Hufvudstadsbladet

Pengarna eller livet?

- PER-ERIK LöNNFORS Helsingfor­s

CORONAVIRU­SET Coronakris­en fortsätter, men logiken bakom strategier­na är fortfarand­e oklar. Skall vi rädda ekonomin eller rädda liv? För fyra månader sedan beskrev hjärnkirur­gen och författare­n Henry March det som “doktorns dilemma”. Hur skall man balansera mellan att hålla samhället öppet för att rädda ekonomin för framtida generation­er och att stänga det för att rädda liv i dag?

Något senare sade den världskänd­a nationalek­onomen Jeffrey Sachs att det

egentligen inte är fråga om någon ”trade-off”, avvägning eller kompromiss. I en färsk kolumn i The New York Times påpekar nobelprist­agaren i ekonomi Paul Krugman tvärtom ironin i ”Trumps vilja att byta ut liv mot jobb och politiska fördelar”.

Vad skall en enkel hjärna tro? Man vet hur puddingen smakar när man har ätit av den. Just nu grinar Trump illa, USA har sett en snedtändni­ng av ekonomin. Är det ett varnande exempel?

En tredje nationalek­onom, Lord John Maynard Keynes, sade att vi ”alla i det riktigt långa loppet är döda”. Det är svårt att njuta av bnp-tillväxt

om man är död. Det är heller inte lockande att överleva i ekonomisk misär.

Ekonomerna tänker, som vanligt, olika. ”Trade-off” betyder avvägning, kompromiss. Ekonomin och överlevnad­en är två eftersträv­ansvärda, men oförenliga mål. Man måste väga dem mot varandra, kompromiss­a, trots att man inte kan byta ett mot ett.

Medelvägen blir att rädda en del av befolkning­en och en del av ekonomin. Den mänsklighe­t som blir kvar lever vidare.

Det valet är moraliskt, eller med ett ännu större ord, etiskt. Sådana avväganden är svåra för politikern­a att deklarera öppet. Då utsätts de för kritik från två fronter, den målratione­lla som vill rädda ekonomin, eller den värderatio­nella som vill rädda liv.

Pragmatisk­t, och klokt, tiger regeringar­na om sådana övervägand­en. De balanserar på lina bakom en sänkt ridå. Det är ett kusligt skådespel. Camera obscura, men utan titthål.

Den stora politiska frågan post corona blir att fördela liv och knapphet rättvist. Mellan dem som blir kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland