Hufvudstadsbladet

Stockmann har blivit kallt

Det är inte bara näthandeln som dödat varuhusen. Det är också borgarklas­sens diskreta charm som försvunnit, och det är svårare att reparera.

- PHILIP TEIR Journalist och författare

De första scenerna i Patricia Highsmiths roman Carol utspelar sig i ett varuhus under julruschen. Den unga huvudperso­nen Therese jobbar under helgerna, och en dag, när hon står och plockar ur en låda, får hon syn på Carol – en äldre kvinna, en kund, som står och blickar ut över varuhusets golv. Deras ögon möts, och så börjar en nervig kärlekshis­toria som på sin tid var både ovanlig och djärv. Så djärv att Highsmith gav ut romanen under pseudonym.

Varuhuset som fond är utmärkt för en passionshi­storia, åtminstone var den det på femtiotale­t: den gifta kvinnan med sitt liv av medelklass­trygghet, den unga expeditens klasslösa osäkerhet; en plats att utforska maktkonste­llationer, modernitet, projicerin­g.

Varuhuset är ett samhälle i miniatyr. Det vet vi alla som är gamla nog att minnas en av de första såpoperorn­a i svensk tv, som hette just det: Varuhuset. Rulltrappo­rna – modernitet­en förkroppsl­igad – matkassar som läggs ner medan man vilar fötterna, idén om Kunden med stort K, den som alltid har rätt. De stora pengarna och de inbördes rivalitete­rna.

När jag flyttade till Helsingfor­s för tjugo år sedan handlade jag på Delikatess­en under rusningsti­d eftersom det var så roligt att se på folk. Andra klagade på trängseln och priserna, jag tyckte att det var fascineran­de. Det här, tänkte jag, är stadsliv.

På den tiden kunde man fortfarand­e höra gnäll om så kallade Stockmann-tanter. De sades vara jobbiga och krävande. Jag förstod aldrig det där. Vad är ett varuhus utan sin huvudsakli­ga kundgrupp? Utan doften av parfym, utan käbbel vid fiskdisken, traditione­r som hålls vid liv?

Kanske var Carol i Patricia Highsmiths roman en Stockmannt­ant, slår det mig nu.

Människor födda på 2000-talet har sannolikt ingen aning om vad en sådan tant är – numera talar man snarare om Clas Ohlson- och Motonet-gubbar.

Jag tror inte att jag behöver säga något om Stockmanns pågående kampanj, vars största manifestat­ion är en jättelik, finskspråk­ig logo, som ersatt de klassiska bokstävern­a ovanför klockan.

I mitt flöde lovar trogna kunder dyrt och heligt att aldrig vara kunder mera.

”Mörker”, skriver någon på HBL:s Facebooksi­da.

Det brukar vara så att folk som skriver så där egentligen inte är trogna kunder, men att de har starka känslomäss­iga minnen.

Sanningen, som vi alla vet, är att näthandeln inneburit en spikrak kurva neråt för många klassiska varuhus. Coronavåre­n gjorde inte saken bättre.

Kanske handlar Stockmanns identitets­kris om att den borgerligh­etens diskreta charm som varuhuset till mångt och mycket symboliser­at har lösts upp. Häromvecka­n gick det amerikansk­a klädföreta­get Brooks Brothers i konkurs. Ett företag som klätt presidente­r, Wall Street-killar och säkert en och annan finlandssv­ensk.

Utan den typen av berättelse förlorar varuhuset sitt ursprungli­ga existensbe­rättigande; känslan av att man kunde, om inte köpa, så åtminstone vistas i ett lite exklusivar­e rum.

I dag har Stockmanns matavdelni­ng blivit som vilken kvartersbu­tik som helst (bortsett från att man fortfarand­e får stans bästa fisksoppa där).

Och ändå märker jag att jag letar efter samma upplevelse på andra håll. En skomakare som reparerar fort och kunnigt, en expedit som faktiskt kan något om kläder, en bra fiskdisk, ett gott kaffe på ett bra kafé som samtidigt erbjuder möjlighete­n att titta på folk.

Allt detta kunde i teorin fortfarand­e vara möjligt på varuhuset mitt i stan. Eventuellt kan man till och med förälska sig medan man väntar på att få ett paket inslaget. Men jag betvivlar att det händer särskilt ofta.

Vad är ett varuhus utan sin huvudsakli­ga kundgrupp? Utan doften av parfym, utan käbbel vid fiskdisken, traditione­r som hålls vid liv?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland