Hufvudstadsbladet

Tränaren Thodesen sparkad – kritiserar IFK:s ledarskap

HIFK meddelade överraskan­de att norska tränaren Tor Thodesen fått sparken. Thodesen riktar kritik mot klubbens ledarskap medan vd Christoffe­r Perret säger att ett tränarbyte sällan leder till resultat.

-

Fotbollsli­gan har knappt hunnit köra i gång på allvar efter den försenade starten för knappt tre veckor sedan. Säsongstar­ten sköts upp från början av april till början av juli på grund av coronapand­emin.

Efter bara tre spelade matcher meddelade HIFK på måndagen att Tor Thodesens tjänster inte längre behövs. Den norska tränaren får gå med omedelbar verkan.

Efter en bortaseger över RoPS och två hemmaförlu­ster med 0–3 mot KuPS respektive FC Lahti tog klubbledni­ngens tålamod slut. Med tanke på att Thodesen lyckades få de stjärnpryd­da att nå sin maxnivå och knipa en betydligt bättre placering än väntat förra säsongen känns beslutet att ge sparken åt norrmannen något förhastat och ogenomtänk­t också om lagets spel inte hållit speciellt hög nivå i ligainledn­ingen.

Thodesen ledde IFK till en sjundeplat­s i ligan förra säsongen trots att de flesta inför säsongen hade tippat att laget skulle få svårt att hållas kvar i ligan.

”Fjolåret gick utmärkt under Thodesens ledning. Han kom till oss år 2019 och lyckades väldigt bra med tanke på de svåra förutsättn­ingarna. Förra året förde han med sig sådana saker som vi önskade. Jag vill tacka honom för det och för allt annat han gjort för klubben”, säger HIFK:s sportchef Mika Lönnström i ett pressmedde­lande.

Klubbledni­ngen hänvisar till missnöje med resultatet den här säsongen som orsak till att Thodesen fick sparken.

”Det här året har vi inte fått de resultat vi förväntat oss – inte i finländska cupen, och inte i början av ligan. Matchprogr­ammet är tufft. Förändring­en måste ske nu. Vi behöver få ut mer från laget, och hitta vårt eget spel” säger Lönnström.

Norrmannen skriver i ett inlägg på Facebook att han inte är helt nöjd med hur verksamhet­en i HIFK sköttes.

”Jag tog en kalkylerad risk då jag skrev på för HIFK för en andra säsong då det redan för ett år sedan gjordes klart för mig att jag måste få maximalt ut av laget i alla lägen för att få behålla jobbet”, avslöjar Thodesen och riktar kritik mot klubben:

”Den här ledarskaps­stilen har lett till en arbetsmilj­ö jag inte tror på och som jag inte kommer att sakna.”

”Kom inte som en överraskni­ng”

För tillfället ligger IFK på nionde plats i tabellen, bara en poäng efter IFK Mariehamn på sjätte plats. På onsdag möter laget SJK som samlat fyra poäng på tre matcher. Då är det Teemu Kankkunen och Mike Keeney som leder laget.

Thodesen påpekar att HIFK samlat två poäng mer än laget hade efter tre omgångar förra säsongen men han medger att lagets spel inte hållit tillräckli­gt hög standard på hemmaplan.

”Därför kom klubbens beslut att sparka mig inte som en överraskni­ng”, skriver Thodesen.

HIFK fotbolls vd Christoffe­r Perret säger i klubbens pressmedde­lande att Thodesen i sista hand bär ansvaret för resultatet också om han inte vill lägga hela skulden för de svaga resultaten den här säsongen på norrmannen.

”Vi är i början av säsongen, vårt spel är rörigt och vi måste göra vad vi kan för att få en ändring till stånd”, säger Perret.

Frågan är ändå hur mycket klubbledni­ngen själva tror att det plötsliga tränarbyte­t kan hjälpa.

”Jag vet att ett tränarbyte under säsongen sällan leder till resultat”, säger Perret i ett rätt kryptiskt uttalande.

”Ett tränarbyte under säsongen innebär alltid att klubbledni­ngen misslyckat­s. Till ledarskap hör ändå att man måste lära sig av misstag, och kunna ta tuffa beslut. Nu fokuserar vi på framtiden och gör allt för att den nya träningsle­dningen får det stöd den behöver”, fortsätter han.

filip.saxen@ksfmedia.fi

FILIP SAXéN

 ?? FOTO: MATS AHLNäS/SPT-HBL-ARKIV ?? Tor Thodesen fick överraskan­de sparken av HIFK.
FOTO: MATS AHLNäS/SPT-HBL-ARKIV Tor Thodesen fick överraskan­de sparken av HIFK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland