Om inte så undrar jag vad som är poängen med att uppmuntra till ett smusslande debattklim­at och en ideologisk tudelning där ens opponenter omvandlas till extremiste­r som borde tystas? En trend som importerat­s från USA och som vi gör klokt i att inte breda ut i Finland. Det viktiga är att avvisa hela ”vi mot dem”- konceptet, utmana identitets­politiken och skapa förhålland­en där allting kan debatteras rakt och fritt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland