Hufvudstadsbladet

Popstjärna vill annektera Korfu

- OTTO EKMAN

Den albanskbri­ttiska popstjärna­n Dua Lipa förorsakad­e en smärre Twittersto­rm i helgen med en tweet om den grekiska ön Korfu.

Den brittiska popstjärna­n och före detta modellen Dua Lipa har publicerat en tweet där hon antyder att den grekiska ön Korfu rättmätigt tillhör Albanien.

Popstjärna­n, som släppte sin senaste singel Future Nostalgia i mars i år, publicerad­e söndagen den 19 juli ett inlägg på Twitter där en siluett av den grekiska ön Korfu täcks av den albanska flaggan.

Inlägget åtföljs av en kommentar, i samma format som en ordboksdef­inition:

”Autokton (adjektiv): infödd befolkning på en plats, inte härstammad från migranter eller kolonisatö­rer.”

Kommentare­n kan tolkas som att Lipa, som själv har albansk familjehär­komst, anser att Korfus ursprungsb­efolkning är albansk och att ön följaktlig­en borde tillhöra Albanien.

Har tillhört flera länder

Ön Korfu har under århundrade­nas lopp kontroller­ats av flera olika länder och regionala makthavare, bland annat Venedig och Osmanska

Imperiet och det finns också spår av gammal albansk bosättning på den multikultu­rella ön, men den har tillhört den moderna grekiska staten sedan Londonförd­raget 1864.

I kommentare­rna på Dua Lipas tweet ifrågasätt­s hon av upprörda grekiska fans, medan andra tar det med ro och humor. Signaturen ”@ mathaiaus” skriver till exempel så här:

”Jag kommer alltid att respektera albanierna­s självsäkra sätt att ställa krav på territorie­r som är långt bortom deras gränser eller möjlighete­r att verkligen lägga vantarna på dem. Det är gulligt. Vi gillar ett kavat litet land!”

 ?? FOTO: PRESSBILD/ARKIVBILD ?? Den brittiska sångerskan Dua
■ Lipa.
FOTO: PRESSBILD/ARKIVBILD Den brittiska sångerskan Dua ■ Lipa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland