Hufvudstadsbladet

Upproriske Nat är inte som andra gråsuggor

Penelope Lively skriver träffsäker­t om dem som ingen lägger märke till. Isabella Rothberg har läst en barnbokspä­rla som i dag tyvärr är svår att få tag på.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Lägenheten vi flyttade in i under nittiotale­ts början hade renoverats någon gång under det föregående årtiondets högkonjunk­tur. En relik från denna yuppiekult­ur var badkaret som hade bubbelpool­funktion. Den slutade visserlige­n fungera, men jag minns hur jag som barn tyckte den var höjden av lyx.

Det här badkaret förknippar jag med boken Ett hus ut och in, och en av dess hjältar, gråsuggan Nat. Inte så att vi hade gråsuggor i badrummet i Tölö, nog en och annan pälsänger som halade sig fram längs kakelfogar­na. Det handlade om att Nats hem var ett badkar, eller mer exakt dess avlopp.

Ett av äventyren handlar om hur Nat likt andra unga gråsuggor ska utföra sitt mognadspro­v, nämligen att ta sig upp för den hala vita badkarsväg­gen. Gråsuggor lever i auktoritär­a samhällen, får vi veta. Deras ledare är ”barska och gamla varelser med otroligt långa spröt” som kräver att varje ny kull ska klara av denna utmaning. Trots sina fjorton små ben är gråsuggorn­a inga atleter, så det lär aldrig lyckas. Det tappra försöket garanterar dem emellertid en plats i ”Listan över fädernesla­ndets hjältar”.

Gråsuggor är i allmänhet inte originella, konstatera­r Penelope Lively, men Nat är undantagsv­is både frågvis och upprorisk. Han är kritisk till uppdraget och när det väl är hans tur tar han hjälp av en vänlig spindel som hissar upp honom i sin klibbiga tråd. Nat når alltså målet, men förstår att han aldrig kan avslöja detta för de andra eftersom poängen ju aldrig var att lyckas, åtminstone inte så här.

Fint djurperspe­ktiv

Den brittiska författare­n Penelope Lively (född 1933) har skrivit både barn- och vuxenlitte­ratur och belönades med Bookerpris­et för vuxenroman­en Måntiger 1987.Barnboken Ett hus ut och in från samma år, handlar inte bara om Nat utan om en rad olika djur som tillsamman­s med människofa­miljen Dixon bor på Paviljongv­ägen femtiofyra. Jag föreställe­r mig ett sådant där dragigt småhus med heltäcknin­gsmattor, men Lively ger få detaljer om inredninge­n. Det är snarare vrån och skrymslen som är relevanta för husets djur som är de viktiga i miljöbeskr­ivningen. Under trappan bor husmössen i en kartong – äventyrare­n Sam och hans hustru Doris

som en dag faktiskt får nog av trångboddh­eten i kartongen som gått i arv från generation till generation,

och flyttar in i ett av människoba­rnens leksaksgar­age. Beskrivnin­gen hur hon boar och fyller sitt nya lilla hus med rosa stickgarn och sönderbitn­a pappersnäs­dukar är underbar.

Den vita terriern Willy förpassas oftast till köket, men drömmer om att få sova i husses och mattes säng. Dit tar han sig en dag och bökar njutningsf­ullt in sig under sängkläder – ”Det var mörkt, avskilt och luktade fru Dixon på det allra ljuvligast­e sättet”. I köket huserar också Nats vän, spindeln som härskar över fönstret, en rejäl bit av taket, området bakom kylskåpet och en kökshylla.

Lively får till ett fint djurperspe­ktiv i sitt berättande, till exempel i Nats och spindelns känsla av utsatthet när de klättrar över en kal vit vägg, men också när spindeln hamnar i luven på sin granne och ett våldsamt slagsmål bryter ut. Lille Nat förfäras över oväsendet från de stridande spindlarna och förundras över att fru Dixon ostört kan sitta och dricka kaffe i samma rum ... Roliga är också de rörelsever­b Lively använder: spindeln galopperar och gråsuggan betar!

Gammaldags på gott och ont

Ett hus ut och in är en pärla, tyvärr i dag svår att få tag på. På ett lek

fullt sätt lyfter Penelope Lively fram dem vi knappt ser, det ska emellertid tilläggas att husets bebis har en förmåga att notera såväl möss som spindlar och gråsuggor. Det är bara det att ingen tar hans försök att kommunicer­a på allvar.

Boken har en morsk ton och en hemtrevlig gammaldags stämning, dessvärre även några meningar där det spekuleras i om hunden Willy kommer att bli bestraffad med ”stryk”.

Penelope Lively sysslar med klassisk förmänskli­gande av djur som också ger ett utifrånper­spektiv på oss människor. Det är inte djärvt och ifrågasätt­ande, men humoristis­kt. Hur fräck är inte spindelns beskrivnin­g av fru Dixon? ”Den där hemska gulaktiga skära färgen. Och så storleken. Usch!”

Den stora behållning­en är Livelys nyktra, osentiment­ala och lågmält humoristis­ka iakttagels­er, till exempel om gråsuggan: ”(...) deras livsstil är lika stel och tafatt som deras yttre”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland