Hufvudstadsbladet

Vilken semesterty­p är du?

- MIKAEL SANNER

När jag var ute och promenerad­e häromdagen träffade jag en bekant, en trebarnsfa­r mitt uppe i livet. Hans barn är fortfarand­e små och jag drar mig till minnes när mina var så där små. Jag inser att semester kan rymma så många olika saker.

För honom är semestern ingen vila, tvärtom. Han längtar redan tillbaka till jobbet, att få ta det lugnt och vila ut.

– Jag är så trött på att bada. Det är inte kul att bada i 17-gradigt vatten och låtsas som att det är jätteskönt och dessutom kul. Sen skall jag upp och göra pannkakor, hur många pannkakor tror du att jag har gjort bara den här semestern? Det blir liksom aldrig någon ro. Sätter jag mig med en bok en stund så kan du ge dig sjutton på att lillen prompt skall ner till bryggan och så är den lässtunden förstörd.

Semester kan vara så många olika saker: vakta småbarnen så att de inte drunknar, hitta på inomhuslek­ar när det regnar, göra utflykter och berika barnens sommarlov – det är inte mycket till ledighet. Dessutom ska man laga somrig mat, köpa jordgubbar och vara allmänt underhålla­nde hela tiden.

En annan vän, som jag inte träffar så ofta nu för tiden, är ungkarl och han gnäller mest över vädret. Är det inte sol ständigt blir han butter och tycker att makterna vänder sig mot honom. Han skyller dessutom vädret på de meteorolog­iska institutio­nerna.

– Jag läste på Yr att det skulle vara sol på förmiddage­n – var ser du den solen någonstans? Och vädret i telefonen sa att det skulle vara regn, men det är det ju inte heller.

Det är intressant att se de olika semesterty­perna, en del utgår från väder och personligh­et, andra utifrån var i livet de befinner sig. Någon vill dela semestern så att sommaren känns längre, andra vill ha en lång, sammanhäng­ande ledighet för att hinna komma ner i varv.

En sak är i alla fall säker och det är att i augusti kommer tipsen att komma, överallt: hur du ska göra för att komma tillbaka till jobbet efter semestern och hur du ska göra för att förlänga sommaren.

Där har jag ett tips till dig som har småbarn och har turen att ha ett jobb: hoppa över lunchen, gå en timme tidigare och ta med barnen till badhuset, rusha sedan hem och gör pannkakor och ta fram en bok att läsa när barnen har somnat. Jag kan nästan garantera att du somnat själv innan du hunnit öppna boken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland